2023. szeptember 5.

Klaus Iohannis elnök ma fogadja Xavier Bettelt, a Luxemburgi Nagyhercegség miniszterelnökét

A két politikus áttekinti a nemzetközi politika aktuális kérdéseit, majd együtt látogatják meg a Brassó megyei Nagysinkon, a „Getica” Országos Közös Kiképző Központban állomásozó csapatokat, ahol beszédet intéznek a NATO romániai harccsoportjához tartozó luxemburgi katonákhoz. (Radio România Actualităţi)

A Hivatalos Közlönyben közzétették a jövő évi országos felmérővizsgák naptári beosztását

A beiratkozásra 2024. június 11-14. között kerül sor, a teszteket pedig június 25-én tartják román nyelv és irodalomból, valamint június 27-én matematikából. A nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok június 28-án anyanyelvből és irodalomból vizsgáznak. Az első eredményeket július 3-án, a fellebbezések elbírálása után a végleges eredményeket július 9-én teszik közzé. (Radio România Actualităţi)

A diákok 90%-os kedvezményt kapnak a vonatjegyekre, ahogyan azt az egyetem előtti oktatásról szóló új törvény előírja

A Román Vasúttársaság Személyszállítói részlege (CFR Călători) bejelentette, hogy a kedvezményes utazási jegyeket mától kezdik árusítani. Korábban a CFR, valamint három másik magánszolgáltató azt közölte, hogy az új közlekedési szabályokat csak az ingyenes utazásra jogosult diákokra lehet alkalmazni, mert még nem készült el az összes módszertani szabály. Az oktatási minisztérium azonban bejelentette, hogy a Társadalmi Párbeszéd Bizottság ülésén jóváhagyták a diákszállításra vonatkozó módszertani szabályok határozattervezetét, és javasolták, hogy a dokumentumot vegyék fel jóváhagyásra a kormány e heti ülésének napirendjére. (Radio România Actualităţi)

A pénzügyi alkalmazottak általános sztrájk meghirdetését fontolgatják

A szakszervezeti tagok ma jelentik be, hogy leállítják-e a munkát. A munkavállalói érdekképviseletek nem értenek egyet azzal a rendelettel, amely az állami intézményeknél bércsökkentést és átszervezést ír elő. Az ágazati szakszervezetek országos szövetségének elnöke, Vasile Marica a sajtóhoz eljuttatott közleményében azt állítja, hogy a kormány nem hajtotta végre a pénzügyminiszter által a szakszervezetekkel augusztus 11-én megkötött szóbeli egyeztetésen tett vállalásokat, és ezzel összefüggésben „a megbeszélések, tárgyalások és a békés megoldásra vonatkozó várakozások időszaka lejárt”. (Radio România Actualităţi)

Ma kezdődik a Parlament őszi ülésszaka

Ma reggel a törvényhozás két háza külön plenáris ülést tartott. Az eljárási szabályzat értelmében a parlamenti ülésszak első napján megválasztják a házbizottságok, a Képviselőház és a Szenátus alelnökeit, titkárait és háznagyait. Ezt követően határozzák meg a hét napirendjét és munkaprogramját. (Radio România Actualităţi)

Tegnap a crevediai robbanásokban életüket vesztettek száma elérte a négyet

Egy súlyos állapotban lévő sérült a Floreasca kórházban tegnap reggel meghalt. Testének 95%-án égési sérülések voltak, és orvosi források szerint a sérült a szóban forgó személy a polgári áldozatok egyike volt, nem pedig tűzoltó. A jelentések szerint még egy személy állapota válságos a fővárosban, további 16 beteg pedig közepesen súlyos, vagy könnyű sérüléseket szenvedett. Külföldön az egészségügyi minisztérium szerint öt sérült van fokozott figyelmet igénylő állapotban olaszországi, ausztriai és németországi kórházakban. Közben a második, Brüsszelben kórházba szállított beteget is kihozták a mesterséges kómából – jelentette Bogdan Isopescu, a közszolgálati rádió tudósítója. (Radio România Actualităţi)

RADOR – Székely Ervin