2022.12.16 /

 Nagyszabású rendezvényekre kerül sor Temesváron az 1989-es forradalom mártírjainak emlékére

A román forradalom 33 évvel ezelőtt robbant ki Temesváron, amely az egész országban elterjedt és a kommunista rendszer bukásához vezetett. Ez alkalommal minden évben a Bega-parti városban nagyszabású rendezvényeket szerveznek azok emlékére, akik életüket áldozták a szabadságért. Péntek délelőtt 11 órától a Városi Tanács hagyományos ünnepi ülés keretében felidézi azt a napot, amikor Temesváron fellobbant a forradalom lángja. A forradalmi egyesületek jelenlétében emlékeznek meg az 1989 decemberi eseményekről, és egyperc csenddel adóznak a mártírhalált halt hősökre. Délután folyamán kiállítások, filmvetítések, viták és egy koncert lesz a Győzelem téren, „Teljes a forradalomért” cím alatt. Este 18:00 órától a Mária tér felől indulva felvonulások lesznek a Forradalom útvonalán. 20:00-kor a Győzelem téren meggyújtják a halhatatlanság gyertyáit, egy hatalmas kereszt formájában, éjfélkor pedig a Mártírok templomában szentmisét tartanak, virrasztással, mivel szombatot gyásznapnak nyilvánitották.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.16)

A gazdasági miniszter támogatja az exportnővelésre törekvő román cégeket

A kormány jövő éveben szorgalmazni fogja az Európai Bizottságnál, hogy emelje meg az exportot növelni kívánó román vállalatoknak nyújtható állami támogatások felső határát, valamint hosszabbítsa meg a támogatások folyósitásának időszakát. Ezt tegnap, Kolozsváron jelentette be Florin Spătăru gazdasági miniszter, aki szerint a következő három évre kétmilliárd eurós költségvetésre lenne szükség. A miniszter közbenjárására olyan körülmények közepette került sor, hogy Románia krónikus kereskedelmi deficittel néz szembe, melynek csökkentésére a kormány támogatni óhatja a nemzetközi piacokra exportálni, illetve az import értékének csökkentésére képes román vállalatokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.16)

Az országos autógyártás 24%-kal nőtt az idei év első 11 hónapjában

Huszonnégy százalékkal nőtt a személygépkocsik országos gyártása az idei év első 11 hónapjában a Román Gépjárműgyártók Szövetsége által közzétett adatok szerint. Az ebben az időszakban gyártott autók több mint 60%-a a mioveni Dacia gyárból, a többi pedig a Ford Románia Auto SAN craiovai üzeméből gördült ki. Másrészt, 2021 azonos időszakához képest csaknem 7%-kal nőtt a bejegyzett új autók száma, melyeknek csaknem egyharmada Dacia autó volt. A Romániában először regisztrált használt autók volumene pedig 2022 első 11 hónapjában több mint 20%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.16)

A Krassó-Szörény megyei határrendészek 13 török állampolgárt fogtak el, akik illegálisan lépték át a határt Szerbiából Romániába

A Krassó-Szörény megyei határrendészek 13 török állampolgárt tartóztattak fel, akik illegálisan lépték át a határt Szerbiából Romániába, ahol öt román sofőr várta őket, továbbszállitásuk végett. A 13 külföldit, akik nem tudták romániai tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni, valamint az öt román sofőrt ellenőrzésre örizetbe vették. A külföldiek ellen az államhatár illegális átlépése, mig a román sofőrök ellen migránscsempészet miatt indult bűnügyi eljárás a Krassó-Szörényi Törvényszékhez tartozó ügyészség koordinálásával. A Határrendőrség felhívta az állampolgárok figyelmét, hogy ismeretleneket ne szállítsanak az államhatár közelébe, illetve a határra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.16)

A Richter-skála szerint 4,1 fokos földrengés következett be péntek hajnalban Vrancea megyében

A Richter-skála szerint 4,1 fokos földrengés következett be péntek hajnalban egy óra 47 perckor Vrancea szeizmikus térségben, közölte az Országos Földfizikai Kutatófejlesztési Intézet (INCDFP). A kéregmozgás 88 kilométeres mélységben történt, epicentruma Brassótól 83, Bákótól 94, Ploieşti-től 101, Galactól 112, Bukaresttől 151 kilométerre volt. Az idén a legerősebb – 5,4 fokos – földrengést novemberben mérték Romániában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.16)
Rozália Gănciulescu