2023. április 26.

Románia elektronikus adatbázist hoz majd létre az országban bejegyzett vagy nyilvántartásba vett közúti járművek eredetéről

A képviselők tegnap jóváhagyták a gépkocsi-kataszter létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, amely a román gépjármű-nyilvántartás által az ellenőrzések, például az időszakos műszaki ellenőrzések során szerzett információkat tartalmazza majd. A törvény értelmében többek között tilos megváltoztatni egy jármű által megtett kilométerek számát – magyarázta Ilie Toma PSD-s képviselő a közszolálati rádió kérdésére.

Ilie Toma: „Az elektronikus nyilvántartás abszolút minden állampolgárnak segíteni fog, aki autót vásárol, elmegy a szervizbe, és közvetlenül ellenőrizheti, hogy a kilométerszámot visszaadta-e, hogy az eladó minden műszaki adata pontosan megfelel-e, és az autócsiszároknak nem lesz többé lehetőségük arra, hogy úgy játsszon a piacon, ahogy akarnak. Teljesen normális, hogy tudjuk, mit veszünk”.

A törvénytervezet most Klaus Iohanis elnökhöz kerül kihirdetésre. (Radio România Actualităţi)

A mai kormányülés napirendjéről

A kormány azt tervezi, hogy az év végéig meghosszabbítja a települések számára a szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatások létrehozására vonatkozó határidőt. Szintén a mai ülésen a végrehajtó hatalom várhatóan pénzt ad a bukaresti Unirii tér alatti 80 éves folyómeder megerősítésére, miközben a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a munkálatok sürgősek. A pénzt a sürgősségi rendelettel módosítandó országos beruházási program, az Anghel Saligny révén nyújtanák.

Az Anghel Saligny beruházási programról szóló sürgősségi rendelettervezet mintegy 750 millió lejes támogatást tartalmaz a bukaresti Unirii téren lévő Dâmbovița folyó töltésének konszolidálására. A pénzt a 4. szektor önkormányzata kapja. Egy másik sürgősségi rendelettervezet a hulladékgazdálkodási rendszerről szóló törvényt és a helyi szennyvízelvezetési szolgáltatásokról szóló törvényt módosítja. Konkrétan, a helyi önkormányzatoknak idén december 31-ig több idejük lesz arra, hogy a hulladékválogatási, -kezelési és -ártalmatlanítási szolgáltatásokat átruházzák, és így megfeleljenek a törvénynek. A kormányhatározat-tervezetek között szerepel a „Temesvár déli elkerülő út” beruházási célkitűzés műszaki-gazdasági mutatóinak újbóli jóváhagyásáról, az Országos Meteorológiai Igazgatóság idei évre vonatkozó bevételi és kiadási költségvetésének jóváhagyásáról, valamint a „Konstancai Kaszinó konszolidálása és helyreállítása” beruházási célkitűzés műszaki-gazdasági mutatóinak újbóli jóváhagyásáról szóló tervezet. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis elnök ma befejezte dél-amerikai körútját

Az államfő látogatásának eredményeit „rendkívül pozitívnak” tartja. Az argentin kollégájával folytatott párbeszéd végén Iohannis elmondta, hogy Romániát jó szemmel nézik az általa meglátogatott országokban, de hozzátette, hogy véleménye szerint sokkal mélyebb gazdasági együttműködésre van szükség a régió országaival, mivel a jelenlegi kapcsolatok messze elmaradnak a lehetőségektől. A Brazília, Chile és Argentína elnökével folytatott megbeszélésekből kiderült, hogy ágazati együttműködésre van igény a mezőgazdaság, a kutatás, az oktatás és a digitalizáció terén – tette hozzá. Emellett a hivatalos látogatások során több egyetértési nyilatkozatot is aláírtak a vészhelyzetek, a mezőgazdasági kutatás és a környezetvédelem területén, valamint közös nyilatkozatot a Románia és Brazília közötti kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről – közölte a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Oana Bâlă különtudósító. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR