2022. április 26.

Megérkezett a konstancai kikötőbe az ukrajnai búza

Ukrajna eddig mintegy 80.000 tonna búzát küldött a Fekete Tengeren keresztül a romániai kikötőbe. Tekintettel arra, hogy az orosz invázió kezdete óta a nagy ukrajnai kikötők blokád alatt vannak, Ukrajna csak vasúton, illetve a kisebb dunai kikötők révén tudja exportálni jelentős búzatermését. A konstancai kikötő menedzsere, Florin Goidea a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a búza egy része már a magtárakban van, másik részét pedig már hajókra rakták. Mint hozzátette a kikötőnek két millió tonna tárolási kapacitása, így a többlet-búza elhelyezése nem okoz gondot. Sorin Grindeanu, volt közlekedésügyi miniszter azt mondta, hogy a kormány mentesítette a kikötői illetékektől az ukrajnai termékeket és azt tervezi, hogy újra megnyitja a galaţi-i kikötőt Ukrajnával összekötő a szovjet érából fennmaradt vasútvonalát, ezáltal is gyorsítva az ukrajnai búza exportját. (RADOR Hírügynökség)

Ismét nő a Romániába érkező ukrán menekültek száma

Az elmúlt 24 órában 4412 ukrán állampolgár lépett be Romániába, amit 38,3 százalékos növekedést jelent az előző napon jegyzetthez képest – tájékoztatott a határrendészet kedden.
Közleményük szerint az ukrán-román határátkelőknél 2135, a Moldovai Köztársasággal közös határátkelőknél pedig 865 ukrán állampolgár lépett be az országba. A háború kezdetétől hétfő éjfélig 786.086 ukrán állampolgár érkezett Romániába. A nagy többség továbbutazott Nyugat-Európa felé. (Radio România Actualităţi)

Romániában is megjelent az ismeretlen eredetű hepatitisz

Április 4. óta kórházban ápolnak egy ötéves kislányt az egyelőre ismeretlen eredetű májbetegséggel – erősítette meg az Egészségügyi Minisztérium. A tárca közleménye idézi az Egészségügyi Világszervezet jelentését, amely szerint eddig legalább 169 „ismeretlen eredetű akut hepatitiszt” diagnosztizáltak több országban.
A betegséget azért nevezik ismeretlen eredetűnek, mert a páciensek – egy hónapos és 16 éves kor közötti gyermekek – szervezetében nem tudták azonosítani az ismert májvírusokat.
Az első eseteket az Egyesült Királyságból jelentették, ahol 114 gyermek betegedett meg.
A kór tünetei rendkívül súlyosak lehetnek: gyakran súlyos májelégtelenség léphet fel, illetve jelentkezhetnek a sejtpusztulásra utaló emelkedett enzimszintek, valamint sárgaság. 74 esetben kimutatták a páciens szervezetében egy olyan adenovírus (F41) jelenlétét, amelyet általában a hűléshez társítanak. Ugyanakkor a WHO szerint a fertőzött gyermekek közül legalább húsznak pozitív lett a koronavírus-tesztje.
Eddig egyetlen halálesetet jegyeztek fel, illetve 17 gyerek májátültetésre szorult. (Bukaresti Rádió)

Gyulafehérváron tartják májusban a Magyar Református Egység Napját

Gyulafehérváron találkoznak május 21-én, a Magyar Református Egység Napja alkalmából a Kárpát-medence református püspökei, esperesei, egyházkerületi és egyházmegyei gondnokai – jelentette be keddi gyulafehérvári sajtótájékoztatóján Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke.
Kató Béla elmondta: 2009 óta ünneplik – általában május utolsó hétvégén – a Magyar Református Egység Napját. Az elmúlt két évben azonban a járvány miatt nem sikerült megszervezni a nagyszabású rendezvényt. Hozzátette: azért választották a gyulafehérvári helyszínt az ünneplésre, mert a Bethlen Gábor erdélyi fejedelem által 400 éve itt alapított Collegium Academicumra is emlékezni kívánnak a rendezvény keretében. A kollégiumot később Apafi Mihály fejedelem Nagyenyedre költöztette. (MTI)
A rendezvénysorozat keretében a tíz Kárpát-medencei református püspök egy-egy dél-Erdélyben felújított református templomot szentel újra, Gyulafehérváron ülésezik a Generális Konvent, és az egykori kollégium közelében felavatják Bethlen Gábor egész alakos köztéri szobrát. (MTI)

Székely Ervin, RADOR