2023 november 23.

Tiltakoznak az egészségügyi minisztérium alkalmazottjai

Az egészségügyi minisztérium alkalmazottjai csütörtöktől naponta három órán át tiltakoznak a helyzet rendezéséig, felhíva ezáltal a figyelmet az állami rendszerben tapasztalható bérkülönbségekre, valamint a törvényben meghatározott egységes bérelvek megszegésére. A tiltakozók ugyanakkor figyelmeztetnek arra a veszélyre is, hogy szakemberek nélkül marad a népegészségügyi politikát koordináló és javaslattevő fő intézmény, mivel sokan közülük állásváltás mellett döntenek. A költségvetési alkalmazottak különböző kategóriáinak diszkriminatív bérezése ellen tiltakoznak a közigazgatásban dolgozók is: több megyében figyelmeztető sztrájkot tartanak a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek, a területi munkaügyi felügyelőségek, a megyei nyugdíjházak és a megyei kifizető és szociális felügyelőségek dolgozói.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

A Vasúti Kereskedelmi Szállítókocsik Országos Szövetségének szakszervezeti tagjai bejelentették, hogy sztrájkba lépnek

A Vasúti Kereskedelmi Szállítókocsik Országos Szövetségének szakszervezeti tagjai bejelentették, hogy november 27-től, hétfőtől, sztrájkba lépnek, mivel nem oldódtak meg a hatóságoknak beterjesztett követeléseik. A tiltakozók egyben pontositották, hogy a sztrájkidőszak alatt a törvényi előírásoknak megfelelően a szokásos tevékenység harmadát biztosítják. A Román Vasúttársaság (CFR) szakszervezeti tagjai elégedetlenségüknek adnak hangot amiatt, hogy a kormányzók nem intézkedtek a méltányos fizetés és a vasúti infrastruktúrába történő beruházások biztosításáért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Románia legjobb elektromos haszongépjárműveit díjazzák csütörtökön Bukarestben

A hazánkban első alkalommal megrendezett verseny során különdíjat osztanak ki a román piacon elsőként megjelenő haszonjárműért. A szervezők abból indultak ki, hogy az évente több mint 20 ezer példányban értékesített elektromos kisteherautók hatékony megoldást jelentenek a nagyvárosi agglomerációk szennyezettségi szintjének csökkentésére. A 15 kereskedelmi cég vezetőiből álló zsűri olyan gyártókhoz tartozó autók műszaki jellemzőit elemezte, mint a Mercedes-Benz, a Ford, a Renault, a Maxus vagy a Fiat. Az eseményen részt vesz Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Meghosszabbították az INVESTALIM programon révén történő finanszírozások igénylési határidejét

December 27-ig hosszabitották meg az INVESTALIM programon révén történő finanszírozások kérelmezési határidejét, közölte a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség. A program 2023-2026 közötti időszakra szól és teljes költségvetése 590 millió euró. Támogatható tevékenységek között szerepel a hús- és a haltermékek feldolgozása és gyártása, valamint a zöldségek és gyümölcsök feldolgozása és tartósítása, a cukor-, olaj- és zsír-, tejtermék- és sajtgyártás, valamint őrlési és pékáru gyártása. Az Ügynökség tájékoztatása szerint a vissza nem térítendő támogatás értéke a teljes beruházás 30-70 százaléka, és egy vállalkozás legfeljebb 57 millió euróba részesülhet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Rozália Gănciulescu