2023. július 4

2026-tól az autótulajdonosok a gépjármű szennyezettségi fokától függően fizetik az útdíjat

2026-tól az autótulajdonosok a gépjármű szennyezettségi fokától függően fizetik az útdíjat, míg a teherautók TollRo-nak nevezett útdíjat fizetnek, amelyet a megtett távolság alapján határoznak meg. A Romániai Fuvarozók Szövetségének (FORT) elnöke, Augustin Hagiu úgy véli, hogy az intézkedés a fuvarozók számára magasabb működési költségeket eredményez, és a közúti infrastruktúra szempontjából nem indokolt. „Egyes elemzők szerint az ország területén az útdíj hatszor többe kerül majd a román fuvarozóknak. Mások szerint nyolcszor vagy tízszer lesz drágább, az egy évben megtett kilométerek számától függően”, magyarázta a FORT elnöke.Az új jogszabály értelmében mentesülnek az útdíjtól a mentőkocsik, a közintézmények járművei és a közszállítás, valamint a fogyatékkal élők és kísérőik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.04)

Románia továbbra is támogatja Moldova Köztársaságot és törekvéseit, mind kétoldalú, mind európai szinten

Románia továbbra is támogatja Moldova Köztársaságot és törekvéseit, mind kétoldalú, mind európai szinten, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak adott exkluzív interjúban Luminița Odobescu külügyminiszter. Ezzel kapcsolatban a román diplomácia vezetője kiemelte a kisinyóvi hatóságok erőfeszítéseit az Európai Bizottság ajánlásainak teljesítése érdekében, megjegyezve az európai partnerek és intézmények támogatását is. „Moldova Köztársaság és Románia számára is nagyon fontos, hogy az év végéig megkezdődjenek az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások. Az Európai Bizottság nemrég  elkészítette első értékelését az ajánlások Moldova Köztársaság általi teljesítésének helyzetéről. Örülünk, hogy jelentős előrelépés történt. Tehát jó úton haladunk és Románia továbbra is minden szinten – politikai-diplomáciai megközelítéssel – támogatja Moldova Köztársaság európai integrációját. Szeretném hangsúlyozni a kétoldalú támogatást is, valamint azt, hogy a közelmúltban Románia kormánya új pénzügyi támogatási csomagot fogadott el, amely konkrét projekteket tartalmaz a diákok szállitására vonatkozóan.  Konkrét projektekről van szó, amelyek Moldova Köztársaság lakosságának a segítségére vannak, hogy támogassanak minden olyan erőfeszítést, amelyet nem csak az európai integrációs folyamatban való előrehaladásuk, hanem személyes jólétük érdekében is tesznek. És ők tudják, hogy Románia velük van és lesz, és számíthatnak ránk”, hangsúlyozta a román külügyminiszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.04)

Marcel Ciolacu miniszterelnök két napos munkalátogatást tesz Németországban

Németország Románia legfontosabb üzleti partnere, amely szilárd alapot biztosít a kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséhez, nyilatkozta Marcel Ciolacu miniszterelnök, berlini találkozóit megelőzően. A román miniszterelnök berlini látogatásának napirendjén szerepel Olaf Scholz német kancelárral való találkozó, amelyre kedd délután kerül sor. A látogatás másik fontos napirendi pontja Katrin Goering-Eckardt asszonnyal, a Német Szövetségi Köztársaság parlamentjének alelnökével tartandó megbeszélés. Kedd délután Marcel Ciolacu virágkoszorút helyez el a berlini Holokauszt Emlékműnél, ezáltal is megerősítve Románia elkötelezettségét az antiszemitizmus és a diszkrimináció minden formája elleni küzdelemben. A kormányfő látogatása során elbeszélget a németországi üzleti szféra és román közösség képviselőivel is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.04)

Közölték a képességvizsga végleges eredményeit

Csaknem tíz százalékponttal csökkent a képességvizsgán átmenő jegyet szerzett diákok aránya tavalyhoz képest. Az országos képességfelmérő óvások utáni végleges eredményeket kedd délelőtt közölte az oktatási minisztérium. Az összesített adatok szerint az óvások után 117.798 tanuló ért el legalább 5-ös átlagot, ami 76,4 százalékos arányt jelent. Ez kisebb a 2021-ben jegyzett 76,8 százaléknál, illetve a 2022-es 82,3 százaléknál. Az idei vizsgára feliratkozott 161.652 nyolcadikos tanuló közül 154.115-en jelentek meg a vizsgán. További 15.500 nyolcadikos be sem iratkozott a képességvizsgára. Őket is figyelembe véve a legalább 5-ös átlagot elért tanulók aránya valamivel 66,5 százalék alatt van. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.04)

Nőttek az ipari termelési árak

Az ipari termelési árak májusban 7,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, áprilishoz viszonyitva azonban 2 százalékkal csökkentek, derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által kedden nyilvánosságra hozott adatokból. A nagy ipari csoportok közül a legjelentősebb termelési áremelkedést a napi fogyasztási termékek és a tartós fogyasztási cikkek iparában, valamint az energiaszektorban regisztrálták. Tevékenységi ágazatok szerint a legnagyobb drágulást a földgáz,  villamos – és hőenergia-termelésben és szolgáltatásban jegyezték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.04)

Az év első öt hónapjában 19,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Az év első öt hónapjában 19,3 százalékkal 8,299 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken a tavalyi év azonos időszakához mérten, közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS). A román turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 14,4 százalékkal 6,679 millióra, a külföldi turisták esetében pedig 44,9 százalékkal 1,620 millióra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma 20,4 százalékkal 4,348 millióra nőtt. Ezen belül a román turisták száma 16,2 százalékkal, 3,618 millióra, míg a külföldieké 46,7 százalékkal 730 400-ra emelkedett. Májusban a vendégéjszakák és a vendégek száma mintegy 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.Tavaly a kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma 21,8 százalékkal, 11,299 millióra nőtt. Ugyanakkor a vendégek száma még mindig 15 százalékkal elmaradt a világjárvány előtti időszaktól.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.04)

Rozália Gănciulescu – RADOR