Richard Gere, sex-simbolul de la Hollywood

Autor:Alexandru Balaci

La 31 august 1949 s-a născut actorul şi producătorul american de film Richard Gere (nume complet: Richard Tiffany Gere). În 1999, Richard Gere era ales de către revista People cel mai sexy bărbat din lume. La  74 de ani, actorul și-a păstrat zâmbetul cuceritor și a rămas la fel de șarmant.

Viața și cariera

S-a născut în Philadelphia, pe 31 august 1949. Richard Tiffany Gere avea strămoși de origine engleză și irlandeză, imigranți din Europa. A studiat timp de doi ani la Universitatea din Massachusetts. Tatăl lui Richard lucra ca agent de asigurări, iar mama lui era dedicată îngrijirii familiei.  În afară de Richard, în familie mai erau încă cinci copii:  trei fiice și doi băieți.

Familia trăia modest, fondurile erau întotdeauna insuficiente.

Lecțiile de trompetă primite  l-au ajutat mai târziu, după ce a intrat la Universitatea din Massachusetts, să primească o bursă. Pasionat de muzică și de teatru, a apărut pentru prima dată în lumina reflectoarelor ca actor de teatru și a dat lovitura jucând într-o piesă de pe Broadway. Apoi, Richard Gere a debutat pe marele ecran cu un rol secundar în ”Report to the Commissioner”. În anul 1977, Richard Gere a primit recunoaștere din partea criticilor de film pentru rolul său din ”Looking for Mr. Goodbar”.

În anul 1978 a călătorit în Nepal, vorbind cu călugări și învățând principiile budiste. În același an, actorul s-a convertit la budism. Ulterior, a fondat „Tibet House”, o organizație nonprofit dedicată conservării culturii tibetane și a fost, de-a lungul anilor, un susținător activ al „Survival International” o organizație mondială care sprijină popoarele tribale. Revenind în Statele Unite, a primit rolul principal în ”American Gigolo”, apoi, în 1982, a jucat într-un alt film de succes, ”An Officer and a Gentleman” (Ofițer și gentleman). După 1982, cariera lui Gere a avut parte de mai multe eșecuri de box office. Poate și pentru că actorul a decis în acea perioadă să se dedice mai mult vieții lui personale și să plece în zone de conflict precum Honduras, Nicaragua și El Salvador. Apare în „Sommersby” (1993), „Primal Fear” (1996), și „Runaway” „Bride” (1999). Apoi e numit de revista People drept „Cel mai sexy barbat în viață”, în anul 1999. Patru ani mai târziu, Richard Gere câștigă Globul de Aur, cu rolul din musicalul ”Chicago”.
Filmul lui Gere din 2004, ”Shall We Dance”, a reprezentat un succes în încasări de 170 milioane dolari în întreaga lume. Apoi, el a apărut în filme precum ”Hunting Party”, ”Todd Haynes I’m Not There”, ”Nights in Rodanthe”, ”Amelia”, ”Hachiko: A Dog’s Story”, ”Brooklyn’s Finest” și ”Arbitrage”.
În 2019, Richard Gere a revenit în atenția publicului cu rolul din „Mother Father Son”, un serial despre un cuplu de părinți separați care sunt siliți să colaboreze atunci când stilul de viață auto-distructiv al fiului are consecințe devastatoare asupra familiei lor.

Richard Gere a fost căsătorit de trei ori

 Prima oară, actorul s-a căsătorit cu modelul Cindy Crawford. Apoi și-a unit destinul cu actrița Carey Lowell. Cei doi au împreună un fiu, Homer James Jigme Gere. Cei doi s-au separat în septembrie 2013, divorţând oficial în 2016.
Activista spaniolă Alejandra Silva este cea de-a treia soție a actorului. Gere a devenit tată din nou la vârsta de 69 de ani, când partenera lui de viață a adus pe lume un băiețel.

Bibliografie:

Calendar Rador

https://www.britannica.com/biography/Richard-Gere