EURACTIV: Premierul român a câștigat alegerile interne din partid

Membrii Partidului Național Liberal (PNL) l-au ales pe premierul Florin Cîțu în calitatea de nou președinte al partidului conservator.

Cîțu, care a provocat o criză în coaliția de guvernare, a obținut sprijinul necesar din partea partidului pentru a rămâne premier, însă tot va trebui să se confrunte cu o moțiune de cenzură în parlament.

USR PLUS, partenerul mai mic care s-a retras din guvern la începutul lui septembrie, a declarat că vrea să rămână la guvernare, însă cu un alt premier. Dar Cîțu a afirmat că nu intenționează să demisioneze.

El a mai declarat că PNL, membru al Partidului Popular European (PPE), va discuta cu toate partidele parlamentare pentru a obține sprijinul necesar pentru guvernul său.

Ceea ce înseamnă că el va trebui să discute și cu partidul social PSD, în ciuda faptului că declarase în mod repetat că nu vrea să aibă nici un fel de înțelegere cu acest partid. Va trebui totodată să discute și cu partidul de extrema dreaptă AUR, deși anterior atacase USR PLUS pe motiv că s-a aliat cu AUR pentru a depune o moțiune de cenzură contra cabinetului său.

„Vom discuta cu toți cei din parlamentul României care vor să sprijine un guvern și care nu-și doresc o criză politică în România […] Pe de o parte avem USR negociind cu PSD și AUR, iar noi ce ar trebui să facem? Să nu negociem cu nimeni?”, a admis Cîțu cu reticență.

Articol de Bogdan Neagu (EURACTIV.ro)

https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/romanian-pm-wins-party-elections/

Traducere: Andrei Suba

EURACTIV (Belgia), 27 septembrie 2021