2023. szeptember 1.

A Duna-deltába látogatott Klaus Iohannis
Felesége, Carmen Iohannis és Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter kíséretében megérkezett péntek délután Klaus Iohannis államfő a Duna-deltába. Az elnöki hivatal közleménye szerint a látogatásra a Duna-delta Bioszféra Rezervátum napja alkalmából kerül sor. Az államfő elsőként a Somova-Parcheş tókomplexumot keresi fel, amelyet idén természetes halszaporító tóvá alakítottak át. „A Duna-delta a biológiai sokféleség egyik legfontosabb országos és nemzetközi helyszíne a növény- és állatvilág nagyfokú változatossága miatt'”- olvasható az elnöki hivatal közleményében. E szerint Klaus Iohannis látogatása a Duna-deltában az államfő érdeklődését bizonyítja a környezetvédelmi kérdések, a biológiai sokféleség megőrzése és az éghajlatváltozás hatásainak korlátozása iránt. A közlemény szerint az államfő látogatásának az is célja, hogy hozzájáruljon a Duna-delta előtt álló környezetvédelmi kihívások megoldásához és az illetékesek mozgósításához az optimális intézkedések végrehajtásáért. Ennek megfelelően Klaus Iohannis Tulceában találkozik a központi és helyi hatóságok, illetve a tudományos élet és a civil szféra képviselőivel, mert „a Duna-delta védelméhez mindenki részvételére szükség van”. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.01)
Péntektől lehet pályázni a roncsautóprogram támogatásaira
Péntektől pályázhatnak a természetes személyek, a jogi személyek és a közintézmények a romániai gépkocsipark felújítását célzó klasszikus és a plusz roncsautóprogram keretében nyújtott támogatásokra. A Környezetvédelmi Alap tájékoztatása szerint a klasszikus roncsautóprogram idei utolsó kiírásának költségvetése 222.457.000 lej. A természetes személyek újautó-vásárlását összesen 159.457.000 lejjel, a jogi személyekét 53 millió lejjel, a közintézményekét szintén 53 millió lejjel támogatják a keret kimerüléséig. A plusz program őszi kiírásának költségvetése 272.468.500 lej. A természetes személyek számára 155 millió lejes, a jogi személyek számára 83.468.500 lejes, a közintézmények számára 34 millió lejes keretet hagytak jóvá. A Környezetvédelmi Alap (AFM) honlapján lehet tájékozódni arról, hogy milyen összegű támogatásra jogosultak az egyes kategóriákba tartozó igénylők. A programban részt vevő gyártók és forgalmazók listája a www.afm.ro weboldalon böngészhető. Péntek délben a Környezetvédelmi Alap már arról tájékoztatott, hogy a plusz roncsautóprogram kerete a jogi személyek, közigazgatási egységek és közintézmények számára ki is merült. A Környezetvédelmi Alap szerint a jogosult pályázók mindkét programra 2023. november 30-a 23:59-ig, illetve az erre a kiírásra elkülönített költségvetés kimerüléséig pályázhatnak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.01)
Crevediai robbanás: heten továbbra is lélegeztetőgépen vannak
Továbbra is hét, a crevediai robbanásokban megsérült beteg szorul gépi lélegeztetésre, közölte az egészségügyi minisztérium pénteken. Kettőt az országban, ötöt pedig külföldön kezelnek. További négy közepesen sérült pácienst engedtek haza. A két intubált romániai beteg közül az egyiket a bukaresti sürgősségi klinikai kórházban, a másik pedig a Bagdasar Arseni sürgősségi klinikai kórházban ápolnak. Az egészségügyi minisztérium szerint 17 közepes vagy enyhe sérülést szenvedett pácienst kezelnek hazai kórházakban. A forrás szerint eddig összesen 24 beteget engedtek haza a kórházból, három áldozat halt meg. A crevediai robbanásokban megsérült 12 sérültet külföldön kezelik. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.01)
Fizetéskéséseket okozna a pénzügyminisztériumi és adóhatósági alkalmazottak általános sztrájkja
Késnének a közalkalmazotti fizetések, ugyanakkor a magánszemélyek és a vállalatok pénzügyi stabilitására is hatással lenne, ha a pénzügyminisztériumi és adóhatósági alkalmazottak általános sztrájkba lépnének, figyelmeztet a Pénzügyi Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Sed Lex. „Szeptember az utcán éri az adórendszer alkalmazottait – nyolcadik napja tartanak a spontán tiltakozások” – áll a Sed Lex szakszervezet pénteki közleményében. A Pénzügyi Szakszervezetek Országos Szövetsége szerint a pénzügyminisztériumi és adóhatósági alkalmazottak általános sztrájkja azzal járna, hogy elmaradnának vagy késnének a bérek a közszféra valamennyi alkalmazottja számára: egészségügy, oktatás, igazságügy, stb. Ugyanakkor a bankrendszer és a pénzintézetek működésében is zavart okozna, valamint a magánszemélyek és a vállalatok pénzügyi stabilitására is hatással lenne a munkabeszüntetés. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.01)
Szijjártó Péter felkérte Ausztriát, hogy ne akadályozza Románia schengeni csatlakozását
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Temesváron határozottan felkérte Ausztriát, hogy ne akadályozza tovább Románia schengeni csatlakozását. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sorin Grindeanu román közlekedési miniszterrel közös sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy van tíz olyan útkapcsolat a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani, méghozzá azért, mert Románia még nem léphetett be a schengeni övezetbe. „Ezért szeretném innen udvariasan, de határozottan megkérni – hogy a felszólítani szót ne használjam – osztrák barátainkat, hogy ne akadályozzák Románia schengeni csatlakozását idén ősszel” – jelentette ki. Reményét fejezte ki, hogy az erről szóló döntés a valós tényeken fog alapulni. Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország nemzeti érdeke a mielőbbi román schengeni csatlakozás. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.01)
Andrei Demeny, RADOR