2022. december 19.

Az Európai Parlament elnöke hétfőn a román honatyákhoz intézi szavait

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, hétfőn Bukarestbe látogat, mely alkalommal beszédet mond az együttes ülést tartó szenátorok és képviselők előtt és egyben találkozik a két parlamenti kamara elnökeivel. Roberta Metsola megbeszélést folytat Klaus Iohannis államfővel is, a Cotroceni palotában, majd ezt követően a két magas rangú tisztségviselő közös sajtóértekezletet tart. Az Európai Parlament elnöke Nicolae Ciucă miniszterelnökkel is találkozik, a kormány székházában. Az európai törvényhozás vezetője a múlt héten csalódottságának adott hangot a Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásának elhalasztásáról szóló döntés miatt, és kijelentette, hogy a két ország készen áll és megérdemli, hogy a szabad mozgási övezet tagja legyen.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

Az Ausztriából, Németországból és Olaszországból hozott hulladékszállítmányokat a román határról visszatéritették

Ausztriából, Németországból és Olaszországból három, összesen 26 tonnás hulladékszállítmányt térítettek vissza a határról az Arad és Bihar megyei hatóságok, mivel a sofőrök nem tudták felmutatni az országba történő behozatalhoz szükséges jogi okmányokat. A második nagylaki határátkelőnél  egy osztrák kereskedelmi cégtől származó, 15 tonna ruha- és textilhulladékot szállító, román sofőr által vezetett kamiont ellenőriztek. A ruha- és textilhulladéknak egy romániai céghez kellett volna eljutnia. A  határrendendészek a Bors II. autópálya-határátkelőhelyen pedig további két szállítmányt ellenőriztek, összesen 11 tonna hulladékkal, amelyek gumiabroncsokból, bútordarabokból, napelemekből és háztartási gépekből állt. A szintén román sofőrök Németországból és Olaszországból hozták a rakományaikat. A román hatóságok elrendelték a hulladékok visszaszállítását az emlitett három országba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

A EU energiaügyi miniszterei újra összeülnek, hogy megoldást találjanak az energiaválságra

Az Európai Unió energiaügyi miniszterei hétfőn a tárgyalások újabb fordulójára ülnek össze, hogy megoldást találjanak az energiaválságra. A tagországok fele szigorú ársapkát szorgalmaz a gázfogyasztásra, illetve a földgáz vételárának csökkentését, mig a többi ország azt szeretné, hogy a létrejövő mechanizmus csak akkor lépjen életbe, ha az árak túl magasra emelkednek, mert különben veszélybe kerülne a gázellátás, azaz a gázszolgáltatók eltávolodhatnak az európai piactól, ha elégedetlenek az árral. Az Európai Bizottság a mechanizmus aktiválását 275 euró/megawattóra áron javasolta, de több állam, köztük Románia is azt kérte, hogy e mechanizmust csak akkor aktiválják, ha az árak öt napon keresztül meghaladják a 220 eurót megawattóránként.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

Megkezdődött a háztartási gépek roncsprogramjának harmadik szakasza

Hetfőn megkezdődött a háztartási gépek roncsprogramjának harmadik szakasza, amelyben klimaberendezésekre,  ruhaszárító gépekre és porszívókra lehet vouchereket igényelni, tájékoztatott a  Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM). Az utalványok kiválasztása december 23-ig, illetve a keret kimerüléséig történik. A jóváhagyott természetes személyek listájának az AFM honlapján történő közzététele után a jelentkezők az illetékes kereskedőkhöz fordulnak, ahol megvásárolják a kívánt felszereléseket. Azok a regisztráltak, akik a program első kiadásában lefoglalt értékjegyet nem használták fel, ebben az évben már nem igényelhetnek támogatást ugyanarra a típusú háztartási gépre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

A nyugdíjasok száma hozzávetőleg 77 ezer fővel csökkent

Mintegy 77 ezer fővel csökkent a nyugdíjasok száma az Országos Statisztikai Intézet harmadik negyedévi adatai szerint a 2021 azonos időszakához képest. A hivatalos adatok szerint a nyugdíjasok összlétszáma az ötmilliós szint alá csökkent, miközben a havi átlagnyugdíj 1 856 lejre nőtt, ami mintegy 11%-kal jelent többet az elmúlt évhez képest. Az állami társadalombiztosítási nyugdíjasok átlagos létszámának a foglalkoztatottakhoz viszonyított aránya összesen nyolc a 10-hez.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.19)

Rozália Gănciulescu

* * * * *

Ma van a Hanuka első napja

A zsidóság számára a fények ünnepe ez. A Hanukával a makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeznek. Azon zsidó ünnepek közé tartozik, melyek nem a Tórán alapulnak (ilyen még például a Purim), abban egyedi, hogy egy hadi eseményt örökít meg a nép emlékezetében.

A romániai zsidó közösségek föderációjának főrabbija, Rafael Shaffer így értékelte az eseményt a közszolgálati rádió számára: 2200 évvel ezelőtt Izrael országa a szeleukidák fennhatósága alatt volt. A nép szenvedett, majd felkelt. A makkabeusok győztek. Behatoltak a templomba, meg akarták gyújtani a menórát (kilenc ágú gyertyatartó sz. m.). Ehhez olajat kerestek. Találtak is egy korsó olajat, ami nem volt megszentségtelenítve. A korsóban lévő olaj egy napra lett volna elegendő, ám az nyolc napig égett. E csodának az emlékére határoztatott el, hogy nyolc éjszakán át meggyújtsunk egy-egy gyertyát. Mindazoknak, akik megünneplik a Hanukát, boldog ünnepeket kívánok! Akik a karácsonyt ünneplik, azoknak boldog Karácsonyt!” – zárta üzenetét a főrabbi. (RADOR Hírügynökség)

Azerbajdzsánból kap zöld energiát Európa

Románia, Azerbajdzsán, Grúzia és Magyarország írt alá szombat délelőtt villamosenergia-szállítási megállapodást a Fekete-tengeren át.

Az dokumentumon Ilham Aliyev azeri elnök, Nicolae Ciucă román miniszterelnök, Irakli Garibashvili grúz kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök írták alá Klaus Iohannis államfő, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelenlétében Bukarestben a Cotroceni palotában. A tenger alatti vezeték segítségével újrahasznosítható forrásokból származó energiát szállítanak Azerbajdzsánból Romániába, majd Magyarországra és Európa nyugati részébe. (Radio România Actualităţi)

Elhunyt Mircea Duşa volt vşdelmi miniszter

Mircea Duşa több minisztériumot is vezetett az idők során, volt a parlament tagja és prefektus is. „Bármilyen köztisztséget is töltött be, akár védelmi miniszter, akár belügyminiszter, akár a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter volt, akár prefektusként vagy parlamenti képviselőként tevékenykedett, becsülettel és a közérdeket szem előtt tartva tette a dolgát. Nyugodjon békében!” – írta egy Facebook-bejegyzésben Marcel Ciolacu. (Kolozsvári Rádió)

Csökkent a nyugdíjasok száma

A harmadik évnegyedben a tavalyi év hasonló időszakához képest hozzávetőleg 77 ezerrel csökkent a nyugdíjasok száma Romániában – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS). Ez egyben azt is jelenti, hogy a hivatalos adatok szerint a nyugdíjasok száma ötmillió fő alá csökkent, miközben az átlagnyugdíj 1856 lejre nőtt, ami tizenegy százalékos emelkedést jelent a 2021-ben mért értékhez képest.

A nyugdíjasok és a keresők közötti arány jelenleg nyolc a tízhez, de e tekintetben régiónként nagy eltérések vannak. Ilfov megyében például 4 nyugdíjas jut 10 alkalmazottra, míg Teleorman megyében ez az arány 15 a 10-hez. (Radio România Actualităţi)

Hazánkban tartózkodik Roberta Metsola

Az Európai parlament elnöke két nappal azután érkezett a román fővárosba, hogy itt járt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. A politikus ma délután felszólal a parlamentben, a két ház együttes ülésén, ahol támogatásáról biztosítja Románia csatlakozásának ügyét a schengeni övezethez. Az eseményre hivatalosak a kormány tagjai, az Európai Parlament romániai képviselői, a hazánkba akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői.

Roberta Metsola programjában szerepel továbbá egy találkozó a Cotroceni-i Palotában Klaus Iohannis államfővel. A négyszemközti megbeszélések a tervek szerint közös sajtóértekezlettel érnek véget. Ezután az európai törvényhozás elnöke a Victoria Palotában találkozik Nicolae Ciucă miniszterelnökkel. Az Európai Parlament múlt heti ülésén Roberta Metsola csalódásának adott hangot, amiért Románia és Bulgária csatlakozása a schengeni övezethez halasztást szenvedett, kijelentve, hogy a két ország felkészült az integrációra és megérdemli, hogy bekerüljön a határőrizet nélküli térségbe. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin