2023. március 8

Klaus Iohannis elnök Japánban tett látogatásának utolsó mozzanataként a kiotói helyi hatóságokkal tárgyal

Klaus Iohannis elnök Japánban tett látogatásának utolsó napján a kiotói helyi hatóságokkal tárgyal. Az államfő ázsiai körútjának fő célja a kétoldalú kapcsolatok stratégiai partnerségi szintre emelése volt, az erre vonatkozó ötéves egyeztetéseket és tárgyalásokat lezáró dokumentumot kedden írták alá Tokióban. Fumio Kishida japán államfővel sorra került találkozón Klaus Iohannis kihangsúlyozta, hogy Japán a legnagyobb ázsiai beruházó Romániában, a mintegy 400 vállalat több mint 40 ezer munkahelyet biztosít. A román államfőt kedden a japán császár fogadta. Klaus Iohannis csütörtökön Szingapúrba látogat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

Javult a schengeni övezet információs rendszere

Az Európai Bizottság képviselői közölték, hogy továbbfejlesztették a schengeni övezet információs rendszerét, és kedd óta működik az új platform. Az új verzió figyelmeztet a lehetséges terrorcselekményekre, a határon való tilalmakra, illetve felhivja a figyelmet a veszélyeztetett kategóriák védelmére, beleértve az esetleges gyermekrablásokat is. A platform új eszközökkel is bővült a személyek azonosítási és a határellenőrzési kapacitások megerősítése érdekében. A fotók és újjlenyomatok mellett tenyérlenyomatokat vagy különféle DNS-bizonyítékokat is tartalmaz a rendszer. Ugyanakkor az Európai Unión kívülről érkezőkkel kapcsolatos valamennyi uniós tagállami döntés is bekerült e rendszerbe, így közösségi szinten egységes döntések születhetnek, tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08).

Idén megkezdődnek az első beruházások a közegészségügyben

Marcel Boloș európai projektekért felelős miniszter közlése szerint az idén megkezdődnek az első beruházások a közegészségügyben, az e területnek szánt speciális program révén. Az erre célra kiutalt rekordösszeg csaknem hatmilliárd euró, a pénz több mint 90%-a 2023 végén hívható le. A következő időszakban meghírdetik a pályázatokat a jászvásári, kolozsvári és craiovai regionális kórházak, valamint legalább hét megyei kórház számára. Az összeg egy részét több korházi egység, illetve családi orvosok rendelőinek modernizálására és felszerelésére fordítják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

A kormány továbbra is konkrét intézkedésekkel támogatja a nőket céljaik elérésben

”Ma a mellettünk élő nőket ünnepeljük, hálánkat, tiszteletünket és megbecsülésünket fejezzük ki irántuk. Március 8-a a nők jogairól is szól, és biztosítom őket, hogy az általam vezetett kormány konkrét intézkedésekkel továbbra is támogatni fogja mindabban, amit el akarnak érni”, írta szerdán Facebook-bejegyzésében Nicolae Ciucă miniszterelnök, a Nemzetközi Nőnap alkalmából. A miniszterelnök bejegyzésében megjegyezte: „A nők életet és reményt adnak, egyensúlyt biztosítanak. Számos területen úttörők, kreatívak, felkarolják az innovációt és a fejlődést. A legnagyobb kihívást jelentő küldetések élén állnak. Minden nap hálásak vagyunk azért, amit tesznek”. A miniszterelnök szerint „egyszerre felelősség és megtiszteltetés” a nők támogatása, bevonásuk a társadalmi, gazdasági és politikai döntéshozatalba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

Rozália Gănciulescu