2021.április 26

Bukarestben lazítottak a kijárási korlátozásokon

Hétfőn, Bukarestben 3,5 ezrelék alá csökkent az utóbbi két hétben újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések lakossághoz viszonyított aránya, így a román fővárosban immár hétvégén sem kezdődik az országosan érvényes korlátozásoknál korábban a kijárási tilalom, és nem zárnak korábban az üzletek. A kormány március végi határozata óta azokon a településeken, amelyeken magas a koronavírus-fertőzések terjedési üteme, péntektől vasárnapig 20 óra után már csak indokolt esetben szabad utcára lépni, az üzletek pedig 18 órakor zárnak. Most a járvány terjedésének lassulása lehetővé tette a korlátozások lazítását. Az első olyan hétvége, amelyen Bukarest, Kolozsvár, Arad és több más település visszatérhet a 21 órás zárórához és a 22 órakor kezdődő kijárási tilalomhoz, az éppen az ortodox húsvét ünnepe lesz. Romániában nemcsak a fővárosi, hanem a tengerparti vendéglátóhelyek is a húsvéti nyitásra készülnek. A hegyvidéki üdülőtelepekhez hasonlóan a tengerparti szállodák és panziók is befogadóképességük legfeljebb 70 százalékát kihasználva fogadhatnak vendégeket. A Fekete-tenger romániai partszakaszán hagyományosan május elsején indul az idegenforgalmi szezon, ami idén egybeesik az ortodox húsvét négynapos hosszú hétvégéjével.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

Románia is kiutasított egy orosz diplomatát

Csehország, Szlovákia és balti államok után Románia is kiutasított hétfőn egy orosz diplomatát. A külügyminisztérium közleménye szerint a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettese  nemkívánatos személlyé vált Romániában, mert tevékenysége sérti a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezményt. A külügyminisztérium döntését hétfőn közölték az orosz féllel, amikor Bogdan Aurescu tárcavezető utasítására bekérették Valerij Kuzmin orosz nagykövetet a bukaresti külügyminisztériumba. Aurescu a múlt heti román-lengyel-török külügyminiszteri találkozó házigazdájaként több ízben szót emelt az orosz csapatok Ukrajna határainál és „az illegálisan annektált Krím félszigeten” történt összevonása ellen, a román-lengyel-török külügyminiszter közös bukaresti nyilatkozata pedig a NATO „védelmi és elrettentő szerepének erősítését” szorgalmazta. Ezzel kapcsolatban Valerij Kuzmin a bukaresti orosz nagykövet Facebook-oldalán úgy vélekedett: „Romániának nincs amiért aggódnia a kelet-ukrajnai helyzet miatt”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

Moszkva bejelentette, hogy reagálni fog a bukaresti orosz katonai attasé helyettesének kiutasítására

Moszkva bejelentette, hogy reagálni fog a bukaresti orosz katonai attasé helyettesének kiutasítására és úgy vélte, hogy Románia ezirányú döntése nem szolgál a két ország közötti kapcsolatok javulására. Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette, hogy Cristian Istrate, Románia moszkvai nagykövete nagyon jól ismeri az Oroszország elleni barátságtalan cselekedetek megválaszolásának eljárását, közölte a moszkvai média. Másrészt, Valery Kuzmin, Oroszország bukaresti nagykövete, a TASZSZ orosz hírügynökségnek úgy nyílatkozott, hogy a román hatóságok döntése „kétségtelenül barátságtalan és nem szolgálja a két ország közötti állami kapcsolatok megerősítését”. Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy az 1961-ben elfogadott Bécsi Egyezmény értelmében meghozza a válaszreakciót a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozóan, hangsúlyozta, Oroszország bukaresti nagykövete, hozzáfűzve, hogy az egyezmény nem irányoz elő magyarázatot az ilyen döntésekre és a román diplomaták a maguk részéről „gondosan kerültek bármilyen mejegyzést tenni”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

Az energiaügyi minisztérium előtt tíltakoztak a konstancai kikötői üzemeltető Olajterminál szakszervezeti tagjai

A konstancai kikötői üzemeltető Olajterminál (Oil Terminal) néhány tucat szakszervezeti tagja hétfőn az energiaügyi minisztérium előtt tíltakozott béremeléseket követelve, a kollektív munkaszerződésben a vállalat adminisztrációjával megtárgyaltak alapján. Nicolae Androne, az Oil Terminal Szakszervezet  elnöke elmondta, hogy a legnagyobb elégedetlenségük abból adódik, hogy július 1-től nem adják meg a vállalat igazgatótanácsában megállapított 9%-os béremelést, ami 4,5%-os növelést jelentett volna 2021-ben. A meglepetés az energiaügyi minisztériumtól érkezett, amely jegyzékben közölte a vállalattal, hogy nem ért egyet a béremeléssel és dolgozzon ki új költségvetést. A vállalat kidolgozta az új költségvetést, amelyben, természeteen, a béreket befagyasztották. A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hogy találkozni akarnak Virgil Popescu tárcavezetővel, valamitn azt, hogy kedden 11:00 órakor Alexandru Nazare pénzügyminiszterrel tárgyalnak. ”Tiltakozó akciónkat folytatjuk, három napon át az energiaügyi minisztérium előtt, mig a következő két napon a vállalat udvarán”, fűzte hozzá Nicolae Androne. Az Oil Terminal többségi állami tőkével rendelkező nemzeti társaság, amely a Gazdasági Minisztérium alárendeltségében van. A konstancai olajterminál Délkelet-Európa egyik legnagyobb terminálja, Ázsia, Közép- és Nyugat-Európa és Közel-Kelet közötti tengeri hajózási utak kereszteződésében található. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)

Gănciulescu Rozália