2016. február 17

 Klaus Iohannis államfő Nicolae Timofti moldáv elnököt fogadta

Nicola Timofte, Moldova Köztársaság elnöke, mandátumának utolsó hónapjában, Klaus Iohannis állmfő meghivására, Romániába látogatott. Románia elnöke üdvözölte vendégét és kihangsúlyozta, hogy látogatása hozzájárul ama meggyződés megerősitéséhez, hogy a két oszág erős kapcsolatokat ápol. „Nagyra értékelem Nicolae Timofti elnök romániai látogatását, mivel Moldova Köztársaságra nézve nehéz időszakban került sor e vizitre, és itt arra utalok, hogy az új kormány számos kihivással szembesül és az államfő mandátuma nemsokára lejár”, mondotta, egyebek mellett, Klaus Iohannis államfő a Nicolae Timofti moldáv elnökkel  a Cotroceni palotában  tartott megbeszélések után sorra került közös sajtóértekezleten. Mint a román államfő hozzáfűzte, a megbeszéléseken elemezték Moldova Köztársaság helyzetét, sújt helyezve a Moldova Köztárság és az Európai Unió között létrejött egyezményre. Nicolae Timofti a maga részéről elmondta, hogy országa fejlődése szepmpontjából más lehetőség nem létezik, mint az európai integráció. Mint hozzáfűzte, „az előző kormányzás ideje alatt elkövetett bizonyos tévedések miatt nem sikerült megvalósitani az európai integrációval kapcsolatos terveket”. „A Nemzetközi Valutalappal, egyes uniós tagországokkal folytatott tanácskozások nyomán, és barátaink, partnereink támogatásának köszönhetően minden bizonyal megtaláljuk az utat a jelenlegi helyzet áthidalására”, fűzte hozzá Moldova Köztársaság elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)

A képviselőház módositotta a Liviu Dragnea kezdeményezte törvénytervezetet

A képviselőház módositotta a Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető által kezdeményezett történytervezetet, amelynek értelmében 100 ezer lejig terjedő pénzbirsággal sújtották volna azokat, akik nyilvános helyen, a sajtóban vagy az interneten megsértik egy csoport vagy valamely közösség imázsát. A plénum szakaszonként szavazta meg a törvénytervezetet, amelyből törölte a kezdetben előirányzott szankciókat, valamint a rágalomra és a gyűlöletre való úszitásra utaló hivatkozásokat. A dokumentum szövegében megörizték a toleranciát érvényesitő és szavatoló előirásokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)

A parlament nem engedélyezte Mădălin Voicu szociáldemokrata letartóztatását

A képviselőház megakadályozta szerdán Mădalin Voicu szociáldemokrata letartóztatását és igy elutasította a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) erre vonatkozó kérelmét.Voicut több rendbeli befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással és okirat-hamisítással gyanúsítják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.17)

Több százan tűntettek Piteşti-en az egészségügyi rendszer állapota miatt

Szerda este, Piteşti-en több százan vettek részt egy tiltakozó mitingen az egészségügyi rendszerben kialakult helyzet miatt. A román közszolgálati rádió helyi tudósitója szerint a tűntetők az Argeş megyei korházak körülményeinek javitását követelték. A tűntetők küldöttségét a Megyei Tanács képviselői fogadták akik közölték, hogy menesztették a Piteşti gyermekgyógyászat igazgatóját és az Argeş megyei Egészségügyi osztály igazgatóját.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)

Rozalia Ganciulescu