2024. március 19.

Ma indul a roncsautó, az úgynevezett „Rabla” program

A magánszemélyek 10:00 órától jelentkezhetnek tulajdonjogukat igazoló okiratokkal és értékesítési szándékukat rögzítő nyilatkozataikkal, a jogi személyek pedig a számítógépes alkalmazásba tölthetik fel a szükséges dokumentumokat. Az úgynevezett „Rabla Classic” esetében a díj továbbra is 7000 lej egy használt autó leselejtezéséért és 10 000 lej két régi autó leadásáért. A „Rabla Plus” elnevezésű program két szakaszban fog futni. Magánszemélyek alacsony szennyezési indexű autókat vásárolhatnak, amelyek értéke nem haladja meg a 60 000 eurót áfával együtt, a selejtezési díjhoz pedig ökobónusz és ökocímke adható. (Radio România Actualităţi)

Az országos digitalizációs program egy újabb mérföldköve

A Victoria-palotában került sor a „Románia egységes digitális kapuja” projekt megvalósításáról szóló szerződés elektronikus aláírására, amely közel 100 millió lejes beruházás, és amely több mint 20 online eljáráshoz való hozzáférést tesz lehetővé Romániában és az Európai Unió összes országában. Bogdan Ivan kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter elmondta, hogy ez az új digitális platform stabil, nagyon világos és könnyen használható online formában, a nap 24 órájában, a hét minden napján támogatja majd az állam és minden egyes állampolgár közötti interakciót. (Radio România Actualităţi)

A Bukarest FM 2024. március 21-én, csütörtökön 19:00-tól élőben közvetíti a Költészet Éjszakáját a Román Irodalom Nemzeti Múzeumából.

Az POETRY NIGHT elnevezésű rendezvény különleges vendége a két legfontosabb és legkarizmatikusabb kortárs román költő: Ion Mureșan és Ioan Es. Pop, valamint fiatalabb kollégáik, Livia Roșca, Ioana Iuna Șerban, Gabriela Toma és Dan Pleșa. „Együtt teszünk minden szót igazsággá, az igazságot pedig széppé. Az Irodalmi Múzeum a történetek helye. Ezek közül egyeseket eddig titokban tartottak, mások már megvallott történetek. Sok bukaresti lakos számára továbbra is olyan hely, ahol lehet írni és élni: Itt van a Költészet!” – mondta Gabriela Toma, a Román Irodalom Nemzeti Múzeum rendezvényének koordinátora. (Radio România Actualităţi)

Élve találták meg az eltűnt gyermeket

A Botoşani megyében eltűnt 2 éves gyermeket 24 órás keresés után tegnap találták meg élve. Egyedül volt az erdőben, egy fa mellett kuporogva, 3 kilométerre attól a helytől, ahonnan nyoma veszett. A gyermek eltűnését tegnapelőtt délután jelentették be, azóta több mint 200 ember, önkéntesek és négy megye rendvédelmi szervei keresték. Hat kereső-mentő kutyát, egy SMURD helikoptert, egy általános légügyi felügyelőség helikopterét, egy önkéntesek tulajdonában lévő kisrepülőgépet, lánctalpas járműveket, drónokat és hőkamerákat is bevetettek. (Radio România Actualităţi)

Leváltanák a mezőgazdasági minisztert

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyszerű parlamenti indítványt nyújtott be Florin Barbu mezőgazdasági miniszter ellen. A párt azzal vádolja, hogy megvetéssel bánik az elégedetlenkedő gazdákkal, és nem válaszol a parlament kérésére, hogy ismertesse munkáját. Az USR múlt héten felszólította Marcel Ciolacu miniszterelnököt, hogy sürgősen menessze a mezőgazdasági minisztert, miután a közelmúltban olyan kijelentéseket tett, amelyekben pozitív kontextusban idézte fel Nicolae Ceauşescu volt diktátor nevét. (Radio România Actualităţi)

Közös főpolgármester-jelölttel vágnak neki a helyhatósági választásoknak a kormánypártok Bukarestben

A kormánykoalíció vezetői tegnap este úgy döntöttek, hogy közös polgármesterjelöltet támogatnak. Politikai források szerint a legjobb esélye Cătălin Cîrstoiunak van, aki az egyetemi kórházat vezeti. A koalíció másik döntése, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös jelölteket indít a június 9-i választásokon a fővárosi kerületekben, de a bukaresti közgyűlés és a kerületek helyi tanácsaiba is. A főpolgármesterjelöltekről és a kerületi tanácsok jelöltjeiről a PSD és a PNL vezetőségeinek a bukaresti helyi szervezetekkel folytatott, holnap kezdődő megbeszélései után lesz hivatalos bejelentés – számolt be a hallgatóknak a közszolgálati rádió szerkesztője, Andrei Şerban. (Radio România Actualităţi)