2023. szeptember 12

„Nincsenek arra utaló jelek, hogy Oroszországnak szándékában állna NATO-tagállamot megtámadni”

Nincsenek arra utaló jelek, hogy Oroszországnak szándékában állna NATO-tagállamot megtámadni, hangsúlyozta Mircea Geoană, a szövetség főtitkár-helyettese. Románia területén talált drónmaradványok miatti aggodalmak nyomán Mircea Geoană megemlítette azokat a biztonsági garanciákat, amelyeket a NATO-tagság Romániának nyújt.”A NATO-tagság a történelem legerősebb biztonsági garanciáit nyújtja országunknak, és ezt erősiti az Egyesült Államok által nemrég hozott döntés a légirendészet kiegészítéséről a Fekete-tenger térségben”, nyilatkozta, megemlitve, hogy Románia területén 5000 szövetséges katonát sorakoztattak fel, valamint az új védelmi terveket, amelyeket a vilniusi csúcson fogadtak el az ilyen jellegű incidensekre, balesetekre vagy súlyosabb helyzetekre vonatkozóan. A NATO főtitkár-helyettese elmondta egyben, hogy a közeljövőben ellátogat az ukrán határhoz közeli területre, hogy a béke, a bizalom és a nyugalom üzenetét közvetítse a lakosság felé. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.12)

Várhatóan a héten fogadják el a szerencsejáték-termek településeken kivüli helyezésére vonatkozó törvényterveztet

A törvénytervezetet a szenátorok már jóváhagyták és valószinüleg a héten a képviselőház is elfogadja. Ugyanakkor a szentátus jogi bizottságának napirendjén szerepel a speciális nyugdijak megreformálására vonatkozó törvénytervezet is, amelyet az Alkotmánybiróság részben alkotményellenesnek minősitett. E törvénytervezettől függ az Országos Helyreállitási Tervből Romániának folyositandó 1,4 milliárd euró. Végül, de nem utolsósorban a parlamenti többségnek be kell terjesztenie az adócsalás leküzdésére, valamint a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás elleni intézkedésekre utaló törvénytervezeteket is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.12)

A határrendészet szerint több mint hatmillió ukrán lépett be Romániába a háború kirobbanása óta

A háború kirobbanása óta, azaz tavaly február 24-e után több mint hatmillió ukrán lépett be Romániába. A határrendészet adatai szerint hétfőn mintegy 12 ezer ukrajnai állampolgár lépte át hazánk határát, több határátkelőnél. Másrészt, a határellenőrzési formalitások során a rendőrök több román és külföldi állampolgár által elkövetett illegális eljárást is felfedeztek. A kirótt szabálysértési bírságok értéke meghaladja a 33 ezer lejt. Ezzel egy időben több mint hétmillió lej értékű vagyont foglaltak le (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.12)

A romániai ingatlanbefektetési piac felére csökkent az idei év első hat hónapjában

Megfeleződött az ingatlanbefektetési piac Romániában az idei év első hat hónapjában, derül ki a kedden nyilvánosságra hozott szakjelentésből. Az ingatlanszegmensbe fektetett pénz mintegy 168 millió eurót tett ki. Az ingatlanbefektetések 36%-a az ipari és logisztikai téren, mig 31%-a az irodák területén történt. A jelentés szerint a kiskereskedelem a forgalom hozzávetőleg 23%-át, míg a szállodák közel 11%-át bonyolították le. A főleg az inflációs ráta által befolyásolt bérleti díjak folyamatos emelkedése bizonyos mértékben hozzájárult e szektor előretörésének korlátozásához. Az ipari helyiségek esetében a tulajdonosi piacra való áttérés tapasztalható, ami szintén hozzájárult az említett tendenciához. Az ingatlanbefektetések csökkenése egész Közép- és Kelet-Európában érezhető, mutat rá a jelentés.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.12)

Nem számít jelentősebb üzemanyagdrágulásra a kormány

Marcel Ciolacu miniszterelnök a jövedéki adó emelésével kapcsolatos spekulációkra reagálva beszélt a témáról. A miniszterelnök szerint az egyébként kirívónak nem mondható áremelkedés fő kiváltó oka a háború, és a kormány mindent elkövet, hogy kordában tartsa.A háború miatt globális szinten emelkedett a nyersolaj hordónkénti ára. Mindenhol drágult az üzemanyag, de európai szinten csak Bulgáriában olcsóbb, mint Romániában, emlékeztetett, megjegyezve: a kormány mindezek ellenére megpróbálja kordában tartani a jelenséget, mert tudvalevő, hogy ez egész sor drágulást von maga után, de véleménye szerint az áremelkedés nem olyan nagy mértékű. Azt is hozzátette, hogy Romániában még a 2018-as szinten van az üzemanyag jövedéki adója, ami Európában a legalacsonyabb. Véleménye szerint az is természetes, hogy a gázolaj a benzinnél jobban drágult, mivel a háborúban nagy mennyiségben használják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.12)

Rozália Gănciulescu