2023. október 19

Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról tárgyalnak ma Luxemburgban az Európai Unió Tanácsának Bel- és Igazságügyi Tanácsában

Néhány órával az ülés előtt az Európai Bizottság nyilvánosan bejelentette, hogy mindkét ország előrelépést ért el, többek között az új migrációs és menekültügyi programoknak köszönhetően. Bogdan Isopescu, a közszolgálati rádió tudósítója szerint ma nem lesz szavazás Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról, de az ülésen elhangzó érvek újabb lépést jelentenek majd annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak Ausztriára a blokád feladására.
A Bizottság tudomásul veszi a Románia és Bulgária által a gyors menekültügyi és visszatérési eljárásokat bevezető kísérleti projektek, valamint az emberkereskedelem elleni küzdelem terén elért jó eredményeket. A projekteket nem csak azért indították el, hogy bizonyítsák, hogy a két ország készen áll a csatlakozásra, sőt, hanem az Európába irányuló megnövekedett migráció körülményei között is szavatolni képes az EU határainak biztonságát. A migrációs hullámok megkérdőjelezik a schengeni térség működését ennyi ország között, mivel egyre több ország vezet be határellenőrzést még a szabad utazási területen belül is. A romániai kísérleti projekt egy májusi törvénymódosítással indul, amely után a negatív menedékjogi és a visszaküldési döntéseket egyszerre lehet meghozni, ami lerövidíti a várakozási időt és hatékonyabbá teszi az eljárást. Más projektek a Szerbiával való határigazgatásra vonatkoznak a migráció megelőzése érdekében, valamint a migránscsempészet elleni küzdelemben részt vevő európai intézményekkel folytatott együttműködésre. Bulgária a maga részéről még több projektet indított el a migráció korlátozásának céljával, de a menedékkérelmek elbírálásának és megválaszolásának egyszerűsítése érdekében is. Mindezek a projektek szóba kerülnek a mai luxembourgi bel- és igazságügyi tanács ülésén is. (Radio România Actualităţi)

Kolozsváron építik fel a XX. századi Mártírok és Hitvallók Székesegyháza Építészeti együttesét

Az erre vonatkozó törvénytervezetet a képviselők többségi szavazással fogadták el.
A székesegyház a görög katolikus egyháznak a Nagy Egyesülés megvalósításában játszott szerepe elismerésének szimbóluma lesz. A dokumentum előírja, hogy az állami költségvetésből évente 3 millió lejt különítenek el a beruházás befejezésére.
Az egyik kezdeményező, Silviu Vexler parlamenti képviselő, a Romániai Zsidó Hitközség elnöke: A kolozsvári görögkatolikus székesegyház létrehozása a kommunista rendszer alatt üldöztetésnek kitett hívők generációinak álma volt, akik a görögkatolikus egyház minden tulajdonának elkobzása után kénytelenek voltak titokban, rögtönzött helyeken, magánházakban imádkozni. (Radio România Actualităţi)

A költségvetési hiány várhatóan a GDP 5,7%-ára csökken a tegnap alkotmányosnak nyilvánított költségvetési-költségvetési intézkedésekről szóló törvény végrehajtásának eredményeként

Marcel Ciolacu miniszterelnök azt is elmondta, hogy az új hiánycélt egy költségvetési korrekció révén lehet vállalni, amelyre a következő időszakban kerülhet sor.
A kormány várhatóan holnapi ülésén tárgyal a fiskális intézkedések végrehajtásáról, jövő héten pedig a végrehajtó hatalom képviselői a szociális partnerekkel találkoznak, hogy meghatározzák a minimálbér szintjét az építőiparban és a mezőgazdaságban, hogy az alkalmazottakat ne érintse az egészségügyi hozzájárulás fizetése október elsejétől.
A miniszterelnök bírálta a mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR), képmutatással vádolva őket, mivel kormányzásuk idején adóreform-intézkedéseket foglaltak bele az Országos helyreállítási és Ellenállóképesség-fejlesztési Tervbe (PNRR), amit most megtámadtak:
Marcel Ciolacu elmondta: „Az a tény, hogy a PNRR-ben elfogadták ezeket az intézkedéseket az adóreformban, azt jelenti, hogy Romániának meg kell hoznia ezeket az intézkedéseket, ők tudták ezt, azonban a mégis az Alkotmánybírósághoz (CCR) fordultak, hogy minél nehezebb legyen számunkra az idei költségvetési hiányt csökkenteni. Szilárd meggyőződésem, hogy a románok lassan meg fogják látni a teljes igazságot”.
Az USR viszont igazságtalannak tartja az Alkotmánybíróság döntését, és azt állítja, a törvény támadás a Romániában becsületesen dolgozó polgárok jövedelme ellen – hangsúlyozta Ionuț Moșteanu, a párt szóvivője.
Ionuț Moșteanu: „Azt látjuk, hogy Ciolacu a becsületes román állampolgárokat adóztatja meg a CCR keze által, egy olyan CCR, amely lemondott alkotmányos szerepéről, egy olyan Alkotmánybíróság, amely lábbal tiporja saját döntéseit”.
Az USR azt is bejelentette, hogy parlamenti indítványt nyújt be a pénzügyminiszter ellen. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin