2023. március 7.

A Képviselőház ma szavaz a Marius Budăi munkaügyi miniszter elleni parlamenti indítványról

A kezdeményezés általános vitáját tegnap folytatták le. A dokumentumot a Mentsétek meg Romániát (USR) és a Jobboldal ereje (Forța Dreptei) ellenzéki pártok kezdeményezték és abban azt kifogásolják, hogy, hogy a parlamentben továbbra is akadozik a szolgálati nyugdíjakra vonatkozó szabályozás módosításának elfogadása – közölte a hallgatókkal a közszolgálati rádió riportere, számol be a Cătălin Purcaru.

A parlamenti indítvány aláírói azt állítják, hogy a munkaügyi miniszter elmulasztotta a kormányprogramban a bértörvény és az új nyugdíjtörvény végrehajtására meghatározott határidőket, és azt mondják, hogy veszélyezteti az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) előirányzott európai alapok bevonását. Cristian Seidler, az USR európai parlamenti képviselője szerint a miniszter által megküldött jogszabálytervezet valójában a szolgálati nyugdíjak megmentését célozza.

Budăi miniszter visszautasította az összes vádat, és biztosítékokat adott, hogy a törvénytervezet tiszteletben tartja a PNRR kritériumait, növeli a szakterületi szolgálati időt, és csökkenti a tevékenységért járó fizetést meghaladó nyugdíjat. Ugyanakkor az ellenzéki képviselőket azzal is vádolta, hogy amíg kormányon voltak, semmit sem tettek a nyugdíjasok érdekében.

A parlamenti indítvány esetleges elfogadása nem vezet kötelezően a miniszter leváltásához, ez inkább egy politikai döntés, amit a miniszterelnöknek nem kötelező figyelembe vennie. (Radio România Actualităţi)

Egy új, történelmi értékű és nagy érzelmi töltésű üzenetet fedeztek fel a napokban a konstancai Kaszinó falai között

Egy nagyszebeni politikai fogoly németül írt feljegyzéséről van szó – jelentette be ma Vergil Chitac, Konstanca polgármestere. „Kedves barátom, aki megtalálod ezeket a sorokat, Isten áldjon meg” – kezdődik az üzenet. „1951 óta vagyok itt politikai fogoly, kőműves és ács. Kilenc évre ítéltek, és az életem Isten kezében van, mert sokáig nem fogok szabadulni”.

A konstancai kaszinót az 1950-es évek elején politikai foglyokkal újították fel. Ez magyarázza az épület falaiba rejtett megrázó vallomásokat, amelyeket most találtak meg, amikor a kaszinót ismét átfogó felújításnak vetették alá. (Radio România Actualităţi)

Orvhalászokat fogtak el Galacon

Több mint fél tonna orvhalat foglaltak le a rendőrök Galacon. Négy személyt, akik a halat legális dokumentumok nélkül szállították és kínálták eladásra, tetten értek. A rendőrök csaknem 40 kg halikrát és román jövedéki bélyeg nélküli cigarettacsomagokat is találtak. A 33 000 lej értékű árut elkobozták. A halat és az ikrát értékesítésre átadták egy cégnek – jelentette Maria Măndiță, a közszolgálati rádió tudósítója. (Radio România Actualităţi)

Aláírták a Doftana-völgyi megyei út felújítására vonatkozó szerződést

A tervek szerint három év múlva ez az út elkészül és átveheti a Prahova-völgy gépkocsiforgalmának egy részét. A Kárpátokon átvezető út megépítése Câmpina és Săcele között az eddigi legnagyobb értékű és legnehezebben kivitelezhető beruházás – magyarázta a hallgatóknak Alexandru Lancuzov, a közszplgálati rádió riportere.

A Câmpina – Săcele megyei út a Doftana-völgyben 25 kilométer hosszú lesz Hat hónapot vesz igénybe a tervezése és további három évet a megépítése, mivel a Brassó megyei szakasz jelenleg egy erdei út része. A projekt magas, 400 millió lejes értékét és a hároméves időtartamot a Baiului-hegység nehéz terepviszonyai magyarázzák, a Predeluț-hágó 1265 méteres magasságban van, így évente kevesebb hónapot lehet majd dolgozni. Nicolae Ciucă miniszterelnök a szerződés aláírásakor elmondta, hogy a Kárpátokon átívelő megyei út a könnyűforgalom számára biztosít összeköttetést Munténia és Erdély között, a Prahova völgyében közlekedő autósoknak pedig új alternatívája lesz Cheia – Négyfalu közelében, ahol most kamionok közlekednek. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin