2023. október 2

A mezőgazdasági minisztérium projektek készitésére ösztönzi a gazdálkodókat az EBB által finanszírozott energiafüggetlenségi programhoz

A mezőgazdasági minisztérium arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy a jövő hónap végéig készítsenek projekteket az Európai Beruházási Bank (EBB) által finanszírozott energiafüggetlenségi program forrásaihoz való hozzáférésre. Florin Barbu tárcavezető kijelentette, hogy 500 millió eurós összeg áll rendelkezésre, a költségeket pedig teljes mértékben fedezik. Az európai pénzből minden gazdaságba telepíthetőek fotovoltaikus elemek, fűzte hozzá a miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Marcel Ciolacu miniszterelnök megbeszélést folytatott a romániai vallási kultuszok képviselőivel

Marcel Ciolacu miniszterelnök a vallási kultuszok támogatását kérte, hogy a szociális segély az empátián, az etikán és a felebarát iránti elkötelezettségen alapuljon, ne pedig üzleti terveken. Véleménye szerint a különböző hitvallásnak hídszerepet kell betöltenie és nem korlátokat felállitania a másik megértésében és elfogadásában. A miniszterelnök hétfőn a romániai felekezetek képviselőivel találkozott. „Azt akarom, hogy közösen találjunk megoldásokat a vallási kultuszokban rejlő lehetőségek felhasználására. A felkezetek abszolút szükséges kapacitásokkal rendelkeznek: mindenekelőtt erkölcsi viszonyulással, amely a felebarát megsegítésének mélyen emberi cselekedetéért felelős. Egy elhivatott személyzet, amely nem csak intézményi környezetbe, hanem különösen a kedvezményezettek otthonába is beléphet, legyen szó idősekről, gyerekekről, kiszolgáltatott anyákról, az emberkereskedelem áldozatairól vagy kábitószerfüggőkről. Bízom abban, hogy közösen nem csak kollégiumokat építünk, hanem mindenekelőtt a kultikus egységek által helyi szinten megvalósított szociális és gyógyászati jellegű programokkal, tevékenységekkel segítjük a kiszolgáltatott személyeket”, hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy tisztában van a nem klerikális személyzet bérszintjével, valamint a minimálbér-emelési kérelmekkel, és kifejtette, hogy a koaliciós partnerekkel közösen megoldásokat próbálnak találni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Keződik az új egyetemi tanév

Hétfőn kezdődik az új egyetemi tanév és mint mindig, most is az első napot a nyitóünnepségnek szentelik, az órák csak kedden kezdődnek. Az ünnepségen a központi és helyi hatóságok képviselői, valamint a tudományos testület személyiségei vesznek részt. Klaus Iohannis államfő a Bukaresti Politehnica Egyetem hallgatóival vesz részt az ünnepségen, Marcel Ciolacu miniszterelnök az Orvostudományi Egyetemre, Angel Tîlvăr védelmi miniszter pedig a Katonai Műszaki Akadémiára megy. Az új tanév ugyanazon régi problémák jegyében nyílik: az egyetemi lemorzsolódás és az oktatás alulfinanszírozása. Továbbra is probléma a szállás a diákotthonokban, több egytemista a nem megfelelő körülményekre hívja fel a figyelmet, és ezért is dönt a zöme az albérlet mellet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

A romániai munkanélküliségi ráta augusztusban 5,4 százalék volt

Augusztusban 5,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta Romániában, ami enyhe csökkenést jelent az előző hónaphoz viszonyitva, derült ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. A 15 és 74 év közötti munkanélküliek száma az előző hónapokhoz és a tavalyi évhez képest egyaránt csökkent, és 446 ezer főt tett ki. Az elemzés szerint a férfiak munkanélküliségi rátája egy százalékponttal haladta meg a nőkét. Emellett az intézet szakértői felhívják a figyelmet a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliségre, amely augusztusban 22 százalékos volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

A törvényhozók korlátozni akarják a szerencsejátékokat

A törvényhozók korlátozni akarják a szerencsejátékokat. A szerencsejáték-termek városon kívüli elhelyezésére vonatkozó törvénytervezet már a képviselőház, mint döntéshozó testület, napirendjén szerepel. Másrészt, Cătălin Predoiu belügyminiszter várhatóan a képviselőház elé terjeszti az illegális kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet szolgáló intézkedéseket. A Szenátus figyelmében is több jogalkotási kezdeményezés is van az illegális kábítószer-használat korlátozása terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.02)

Rozália Gănciulescu – RADOR RADIO ROMANIA