2022. február 2

Ünnepi ülésen emlékezik meg a parlament Románia EU-csatlakozásának 15 éves évfordulójáról

A tavaszi ülésszak során ma először tart együttes ülést a törvényhozás két háza. A mai gyűlésen felszólal Jean-Yves le Driant, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét ellátó Franciaország európai ügyekért és külkapcsolatokért felelős minisztere. Románia 2007. január 1-jén, egy hosszas tárgyalás-sorozat eredményeként – amelynek során sikerült közelítenie az EU szabványaihoz – válhatott az Európai Unió teljes jogú tagjává. A szóban forgó folyamat 1993. február 1-jén a társulási szerződés aláírásával kezdődött és csaknem 14 évig tartott. (Radio România Actualităţi)

Florin Cîţu szerint a nyugdíjemeléshez elengedhetetlenül szükséges a költségvetési hiány szintjének újratárgyalása az Európai Unióval

A Nemzeti Liberális Párt elnöke szerint a kérdést a kormány tudja megoldani. „Mi támogatjuk a nyugdíjak emelését, betartva a költségvetési deficitnek az Európai Bizottsággal kialkudott mértékét. Természetesen van egy másik lehetőség is, nevezetesen az, hogy a pénzügyminiszter és a miniszterelnök menjen Brüsszelbe és tárgyalja ki a költségvetési hiány szintének megnövelését. Minden lehetséges. Mindezen a változatról tárgyalunk, de arra van szükség, hogy a kormány jöjjön egy megoldási javaslattal és mi készek vagyunk azt megvizsgálni. Az Országos Helyreállítási Terv (PNNR) magába foglalja a nyugdíjrendszert is” – mondta a volt miniszterelnök.

Ami a nyugdíj-korhatár esetleges kitolását illeti 70 éves korig , arról Florin Cîţu azt mondta, hogy az csak önkéntes és nem kötelező alapon képzelhető el. (Radio România Actualităţi)

Szociáldemokrata Párt (PSD): Nem nőhet a nyugdíj-korhatár Romániában

A baloldali kormánypárt szerint ennek oka az, hogy a lakosság várható élettartama – az Eurostat adatai szerint – 1,4 évvel csökkent, következésképp ha megemelnék a nyugdíj-korhatárt, akkor a jövőben csak nagyon kevés állampolgár részesülhetne nyugdíjból. Radu Oprea, a PSD szóvivője elmondta, hogy az egészségesen leélt élettartamot figyelembe véve a helyzet összehasonlíthatatlanul rosszabb, mint az Európai Unió átlaga.

A politikus véleménye szerint a hatóságoknak arra kell összpontosítaniuk, hogy feltárják azokat az okokat, amelyek az alacsony élettartamhoz vezetnek, úgymint a szegénység miatti egészségtelen táplálkozás és a nehéz munka-körülmények. (RADOR Hírügynökség)

Állami támogatást nyújtana a kormány a gazdáknak azért, hogy kisebb teher legyen számukra a mezőgazdasági célra használt gázolaj luxusadójának kifizetése

A kérdés a mai kormányülés napirendjén van.

Ugyancsak a végrehajtás mai gyűlésének napirendjén szerepel a védett térben folytatott zöldségtermelés pénzügyi támogatása. Ez egy két lépcsős támogatási rendszer lenne. Az első részletet csak a paradicsom termesztésére vehetik igénybe a gazdák, hektáronkénti 3000 euró értékben. A második szakaszban hektáronkénti 1000 euróval támogatják a zöldpaprika vagy kápia paprika, uborka, hüvelyesek, zöldsaláta, spenót és újhagyma termesztését. A támogatás elnyerésének feltétele az, hogy a gazdák kizárólag a felsorolt zöldségféléket termesszék és hektáronként legalább 3000 tonnás termést takarítsanak be.

A mai tanácskozáson első olvasatban vitatja meg a kormány azokat a tervezett intézkedéseket, amelyek a kis- és közepes vállalatokat hivatottak támogatni. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR