2021. szeptember 6

Kvórumhiány miatt hétfőn sem döntöttek a bizalmatlansági indítvány menetrendjéről

Határozatképtelenség miatt hétfőn is elhalasztották a parlament két háza bizottságainak együttes ülésén a döntést az USR–PLUS és az AUR által közösen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitára bocsátásának menetéről. A tanácskozás elején elutasította az egyesített házbizottság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) igénylését, amelyben a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által benyújtott bizalmatlansági indítvány aláírásainak ellenőrzését kérte az alakulat. Az aláírások ellenőrzését a PNL felsőházi frakcióvezetője, Daniel Fenechiu kérte. Ez azt feltételezte volna, hogy a dokumentum két hétre a statútum-bizottság elé kerül. A PNL és egyben a képviselőház elnöke, Ludovic Orban az ülés után úgy nyilatkozott, hogy Fenechiu igénylésének elfogadását a testület 9 tagja támogatta, heten ellenezték, két személy – jómaga és a nemzeti kisebbségek egyik képviselője, Ovidiu Ganţ – tartózkodott. Így a kérést elutasították, a házszabály értelmében ugyanis egy javaslat elfogadásához a jelenlévők fele plusz egy szavazatra van szükség – magyarázta. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Bizalmatlansági indítvány: a PNL vitatja az aláírások hitelességét

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátorai kérték a házbizottságok hétfői együttes ülésén a péntek este benyújtott bizalmatlansági indítvány aláírásainak az ellenőrzését – közölte Daniel Fenechiu szenátor, a liberálisok felsőházi frakciójának vezetője. Az USR–PLUS, amely az AUR-ral közösen kezdeményezte a bizalmatlansági indítványt – bár még mindig tagja a kormánykoalíciónak –, azt állítja, hogy a vezető kormánypárt meg akarja akadályozni a Florin Cîțu miniszterelnök és kormánya elleni bizalmi szavazást. „Meg akarunk bizonyosodni afelől, hogy a bizalmatlansági indítvány több mint száz aláírásával kapcsolatban nem merül fel törvénytelenség. Gyanú merült fel ezekkel kapcsolatban, és mi ellenőrizni akarjuk ezt. Ha az együttes házbizottság megalapozottnak ítéli észrevételeinket, elrendelheti az ellenőrzést. Meglátjuk, hogy sérültek-e ebben az esetben a törvényes előírások” – nyilatkozta Daniel Fenechiu. A parlamentben iktatott liberális beadvány szerint néhány aláírással kapcsolatban szabálytalanságok merültek fel, azaz néhányat fénymásoltak, másoknál törlés vagy javítás nyoma látható, és több törvényhozó aláírása nem egyezik a kamarák plenáris ülésein alkalmazott jelenléti listákon szereplő kézjeggyel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Koronavírus Romániában: több mint ezer új fertőzöttet azonosítottak

A legutóbbi tájékoztatás óta huszonöten elhunytak és 1035 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 17 778 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Tizenegy férfi és tizennégy női halálos áldozatról van szó, akiket Fehér, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Călăraşi, Kolozs, Konstanca, Hargita, Iaşi, Prahova, Suceava, Teleorman és Vaslui megyében kezeltek kórházban. A 25 elhunyt közül egy a 20 és 29 év közötti korosztályhoz, egy a 40 és 49 év közötti korosztályhoz tartozott, három 50 és 59 év közötti, öt 60 és 69 év közötti, nyolc 70 és 79 év közötti volt, hétnek az életkora meghaladta a 80 évet. Húszan közülük más betegségekben is szenvedtek. Ezzel 34 714-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Újabb történelmi csúcson az euró árfolyama

Ismét történelmi csúcsot döntött hétfőn az euró a lejjel szemben. A Román Nemzeti Bank középárfolyama szerint egy euró 4,9475 lejt ért, 0,59 banival (0,12 százalékkal) többet, mint a pénteki árfolyam szerinti 4,9416 lej. A korábbi történelmi csúcsot szeptember 3-án jegyezték, amikor egy euró 4,9416 lej volt. A dollár árfolyama 0,85 banival (0,20 százalékkal) 4,1718 lejre nőtt a pénteki 4,1633 lejes értékhez képest. A svájci frank árfolyama 0,08 banival (0,02 százalékkal) 4,5534 lejre emelkedett a pénteki 4,5526 lejes értékhez viszonyítva. Az arany is drágult: egy gramm ára 1,9664 lejjel (0,81 százalékkal) 244,7195 lejre nőtt a pénteki 242,7531 lejről. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.06)

Andrei Demeny, RADOR