2021. október 1

Újabb kórháztűz pusztított Romániában

Halálos áldozatokat is követelő tűz pusztított pénteken Romániában a koronavírusos betegeket ápoló konstancai járványkórházban. A katasztrófavédelem a tűz megfékezése után közölte: kilenc páciens életét vesztette, a kórházat kiürítették. Az első jelentések szerint a kórház intenzív osztálya gyulladt ki, ahol lélegeztetőgépek működnek. A tűzoltóság és a mentőszolgálat nagy erőkkel vonult a kórházhoz, ahonnan hordágyon evakuálták a betegeket. Az orvosok és az ápolók a kórház udvarán és az utcán próbálták újraéleszteni a betegeket. A katasztrófavédelem a szomszédos megyékből is Konstancára küldött tűzoltóegységeket, hogy az oltásban és a betegek kimenekítésében segédkezzenek. Klaus Iohannis elnök elmondta, hogy megrémült a konstancai járványkórházban történt tragédiától, és részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak. „Ez egy újabb megrendítő dráma, amely megerősíti a román egszségügyi rendszer infrastruktúrális hiányosságát; egy elévült rendszer, amely nagy megpróbáltatásoknak és nyomásnak van kitéve a koronavirus negyedik hullámában”, hangsúlyozta az államfő, hozzáfűzve, hogy a román állam kudarcot vallott polgárainak megvédésére irányuló alapvető küldetésében, és felszólította a miniszterelnököt és az egészségügyi minisztert, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést egy hasonló incidens megelőzése érdekében. Cseke Attila ügyvivő egészésgügyi miniszter is részvétet nyilvánított a gyászoló családnak. Mint elmondta, a szaktárca legfőbb feladata az volt, hogy minden beteg számára biztosítsanak helyet más kórházakban. A Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének (ISU) jelentése részletbemenően beszámol a tűzvész okairól és arról, hogy mit találtak a helyszinen, fűzte hozzá a miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)

A PSD szerint Florin Cîțu miniszterelnöknek le kellene mondani tisztségéből a konstancai korházban történt tűzvész után

A konstancai járványkorházban történt tűzvész után nem késtek a politikai reakciók sem. A Sociáldemokrata Párt (PSD) szerint Florin Cîțu miniszterelnöknek le kellene mondani tisztségéből a konstancai tragédia után. Az ország különböző korházaiba beutalt betegek életüket veszitik a kormányzók tehetetlensége és hozzá nem értése miatt, akik semmit sem tettek annak érdekében, hogy megfelelően felkészüljenek a járvány negyedik hullámára, nyílatkozták a szocialisták. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is elítéli az egészségügyi rendszer katasztrófális helyzetét, kihangsúlyozva, hogy a kórházakba történő beruházásokat, nem pedig a polgárok elleni korlátozási intézkedések bevezetését kell elsőbbségbe helyezni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)

Klaus Iohannis államfőt az Aacheni Nemzetközi Nagy Károly Díjjal tűntetik ki

Az Európának szentett Aacheni fórum részvevőit felkérte Klaus Iohannis román államelnök, hogy egy perc csenddel adózzanak a konstancai járványkorházban kitört tűzvész következtében életüket vesztett páciensek emlékére.Klaus Iohannis holnaptól az Aacheni Nemzetközi Nagy Károly Díj kitűntettje lesz, amely a legmagasabb kitüntetés, amelyet valaha egy román méltóság kapott. E díjat Európa alapító atyái és olyan személyiségek kapták, mint Ferenc pápa vagy Angela Merkel német kancellár.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)

Romániában a fertőzési rátától függetlenül nyitva maradnak az iskolák

Romániában az adott település fertőzési rátájától függetlenül nyitva maradhatnak az iskolák, az oktatást csak azokban az osztályokban, illetve tanintézményekben folytatják interneten, amelyekben koronavírus-fertőzést diagnosztizálnak – az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) legfrissebb határozata értelmében. Romániában eddig 6 900 osztály kényszerült távoktatásra, többségük azért, mert megjelent a közösségben a fertőzés.A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában ismét tízezernél több új fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában, és 169 koronavírusos beteg vesztette életét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.01)

Rozalia Gănciulescu, RADOR