2023. március 20.

A nyolcadikosok a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával kezdik ma az országos felmérőt

Holnap a matematikavizsga következik, a jegyeket pedig március 29-én teszik közzé. Az osztályzatok viszont nem kerülnek be a katalógusba, hacsak a diákok nem kérik – jelentette a közszolgálati rádió riportere, Felicia Mocanu.

Az országos próbavizsgák 9 órakor kezdődnek, a diákok fél 9-ig jelen kell, hogy legyenek az osztálytermekben. Az ülésrend ábécésorrendben lesz.

Miruna Croitoru, a Diákok Országos Tanácsának elnöke jó ötletnek tartja az országos vizsgák szimulálását, mert így a diákok idejében és pontosan megtudhatják, hogy hol tartanak a vizsgaanyaggal. Különböző tantárgyakból, különböző nehézségi szinteken, lesz a vizsga és ebből kiderül, hogy kik azok a diákok, akik jobb teljesítményre képesek – mondta Croitoru.

A felmérés eredményeit közlik a tanulókkal, és osztályszinten, egyéni beszélgetéseken, a szülőkkel folytatott konzultációk, valamint a tanári kar szintjén kielemezik azokat, annak érdekében, hogy megfelelő intézkedések révén javítsák a nebulók teljesítményeit.

Egy hét múlva a középiskolások megkezdik az érettségi szimulációját. Az oktatási minisztérium szerint a felmérések célja, hogy a diákok hozzászokjanak a valódi vizsga szigorához, és javítsák eredményeiket, hiszen ez a felkészültségük szintjének mutatója. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis elnök ma folytatja hivatalos látogatását az Egyesült Arab Emírségekben

Az államfőt ma fogadja kollégája, Mohammed bin Zayed Al Nahyan sejk. A két delegáció plenáris ülésén folytatott négyszemközti megbeszélések és hivatalos megbeszélések után számos kétoldalú dokumentum aláírására kerül sor az energia, a kiberbiztonság és az oktatás területén. Az elnöki hivatal szerint Iohannis elnök Egyesült Arab Emírségekbeli látogatásának egyik fő célja a beruházások vonzása ezeken a területeken, valamint a politikai és diplomáciai párbeszéd megerősítése a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekről. (Radio România Actualităţi)

A Bukaresti Egyetem újságíró-karának kétszáz diákja és végzett hallgatója kiáll Marian Petcu professzor mellett

Az elmúlt napokban nyilvános vádak érték a Bukaresti Egyetem Újságíró- és Kommunikációtudományi Karának (FJCS) egyik legismertebb professzorát, Marian Petcut. Több diák is azt állítja, hogy óráin sértegette őket, a „hülye” kifejezést használta, és mindenféle, az akadémiai környezetbe nem illő megjegyzéseket tett. Petcu professzor tagadja a vádakat, mondván, hogy megjegyzéseit kiragadták a szövegkörnyezetből: „Mit jelent a hülye a szövegkörnyezetben? Tudatlan, azt jelenti” – mondta.

Egy a szerkesztőséghez eljuttatott levélben az FJSC több mint 200 hallgatója és végzőse nyilvánosan kiáll Marian Petcu professzor mellett:

„A médiában megjelentek után Petcu Marian az UB FJSC tanára mellett alig 24 óra alatt a kar több mint 200 hallgatója és öregdiákja mozgósított, hogy nyilvánosan támogassák őt és megvédjék szakmai hírnevét. Levelünk szövegéből kiderül, hogy a professzor úr az egyetem értékeit és a hallgatók érdekeit védi, a tanszéken mindig tisztességesen és civilizáltan viselkedett, igaz ugyan, hogy a tudás és a műveltség hiányának veszélyével szemben a kritika és az irónia eszközével élt. Nem akarjuk igazolni a nyelvezetet, de a tiszteletnek mindkét irányból kell jönnie: a diákoknak tisztelniük kell a professzort és az osztályát, ahogy a professzornak is tisztelnie kell a diákjait” – hangsúlyozza az állásfoglalás.

Mint ismeretes, másfél évvel ezelőtt a kolozsvári Babeş – Bolyai Tudományegyetem Pszichológia Karának professzorát, Szamosközi Istvánt hasonló vádak miatt felfüggesztették állásából. (RADOR Hírügynökség)

Románia földgázimportja 2023 januárjában több mint 85%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest

Ezt az Országos Statisztikai Intézet (INS) közölte ma. A hazai földgáztermelés 7,5%-kal volt magasabb ebben az időszakban. Az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság az idei évre a legutóbbi közzétett energiamérleg-előrejelzésében a földgáztermelés 2,1%-os növekedését becsülte, míg az import várhatóan mintegy 6%-kal csökken az előző évhez képest. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR