2023. június 6.

Harmadik hete sztrájkolnak a tanárok

Annak ellenére, hogy ebben a hónapban megemelték a bérüket, a szakszervezetek elégedetlenek azzal, hogy a kormány nem garantálja fő követelésüket, a magasabb kezdő fizetést.

A végrehajtó hatalom azonban úgy véli, hogy a sztrájkolók minden követelését teljesítette, és minden tárgyalást befejezett. Eközben egyre nő az érettségiző diákok bizonytalansága, akiknek le kell tenniük a záróvizsgáikat. A közszolgálati rádió tudósítója, Cătălina Crețu elmondta, hogy a jelenlegi menetrend szerint az érettségi a jövő hétfőn kezdődik, az országos szintfelmérő pedig egy hét múlva. A tanulmányi átlagok kiszámításának a határidejét és az érettségire való jelentkezési időszakot péntekig meghosszabbították.

Ennek kapcsán Ligia Deca oktatási miniszter arra kérte a tanárokat, hogy térjenek vissza a tantermekbe, és elmagyarázta nekik, hogy a kormány által felajánlott fizetésemelés alkalmazása után, június 1-től, 1000 lejjel emelik a tanárok és 400 lejjel a kisegítő személyzet bérét, így az oktatásban az átlagfizetés eléri a bruttó 8500 lejt. A béremelés három lépcsőben történik majd, így az oktatásban az alapfizetések az országos átlagbérről fognak indulni.

A szakszervezetek nem fogadják el ezt a lépcsőzetes béremelést és továbbra is azt követelik, hogy az emeléseket teljes egészében már ettől a hónaptól alkalmazzák. Emellett felszólítják a kormányt, hogy törvényben garantálja a pedagógusok kezdő fizetését. Amennyiben a felek továbbra sem tudnak megállapodni, úgy fennáll a veszélye a tanév meghosszabbításának. (Radio România Actualităţi)

Ígéretesen indult a nyári turistaszezon a tengerparton

A nyaralók tízezrei töltötték a pünkösdi szünidőt a tengerparton. Az idei nyárra meghirdetett rendezvények listája pedig rendkívül gazdag, amint arról Sorin Cealera, a közszolgálati rádió tudósítója beszámolt.

Corina Martin, a Vendéglátóipari Munkáltatók Szövetségének főtitkára: Ilyen sok turista már évek óta nem volt nálunk, még a járvány előtt sem, pünkösdkor, a nyár egy olyan időszakában, amikor a tengerpart eddig még nem számított különösbben kedvelt úti célnak. Minden pénztárcának és ízlésnek megfelelő lehetőségek és ajánlatok állnak a turisták rendelkezésére, és továbbra is népszerűsíteni fogjuk a hamarosan kezdődő eseményeket, amelyek kétségtelenül sok turistát vonzanak majd a nyár hátralévő részében.

Riporter: A június 15-18. között Konstancán első alkalommal megrendezett Horgászhagyományok és Gasztronómia Fesztiválja nyitja meg a nyári rendezvények sorát, köztük a július eleji Neversea, az augusztus közepi Sunscreen Film- és Előadóművészeti Fesztivál és 11 év kihagyás után augusztus végén a Piațeta Perlában megrendezésre kerülő Mamaia Fesztivál. Ez egy jubileumi kiadás lesz, 60 évvel az első ilyen rendezvény után, de kizárólag olyan művészek részvételével, akik az évek során a Mamaia Nyári Színház színpadán léptek fel. (Radio România Actualităţi)

Az Európai Bizottság szeptember 15-ig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonaimportra vonatkozó korlátozásokat

Ezt Petre Daea mezőgazdasági miniszter jelentette be ma. A rendelkezés a búza, kukorica, repce és a napraforgó behozatalára vonatkozik. A miniszter szerint a döntés azt mutatja, hogy az európai tisztviselők megértik a gazdák nehézségeit, és azt, hogy a lehető legtöbbet kell kihozni a termelésből, mind a belső, mind a külső piacokon.

Petre Daea hozzátette, hogy a Bizottság képviselői felszabadítják a második támogatási csomagot a gazdák számára, amint Magyarország visszavonja az Ukrajnából származó gabonaimport tilalmáról szóló döntést, és alkalmazza az Európai Unió által előírt korlátozásokat. Románia 30 millió eurót kapna – mondta a mezőgazdasági miniszter. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR