2023. április 21.

A kormány igyekszik megoldani a pénzügyi kötelességek költségvetésbe való behajtását

A kormány igyekszik megoldani a pénzügyi kötelességek költségvetésbe való behajtását, anélkül, hogy ez befolyásolná a beruházásokat vagy csökkentené az alkalmazottak jövedelmét. A legjobb megoldásokat továbbra is keresik, ezért a kormány csütörtökön másodszorra halasztotta el a minisztériumok költségvetési kiadások csökkentési javaslatainak megvitatását. A javaslatokat a kormánykoalició ülésén hagyják jóvá és a jövő héten sürgősségi rendelettel fogadják el. Nicolae Ciucă miniszterelnök leszögezte, hogy a beruházásokat és a fizetéseket nem érinti a költségvetési kiadások leszortitása, az emberek nem veszítik el az állásukat, mivel a kormányintézkedések célja a közpénzek sokkal körültekintőbb elköltése. Másrészt, Adrian Câciu pénzügyminiszter bejelentése szerint a jövő héten sürgősségi rendeleti projektet terjesztenek elő a közkiadások hatékonyságának növelésére, de más fiskális-költségvetési intézkedésekre vonatkozóan is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

A nagylaki autópálya-átkelőnél a hatóságok 58 különböző országból érkezett migránst fedeztek fel

A nagylaki autópálya-átkelőnél (Nădlac II) a hatóságok 58, különböző országokból érkezett migránst fedeztek fel, akik az elmúlt 24 órában három TIR-kocsiba rejtőzve próbáltak kijutni az országból. A sofőrök román, bolgár és lengyel állampogárnak vallották magukat és az iratok szerint autóipari berendezéseket, polikarbonát lemezeket és cipőket szállítottak holland, német és magyarországi cégeknek. Az ellenőrzás során a határrendőrök megállapitották, hogy a migránsok Indiából, Pakisztánból, Bangladesből és Nepálból származnak, egyrészük legálisan lépett be Románia területére, mig mások menedékkérőként érkeztek. A három sofőr ellen migránscsempészet, mig a külföldiek ellen illegális határátlépési kísérlet miatt indult nyomozás.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Angel Tîlvăr védelmi miniszter képviseli Romániát a ramsteini csúcstalálkozón

Az Egyesült Államok pénteken, Németországban csúcstalálkozót szervez az Ukrajnának nyújtott további segélyekről. Mintegy 50 ország képviselői ülnek tárgyalóasztalhoz a ramsteini amerikai légibázison. A tanácskozáson részt vesz Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, mig Romániát Angel Tîlvăr védelmi miniszter képviseli.Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön vadászgépeket és nagy hatótávolságú rakétákat kért szövetségeseitől az orosz katonai invázió megfékezésére. „A szövetségesek támogatni fogják Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, ameddig ez szükséges”, jelentette ki pénteken a találkozó kezdetén Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, akinek országa a legfontosabb szereplő a kijevi védelmi erőfeszítésekben. „Elutasítjuk Vlagyimir Putyin azon törekvését, hogy fegyverekkel való fenyegetőzéssel elhatárolja a befolyási övezeteket”, nyilatkozta a Reuters hirügynökség által idézett Lloyd Austin, aki korábban jelezte, hogy az Ukrajnai Kapcsolattartó Csoport tárgyalni fog az új lőszerek Kijevbe küldéséről, valamint a légvédelmi kérdésekről. A nyugati szövetségesek eddig tankokat küldtek Ukrajnába, katonai repülőgépeket azonban nem.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -04.21)

Pénteken Bukarestben és Kolozsváron kezdődik az Amerikai Függetlenfilm Fesztivál

Pénteken kezdődik a legjobb amerikai független filmek fesztiválja Bukarestben és Kolozsváron. A rendezvény célja, hogy felhívja a román közönség figyelmét a hollywoodi rendszeren kívül készült eredeti produkciókra. A fővárosban hétfőig tartanak a filmvetítések az Elvira Popescu és az Eforie moziban, míg Kolozsváron vasárnapig tekinthetőek meg a filmek az ARTA és a Victoria moziban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

A Román Orvostudományi Akadémia a gyógyszerhiányra hívja fel a figyelmet

A Román Orvostudományi Akadémia az országban tapasztalható gyógyszerhiányra hívja fel a figyelmet.  „A gyógyszerek helyzete Romániában” című bukaresti konferencián hazánk gyógyszerészeinek és gyógyszergyártóinak képviselői kifejtették, hogy a súlyos helyzetet a generikus gyógyszerek alacsony eladási ára és a nyersanyagok ázsiai országokban történő gyártási függőség okozza. Így az olcsó gyógyszereket, amelyek árát az Egészségügyi Minisztérium szabályozza, az orvosok írják fel, de a gyógyszertárakban nem találhatók. „Tekintettel arra, hogy az árak megugrottak, szükség van az inflációs ráta függvényében való korrekcióra és ezt a döntést mi támogatjuk, mert ellenkező esetben az igazán olcsó gyógyszerek már nem lesznek elérhetők a lakosság számára. Az európai kontextus bonyolult, mert a költségek, szennyezés és egyéb problémák miatt Európa leállította a gyógyszerek túlnyomó többségéhez szükséges hatóanyagok gyártását, amelyeket jelenleg kizárólag két ázsiai országban – Kínában és Indiában – állitanak elő és ez függőséget alakitott ki, amely az európai kontinensen válságokban konkretizálódott”, magyarázta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)
Rozália Gănciulescu, RADOR