2021. augusztus 23

Aláírták a Brassó – Fogaras autópálya-szakasz megtervezéséről szóló szerződést

Az eseményen jelen volt Cătălin Drulă közlekedésügyi miniszter is. Ehhez a beruházáshoz már egyszer hozzáfogtak, azonban több mint tíz évvel ezelőtt abbamaradt. A tervezést az Útépítő Vállalat fogja elvégezni, felhasználva a már korábban elkészült megvalósíthatósági tanulmányt és a részletes terveket. A szóban forgó 48 km-es autópálya-szakasz az A 3-as Erdélyi Autópálya része lesz.

A szakminiszter az egyik közösségi oldalon kifejtette, hogy a szerződésben foglalt legfontosabb objektumok közé tartozik a forgalomelemzési, talajvizsgálati, archeológiai tanulmányok elkészítése, továbbá a tulajdonviszonyok és a természeti megszorítások felmérése. Cătălin Drulă hozzátette, hogy a munkálatok kivitelezésére külön közbeszerzési pályázatot írnak ki. (Radio România Actualităţi)

Nőtt a ROBOR-index

A három hónapos bankközi hitelkamatláb – ismertebb nevén a ROBOR – 1,60 százalékra nőtt a korábbi 1,57 százalékról – derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) hétfői tájékoztatójából. Hat hónapos összevetésben a ROBOR-index 1,72%-al növekedett. (Radio România Actualităţi)

Újraindul a Polidin gyártása

Az immunerősítő gyógyszert a Cantacuzino Intézet fogja gyártani. Kezdetben táplálék-kiegészítőként fogják forgalmazni mackó alakú tabletták és orr-spray formájában. Egyidejűleg folytatódnak a klinikai tesztelések annak érdekében, hogy a Polidin oltóanyag formájában, gyógyszerként is a piacra kerüljön. A Polidin az egyik legismertebb romániai fejlesztésű gyógyszer. A laboratóriumi kísérletek lezárultak, a készítmény jelenleg tesztelés alatt áll – közölték ma a Román Közszolgálati Televízióval a Cantacuzino Intézet képviselői. (RADOR Hírügynökség)

Meghosszabbítanák a készenléti állapotot a főváros 1-es számú kerületében

Az intézkedést a kerületben az elszállítatlan szemétkupacok okozta közegészségügyi kockázatok indokolják. Az erről szóló határozatot elfogadta a helyi Sürgősségi Helyzetek Tanácsa és a dokumentumot megküldték Alin Stoica prefektusnak, akinek ma kell döntést hoznia az ügyben, azt követően, hogy megkapja a Környezetvédelmi Rendészet, a Közegészségügyi Intézet helyi igazgatóságának és a Környezetvédelmi Ügynökségnek a tájékoztatóit. A jelenlegi 30 napos készenléti állapotot az éppen pihenőszabadságát töltő Clotilde Armand, az 1-es számú kerület polgármestere rendelte el.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke tegnap bejelentett, hogy pártja összegyűjtött 20.000 támogató aláírást és referendumot kezdeményez annak érdekében, hogy leváltsák tisztségéből a kerület polgármester-asszonyát. Ciolacu hozzátette, hogy a javaslatot megküldte mindazon pártok vezetőinek, akik részt vettek az 1-es számú kerület tavalyi helyhatósági választásán, s azt kérte tőlük, hogy támogassák a kezdeményezést, megemlítve azt is, hogy a szóban forgó választás eredményét meghamisították és ez nemcsak a PSD-t, de valamennyi pártot hátrányosan érint. (RADOR Hírügynökség)

Holnap kezdődik a nyelvi és digitális képességek ekvivalenciájának szakasza a pótérettségin

A vizsgán legalább ötös osztályzatot kell elérniük a maturandusoknak úgy, hogy a vizsgaeredmények átlaga legalább hatos legyen. Az előzetes eredményeket augusztus 31-én függesztik ki, ezt követően lehet benyújtani az óvásokat. A végleges eredményeket szeptember 3-án hozzák nyilvánosságra. (Radio România Actualităţi)

Az új típusú koronavírus negyedik hullámára készülnek a kórházak

Erről Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter beszélt ma a közszolgálati rádió reggeli hírműsorának meghívottjaként. Tekintettel arra, hogy koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb mint a korábban ismert törzsek, és valószínűsíthető egy negyedik hullám kialakulása olyan körülmények között, amikor a fertőzéses esetszámok növekedést mutatnak, a kórházaknak fel kell készülniük a következményekre. A tárcavezető elmondta, hogy az eddigiekhez hasonlóan a kórházakat úgynevezett vegyes rendszer szerint szervezték meg, ami azt jelenti, hogy a Covid-19-ben szenvedő betegek ellátását éppúgy biztosítsák, mint az egyéb okokból kezelésre szorulókét is. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR