DIE PRESSE: Potrivit unor informaţii, România blochează participarea Austriei la ședințele NATO

După cum informează cotidienele „Salzburger Nachrichten” şi „Oberösterreichische Nachrichten”, în cazul blocadei din partea României ar fi vorba despre o revanşă față de veto-ul Austriei la aderarea sa la Schengen.

În mod evident România blochează participarea Austriei la şedinţele NATO. Doi ofiţeri ai armatei austriece la Bruxelles aşteaptă de săptămâni să fie acreditaţi la NATO. Accesul acestora a fost tergiversat de România, care a solicitat un lung timp de gândire pentru a lua o decizie. Se crede aproape sigur că amânarea de către România reprezintă o revanşă pentru veto-ul guvernului federal austriac în problema Schengen – relatează cele două publicaţii menţionate.

Delegaţia României la NATO nu a dorit să comenteze această problemă, la cererea cotidianului „Salzburger Nachrichten”. Un purtător de cuvânt al NATO a vorbit într-o luare de poziţie apreciativ despre Austria în calitate de vechi partener şi a afirmat: „Contăm pe România şi Austria că vor soluţiona toate problemele bilaterale care i-ar putea influenţa pe ofiţerii austrieci în activitatea lor desfăşurată în cadrul NATO.”

Sâmbătă s-a comunicat din partea Ministerului austriac de Externe că România a solicitat pentru a lua o decizie privind detaşarea voluntară a 2 ofiţeri austrieci la Cartierul General al NATO o amânare mai lungă, până la mijlocul lunii octombrie. Detaşarea va trebui aprobată de toate cele 31 de state aliate. S-a mai precizat din partea ministerului că „nu s-a menţionat nicio conexiune legată de aderarea la Schengen.”

De fapt, Austria nu este membră NATO, însă face parte prin „Parteneriatul pentru pace” la operaţiuni conduse de NATO și mandatate de Consiliul de Securitate al ONU. Participarea Austriei la şedinţele NATO a fost blocată de Turcia în 2016, motivul fiind veto-ul austriac privind negocierile de aderare la UE purtate de Ankara.(…)

În ultima vreme, prim-ministrul român Marcel Ciolacu a intensificat presiunea asupra Austriei şi a cerut acesteia să aprobe aderarea ţării sale la spaţiul Schengen până în decembrie. În cazul în care, la una din cele două întâlniri dintre miniştrii de interne şi de justiţie ai UE, Austria va vota împotriva aderării României la spaţiul Schengen, conform Agerpres, Ciolacu va ataca decizia la Curtea Europeană.

(APA)

DIE PRESSE (Austria) – 23 septembrie 2023

Traducerea: Imola Stănescu