Revista presei internaționale – 27 decembrie 2021

Pandemia de coronavirus nu și-a luat liber de Crăciun, remarcă presa internațională din 26 decembrie. ”Efectul Omicron: 6.000 de zboruri anulate în ziua de Crăciun”, titrează RAI NEWS, care citează site-ul „Flightaware”: ”Mii de piloți, însoțitori de bord și alți membri ai personalului au fost nevoiți să intre în carantină după ce au fost expuși la COVID-19, ceea ce a constrâns Lufthansa, Delta și United Airlines, dar și alte companii, să anuleze zborurile într-una dintre perioadele de vârf ale anului”.
Între timp, Italia înregistrează un nou record de cazuri de COVID-19: 54.762 de noi infecții și 141 de victime în ultimele 24 de ore, după cum citim în paginile agenției ANSA, în timp ce publicația maghiară RKB avertizează că o subvariantă deosebit de periculoasă a mutaţiei Delta a coronavirusului se răspândeşte tot mai rapid în Ucraina. Autoritățile sanitare din această țară precizează că această subvariantă este mai contagioasă faţă de celelalte variante ale mutaţiei Delta şi cauzează în multe cazuri complicaţii care duc la deces. Între timp, vaccinarea populaţiei din Ucraina, țară cu o populaţie de 42 milioane de cetăţeni, decurge în continuare lent, până în prezent fiind vaccinaţi cu două doze doar 13.000.000 de oameni, adaugă RKB.
Sub titlul ”China e în stare de alertă înaintea JO de iarnă de la Beijing”, FRANCE 24 subliniază că țara se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de Covid-19. Deşi colosul asiatic a redus la minimum numărul de cazuri graţie unei strategii „zero Covid” care include restricţii la frontiere, carantine lungi şi izolări ţintite, cazurile s-au înmulţit în ultimele săptămâni. La Beijing, locuitorii sunt încurajaţi să nu plece din oraş, relatează corespondenții France 24, care relatează că participanţii la JO nu vor avea niciun contact cu exteriorul şi nu se vor putea deplasa decât între cele trei situri olimpice controlate.
Spre final de 2021, presa internațională schițează bilanțul unui an din care nu au lipsit surprizele. La un an de la ieșirea Regatului Unit din Uniune, şase britanici din zece sunt nemulțumiți de Brexit – se arată într-un sondaj publicat în The Observer. Doar 14% dintre repondenți consideră că ţara lor se descurcă mai bine acum, în afara UE, notează publicația londoneză, care adaugă că în ultimele luni, britanicii au avut ocazia să simtă efectele Brexit: rafturi goale în magazine, penurie de benzină din cauza lipsei şoferilor de tir, blocaje la vamă. Cel mai surprinzător lucru, explică un analist citat de ANSA, este că cei care au votat pentru ieșire sunt astăzi mult mai ezitanți cu privire la beneficiile Brexit-ului. Înainte de ieșirea formală din Uniune, toți cei votau PENTRU se așteptau la avantaje imediate, palpabile. Acum, însă, a crescut procentul brexiterilor care cred că lucrurile au mers prost, sau cel puțin mai rău decât se așteptau, constată la rândul său publicația italiană.
Un alt sondaj, publicat de data aceasta în Les Echos, arată că francezii sunt mai puțin atașați de Europa decât italienii și germanii. Chestionarul asupra mândriei naționale realizat de Ifop pentru EuropaNova și „Journal du Dimanche” a constatat că dorința de integrare europeană și sentimentul de mândrie europeană sunt mai puțin pronunțate în rândul francezilor decât în ​​rândul vecinilor lor. În câteva zile, Franța va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, chiar dacă, după cum arată Les Echos, provocările europene se înmulțesc: pandemia de Covid-19, repercusiunile ei asupra sănătății și economice, dar și problema granițelor, criza migrației sau chiar respectarea statului de drept. Franța va avea o misiune dificilă în următoarele șase luni, conchide publicația franceză.
(Agenția de Presă RADOR, 26 decembrie)/rlambru/dsirbu