2021. augusztus 2

Egyes minisztériumok újabb pénzekhez jutnak költségvetés-kiigazításkor
Egyes minisztériumok további pénzalapokat kapnak a költségvetés-kiigazításkor, de csakis az előirányzott 7,16 százalékos, vagy annál alacsonyabb deficit keretein belül – közölte hétfőn Florin Cîţu kormányfő. „A költségvetés-végrehajtástól függően végezzük a kiegészítéseket a büdzsé kiigazításakor, azonban meg kell tartani az előirányzott 7,16 százalékos deficitet” – írja Cîţu Facebook-bejegyzésében. Hozzátette, a 2021 második negyedévére vonatkozó költségvetés-végrehajtási elemzés szerint ebben az időszakban a kiadások a legtöbb területen, de különösképpen a tőkekiadások és a vissza nem térítendő külső forrásokból finanszírozott projektek esetében a tervezett szint alatt maradtak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.02)
Románia magyarázatot követelt Irántól a Mercer Street tartályhajó elleni támadásra
Románia teljességgel elfogadhatatlannak tartja, és határozottan elítéli a Mercer Street tartályhajó ellen szándékosan elkövetett, két emberéletet követelő dróntámadást, amelyért Iránt teszi felelőssé – közölte hétfőn a külügyminisztérium. A múlt heti támadásban életét vesztette a hajó román állampolgárságú parancsnoka és a legénység egy brit állampolgárságú tagja. A román külügyminisztérium a stratégiai partnerei – az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – tájékoztatása alapján arra a következtetésre jutott, hogy az Ománi-öbölben elkövetett támadást Irán koordinálta. Bukarest haladéktalanul magyarázatot követel az iráni hatóságoktól a történtekre, és fenntartja a jogot, hogy nemzetközi partnereivel közösen válaszlépéseket tegyen. Ennek érdekében hétfőn bekérették a román külügyminisztériumba az iszlám köztársaság bukaresti nagykövetét. Bukarest szerint semmilyen mentség nem létezik egy civil célpont elleni, emberéleteket követelő, és jelentős anyagi károkat okozó támadásra, ezért folytatja a konzultációt szövetségeseivel a megfelelő válaszlépések azonosítása érdekében. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.02)
Koronavírus: 137 új esetet jelentettek az elmúlt 24 órában
Az elmúlt 24 órában öt koronavírussal diagnosztizált személy halálát jelentette vasárnap a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), amely azt is közölte, hogy 137 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában. A legutóbbi tájékoztatás óta 137 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, közel 12 500 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük. Az új esetekkel 1 083 478-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 047 778 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak. Eddig 8 709 136 RT-PCR koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában, és 1 863 420 antigén gyorstesztet végeztek. Az elmúlt 24 órában 4868 RT-PCR tesztet végeztek el (1817-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 3051-et pedig kérésre), és 7733 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Az új igazolt esetek mellett 21 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.02)
A csendőrök közbelépésére volt szükség a hétvégén a medvék miatt Hargita megyében
Péntektől hétfőig nyolcszor volt szükség a Hargita megyei csendőrök és rendőrök közbeavatkozására medvék miatt – közölte a Hargita megyei rendőr-főkapitányság. A tájékoztatás szerint Tusnádfürdőn, Balánbányán, Maroshévízen, Gyergyószentmiklóson, Ocfalván és a Zetelaki víztározónál bukkantak fel több ízben a medvék. Pénteken két hívás érkezett az 112-es sürgősségi számra: medve jelenlétét jelezték Ocfalván és Tusnádfürdőn. Szombaton szintén két riasztás érkezett, az egyik a Zetelaki tó mellett lévő sátorozó-helyről, ahonnan a székelyudvarhelyi csendőrök elűzték a nagyvadat, a másik pedig Maroshévízről, ahol azonban a kiérkező csendőrök nem találták a helyszínen a medvét. Augusztus elsején, vasárnap két hívás érkezett: egyik Gyergyószentmiklósról, a másik pedig Balánbányáról, de a csendőrök és a rendőrök nem találtak medvét a környéken. A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka további két betelefonáló számolt be medve jelenlétéről Tusnádfürdő utcáin. A csendőröknek egy ház udvaráról kellett visszakergetniük a vadat az erdőbe. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.02)