2023 október 25

A román hadsereg napja – Romániának erős hadseregre van szüksége
Katonáink továbbra is Románia igazi nagykövetévé teszik nemzetközi szinten a hadsereget – jelentette ki Klaus Iohannis a román hadsereg napja alkalmából rendezett szerdai ünnepségen. Marcel Ciolacu is beszédet mondott. A miniszterelnök kiemelte: az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus is azt mutatják, hogy Romániának erős hadseregre van szüksége. Beszédében az államfő kifejtette, hogy a békét és az egész világ biztonságát regionális konfliktusok fenyegetik. Szerinte példátlan válságba taszította Európát Oroszország Ukrajna elleni „brutális és törvénytelen” agressziója, a Hamász Izrael elleni „sokkoló” terrortámadásai pedig hosszú távon a Közel-Kelet teljes destabilizálódását okozhatják. Iohannis hangsúlyozta, hogy ebben a nehéz helyzetben még fontosabbá vált a román hadsereg szerepe a nemzetbiztonság és a kollektív védelem biztosításában a NATO keleti szárnyán. Rámutatott arra is, hogy jelenleg a NATO-tagság és az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség révén „Románia a történelem legszilárdabb biztonsági garanciáit élvezi’. Az államfő leszögezte: Románia eltökélt a demokrácia értékeinek védelmében, és teljes mértékben elkötelezett a regionális, európai és euroatlanti biztonság és stabilitás megerősítésére irányuló erőfeszítések mellett. „Továbbra is hiteles és kiszámítható partnerek leszünk a NATO-ban és az Európai Unióban, a stabilitás pillére Kelet-Európában és a biztonság fontos tényezője a fekete-tengeri térségben” – jelentette ki beszédében. Kitért arra, hogy Románia továbbra is „különös figyelmet” fordít a hadserege korszerűsítésére. Emlékeztetett, hogy idén a védelmi kiadások a GDP 2,5 százalékára emelkedtek, és az összeg 20 százalékát haderőfejlesztésre fordítják: korszerű eszközökkel, többek között többcélú vadászgépekkel és radarrendszerekkel szerelik fel a hadsereget. Románia NATO-tagsága garanciát jelent arra, hogy a román állampolgárok biztonsága soha nem kerül veszélybe – jelentette ki a román hadsereg napjának alkalmából rendezett szerdai bukaresti ünnepségen a miniszterelnök. Marcel Ciolacu elmondta, az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus is azt mutatják, hogy Romániának erős hadseregre van szüksége. „NATO-tagok vagyunk, és ez garancia arra, hogy a román állampolgárok biztonsága soha nem kerül veszélybe. Meg kell azonban értenünk, hogy az elrettentés és a különböző típusú fenyegetések hatékony elhárítása csak akkor lehetséges, ha masszívan beruházunk a hadifelszerelésbe is” – jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy idén a GDP 2,5 százalékára emelkedtek az ország védelmi kiadásai, ami lehetővé teszi a haderőfejlesztést. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy a kormány továbbra is biztosítja a forrásokat mind a hadsereg legmagasabb színvonalú kiképzéséhez, mind a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez és a szövetségesekkel való együttműködés erősítéséhez szükséges katonai beszerzésekhez. A bukaresti ünnepséget az ismeretlen katona emlékművénél tartották. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.25)
4,3-as erősségű földrengés volt Romániában
A Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű földrengés volt szerda reggel 9.25-kor Vrancea szeizmikus térségben, Buzău megyében – közölte az országos földfizikai intézet (INCDFP). A földfizikai intézet szakemberei 4,3-asra módosították a szerda reggeli Buzău megyei földrengés erősségét.  A szeizmikus mozgás 140 kilométeres mélységben történt, epicentruma Sepsiszentgyörgytől 56, Buzăutól 57, Brassótól 58, Focşani-tól 68, Ploieşti-től 70 kilométerre volt. Ebben a hónapban Románia területén 24 földrengést mértek, ezek erőssége 2 és 4,2 közötti volt a Richter-skálán. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.25)
Ukrajnai háború – magyar nemzetiségű aradi férfi esett el a harcokban
Magyar nemzetiségű aradi férfi esett el az ukrajnai háborúban. A 27 éves Wittmann Rudolf korábban a francia idegenlégióban szolgált, és tavaly jelentkezett önkéntesnek – számolt be szerdán a romániai sajtó. A román külügyminisztérium megerősítette, hogy az ukrán hatóságok egy román állampolgár Ukrajnában bekövetkezett haláláról tájékoztatták Bukarestet. Azt is közölte, hogy a csernyivci román főkonzulátus munkatársai segítenek a holttest hazaszállításában. A romániai sajtó szerint az aradi Wittmann Rudolfról van szó, aki tavaly önként jelentkezett, hogy ukrán oldalon részt vegyen a harcokban. Az Aradihírek.ro hírportál szerint a Csíky Gergely Főgimnázium volt diákja vasárnap vesztette életét, több aradi ismerőse is a közösségi médiában búcsúzott tőle. Wittmann Rudolf az Oroszország által tavaly kirobbantott ukrajnai háború első román állampolgárságú áldozata. A portál sajtóinformációkra hivatkozva közölte, hogy az elmúlt másfél évben mintegy 1500 román állampolgárságú zsoldos harcolt az ukrán hadsereg kötelékeiben. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.25)
Még legalább húszezer informatikusra lenne szükség
Romániában évente mintegy 7-8 ezer informatikus szerez egyetemi oklevelet, de a romániai IT-piacnak legalább 20 ezer szakemberre lenne még szüksége – jelentette ki szerdán a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium egyik államtitkára. Bogdan Mihai Dumea egy szakmai konferencián elmondta, több olyan projekt van folyamatban az országban, amelyek a köz- és magánszolgáltatások digitalizációját célozzák. Emlékeztetett arra is, hogy internetlefedettség tekintetében az ország az uniós élmezőnybe tartozik, a háztartások több mint 95 százalékában elérhető a világháló. Jól teljesít Románia az egyetemről kikerülő friss diplomások számának tekintetében is: évente 7-8 ezer informatikus szerez oklevelet, de a hazai piac folyamatosan növekszik, jelenleg mintegy 20 ezer szakemberre lenne még szükség – magyarázta. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a minisztérium kiemelt figyelmet szentel a mesterséges intelligenciának, „amely minden lehetséges módon forradalmasítani fogja az életünket, számos lehetőséget fog megnyitni, de érzékeny helyzeteket is teremthet”. Közlése szerint a szaktárca kidolgozza a mesterséges intelligenciával kapcsolatos országos stratégiát, amely biztosítani fogja a technológia helyes és etikus alkalmazását. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.25)
Andrei Demeny, RADOR