2022.október 25.

Románia az energiaválság ellensúlyozása érdekében növelte a szénkitermelését

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az év első nyolc hónapjában a hazai széntermelés 1,7, a behozatal pedig 13,5 százalékkal növekedett a tavalyi év hasonló időszakához képest. A Stratégiai és Előrejelző Országos Bizottság (CNSP) becslése szerint az év végéig a hazai szénkitermelés 10, az import pedig 2,8 százalékkal fog emelkedni. A jövő évre kibocsátott prognózis szerint további 8 százalékos szénkitermelés-növekedésre lehet számítani. (Radio România Actualităţi)

Ismét feltöltötték a szociális kártyákat

A Beruházási és Európai Projektek Minisztériumának közlése szerint a “Támogatás Romániának” elnevezésű szociális program keretében összesen 600 millió lejt utaltak át hozzávetőleg 2,4 millió rászoruló részére. Az erről rendelkező jogszabály értelmében a kedvezményezettek az év végéig kéthavonta 250 lejt kapnak. A támogatással a kormány mérsékelni kívánja az áremelkedések hatásait a hátrányos helyzetű lakosság körében. A kártyákra feltöltött pénzt egy évig lehet felhasználni. (RADOR Hírügynökség)

Hazánk újabb kérvényt nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap következő részletének kifizetése érdekében

Ezt Nicolae Ciucă miniszterelnök jelentette be tegnap miután megbeszéléseket folytatott az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) végrehajtásával megbízott tárcaközi bizottság képviselőivel. Az uniós támogatás esedékes részlete 3,2 milliárd euró.

Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Andrei Şerban beszámolt a szóban forgó második kérvényt még a hónap vége előtt elküldik az Európai Bizottságnak. A lehívni szándékozott 3,2 milliárd euróból 2,14 milliárd vissza nem térítendő hitel. Az újabb kérvény benyújtásához szükséges 51 célkitűzés hozzávetőleg mindegyikét sikerült teljesíteniük a hatóságoknak. Mindössze néhány objektum esetében kell még tisztázni bizonyos szempontokat és két esetben a parlamentnek törvényt kell módosítania.

Nicolae Ciucă a gyűlés elején megjegyezte, hogy a pénzt oktatásügyi és energiahatékonysági projektek megvalósítására fogják felhasználni. Az erről szóló szerződéseket már aláírták.

Mint ismeretes a múlt héten az Európai Bizottság jóváhagyta Romániának a PNRR megvalósítására benyújtott első kérvényét 2,6 milliárd euró értékben. (Radio România Actualităţi)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem jelölte ki Vasile Dîncu honvédelmi miniszter utódját

A párt vezetőségének tegnap délutáni ülésén abban állapodtak meg, hogy a honvédelmi miniszter lemondása után szükséges egyeztetniük a koalíciós partnereikkel a helyzet tisztázása érdekében.

Radu Oprea, a párt szóvivője elmondta, hogy egyelőre nem tárgyaltak a tisztség esetleges várományosairól és az sem került szóba, hogy a liberálisokkal elcserélnének valamilyen tárcát. A politikus szerint a koalíciós tárgyalásokon kikristályosodnak a dolgok, ezért előbb a kormányzati partnerekkel fognak tárgyalni és csak ezt követően hívják össze a párt politikai tanácsát, amelyik hivatott a honvédelmi miniszterjelölt személyéről dönteni. Addig a honvédelmi tárcát ideiglenesen Nicolae Ciucă miniszterelnök fogja vezetni. Az Antena 3 hírtelevízió értesülései szerint a szociáldemokraták ki akarják várni a minisztercserével a törvény által megszabott 45 napot.

Mint ismeretes Vasile Dîncu tegnap benyújtotta lemondását, elmondása szerint azért, mert bizonyos kérdésekben nem tudott együttműködni az államfővel. A volt tárcavezető korábban azt nyilatkozta, hogy az ukrajnai háborút olyan nemzetközi béketárgyalásokon kell lezárni, amelyeken Ukrajna nem venne részt, viszont jelen lennének a NATO és az Egyesült Államok képviselői. Nyilatkozatától az államfő, a miniszterelnök, de még saját pártjának elnöke is elhatárolódott. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin