2022. november 9.

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja az igazságügyi törvények módosítása ellen benyújtott óvásokat

Az ellenzéki pártok, a Mentsétek meg Romániát (USR) és a Románok Egységéért Szövetség (AUR), valamint a Nép Ügyvédje különböző indokokkal kérték a közelmúltban elfogadott jogszabályoknak az alaptörvénnyel ellentétessé minősítését. Az USR azért óvta meg a törvényeket, mert szerintük azok elfogadásával meg kellett volna várni a Velencei Bizottság véleményét, ugyanakkor azt hangoztatták, hogy elmaradt az igazságügy reformja. Az AUR szerint a törvényeket visszaéléssel szavazták meg és „megsemmisítő” hatásuk lesz. A Nép Ügyvédje a bírák és ügyészek jogállására vonatkozó törvény több cikkelyének alkotmányellenes jellegét hangsúlyozta.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szaktárca úgy dolgozta ki a törvénytervezeteket, hogy folyamatos párbeszédet folytatott az Európai Bizottsággal, és a törvények elfogadása fontos mérföldköve Románia schengeni csatlakozásának és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetésének. (Radio România Actualităţi)

A koalíciós pártok vezetői az energia-számlák kiállítása új módszertanának kiolgozásáról tárgyalnak

A megoldás már hetek óta várat magára, miközben az idő egyre hidegebbre fordul, de a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői még nem tudtak közös nevezőre jutni. A legfrissebb változat szerint a kedvezményes ár havi 225 kW/h fogyasztásig lenne alkalmazható, az ezt meghaladó fogyasztás maximális ára pedig 1,3 lej lenne kW/h-ként. Ez az összeg lényegesen kevesebb lenne, mint az a piaci ár, amelyet a háztartásoknak jelenleg kell fizetniük a nagyobb fogyasztásért. (Radio România Actualităţi)

A Bukaresti Táblabíróság kedden befejezte az úgynevezett “Hexi Pharma ügy” tárgyalását

Mint ismeretes a szóban forgó kereskedelmi társaság vezetőit azzal a váddal állították bíróság elé 2017 márciusában, hogy a szabványoknak nem megfelelő fertőtlenítőszereket adtak el a romániai kórházaknak. A konkrét vádpontok: 340 csalás, hamis dokumentum felhasználása és a betegségek legyőzésének aláásása.

Ezután következik az ügyben a táblabíróság döntése. Mint ismeretes 2019 januárjában a Bukaresti Törvényszék Flori Dinut, a kereskedelmi társaság igazgatóját három év, Mihai Leva-t, a cég termelési osztályának főnökét pedig három év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, a vállalkozást pedig 2,5 millió lejes pénzbüntetésre és hozzávetőleg 125 millió lej kártérítésre kötelezte.

A vádlottak ügyvédei elévülésre hivatkozva a per lezárását kérték, amely érvet a tárgyalóteremben jelenlévő ügyész nem vitatott – közölte a hallgatókkal a közszolgálati rádió tudósítója, Diana Surdu.

Az ügyben a bírák 2023. január 5-én hirdetnek ítéletet. (Radio România Actualităţi)

Új uszoda épülhet Szászrégenben

Elkezdődhet a tanuszoda építése Szászrégenben, a kivitelezési szerződést ma írták alá Bukarestben – írta ma az RMDSZ Tájékoztató.. A beruházás összértéke közel 23 millió lej, amelyet a Fejlesztési Minisztérium finanszíroz.

A korszerű, új uszodában egy a szabványoknak megfelelő, 25×15,4 méteres medence lesz, amelyben 6 úszó-sávot alakíthatnak ki egyszerre. A medencét az úszni tanuló gyermekek és a helyi közösség minden tagja használhatja, mondta Cseke Attila fejlesztési miniszter, majd hozzátette: a földszinten öltözők, edzőterem és sportterem lesz, az emeleten pedig a közönség számára rendeznek be egy 124 férőhelyes lelátót.

Cseke Attila rámutatott: az uszoda környezetbarát és energia-hatékony lesz, hőpumpákkal és napelemekkel szerelik fel, így a szükséges energia több mint fele megújuló erőforrásokból származhat, és az uszoda fenntartási költsége is jelentősen kisebb lesz. Az uszoda mellett ugyanakkor lesz elegendő parkolóhely, és az épületben elsősegélynyújtó pontot szerelnek fel.

A beruházás a tervek szerint másfél év múlva készül el. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin