2022. november 28.

Új közbeszerzési eljárást indított a Közlekedésügyi Minisztérium 20 elektromos vonat megvásárlására

Erre azért volt szükség, mert – mint korábban arról hírt adtunk – a korábban meghirdetett licitre egyetlen gyártó sem jelentkezett. Akkor közel fél milliárd eurót ajánlott a tárca a vonatokért, most 1,2 milliárdért vásárolnák meg a szerelvényeket, ám ez az összeg elérheti a 2,3 milliárd eurót is abban az esetben, ha a gyártó cég harminc évre vállalja a vonatok karbantartását is. A pénzt az Országos Helyreállítási Alapból fizetné ki a szaktárca, de ez csak abban az esetben lehetséges, ha a gyártó 2026-ig leszállítja a vonatokat. (Radio România Actualităţi)

Tegnap este letartóztatták Niculae Bădălău volt szenátort

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály 24 óráig tarthatja fogva a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusát, akit befolyással való üzérkedéssel és megvesztegetéssel vádol. A vádhatóság azután döntött így, hogy kihallgatta Niculae Bădălăut. Az ügyészek szerint a volt szenátor közbenjárt annak érdekében, hogy egy rokonának a cége megszerezze egy község víz-bevezetési és szennyvíz-elvezetési munkálatai elvégzésének jogát. Szorgalmazta továbbá, hogy a polgármester fizesse ki a cég által elvégzett munkát annak ellenére, hogy az nem felelt meg a szerződésben rögzített paramétereknek. Ennek fejében – az ügyészek szerint – a polgármester több részletben kapott különböző pénzösszegeket. A volt szenátort ma a Bukaresti Táblabíróság elé idézik, a taláros testületnek pedig döntenie kell a vádhatóságnak azon kérelméről, hogy 30 napra előzetes letartóztatásba helyezzék Niculae Bădălăut.
Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy kérni fogja a volt törvényhozó felmentését a Számvevőszék Auditáló hatóságának alelnöki tisztségéből. (RADOR Hírügynökség)

A polgármesteri hivatalok többsége sokallja a villany- és a gázszámlája összegét

A nándorhegyi helyhatóságnak például 60 ezer lejes számlát kell fizetnie a közvilágításért, annak ellenére, hogy energiatakarékos égőket használnak. Ez a pénz a háromszorosa a tavaly ilyenkor fizetettnek. Luca Mălăescu polgármester ugyanakkor arról beszélt a közszolgálati rádió resicabányai stúdiójának reggeli hírműsorában, hogy a városi kórház működése is nagyon megterheli a helyi költségvetést.
Ennek ellenére a városvezetés nem akar takarékoskodni az ünnepi díszkivilágításon – mondta a polgármester. (Radio România Actualităţi)

Az ünnepek miatti szabadnapok nem késleltetik a nyugdíjak kifizetését

Ezt ígéri Marius Budăi munkaügyi miniszter. Egy televíziós műsorban a tárcavezető azt mondta, hogy a Román Posta alkalmazottai december másodikán is dolgoznak, így a hónap közepéig minden nyugdíjas kézhez kapja járandóságát.
A nyugdíjszelvények nyomtatásával kapcsolatban a tárcavezető azt mondta, hogy dolgoznak azon, hogy a jövő évtől bejelentett nyugdíj-emeléseket felvezessék ezekre, azonban egy-két napos késedelem elképzelhető, de csak abban az esetben, ha a kifizetések készpénzben és nem bankszámlára történnek. (Radio România Actualităţi)

A „George Enescu” Fesztivál esélyes az Opera-díj elnyerésére

A zenei Oscar-díjként is számon tartott kitüntetés díjátadó ünnepsége ma lesz Madridban. A „George Enescu” Fesztivál felkerült az esélyesek listájára a fesztivál-kategóriában és olyan rangos zenei események a versenytársai, mint a Donizetti-fesztivál, vagy a Garsington Opera. Az Enescu-fesztivál annak okán került az esélyesek közé, hogy programjába innovációs megoldások kerültek. Így például a tavalyi rendezvényen minden koncert romániai premier volt, multimédia effektusokat használtak és a világ legjobb előadói és zenekarai vettek rajta részt. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin