2023. október 27.

Újabb takarékossági intézkedésekről döntött a kormány
Újabb takarékossági intézkedésekről fogadott el sürgősségi rendeletet pénteken a román kormány, miután Klaus Iohannis államfő kihirdette a költségvetési hiány csökkentése érdekében kormányzati felelősségvállalással elfogadott törvényt. Míg a parlamenti vita nélkül életbe léptetett deficitcsökkentő csomag elsősorban adóügyi intézkedésekkel –  a nagyvállalatokra és a bankokra kivetett különadókkal, a kisvállalkozók adóterheinek növelésével, ágazati adókedvezmények szűkítésével – akarja megfékezni a költségvetési hiányt, a pénteken elfogadott újabb rendelettel a kabinet a közpénzekből működő intézmények szokásos év végi költekezését próbálja megakadályozni. A pénteken elfogadott rendelet arra kötelezi a helyi hatóságokat és közintézményeket, hogy a november-decemberi időszakban kiadásaik ne haladják meg a január-szeptemberi időszak átlagát, korlátozza az árukra és szolgáltatásokra fordított kiadásokat, az önkormányzatok például nem finanszírozhatnak közpénzből fesztiválokat, koncerteket vagy ünnepségeket, kivéve ha erre adományokat és szponzorációkat szereznek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)
Csúszópénzt kapott két éven át egy minisztériumi igazgató beosztottjaitól
z európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium (MIPE) közlése szerint a korrupcióellenes ügyészség (DNA) rendelkezésére bocsát minden dokumentumot, amelynek átadására felkérik, ha a nyomozóhatóságok az együttműködését kérik a tárca egyik, vesztegetés elfogadásával gyanúsított ügyvezető igazgatója elleni nyomozásban. „Az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium zéró toleranciát tanúsít a korrupcióval szemben. Amennyiben a bűnügyi nyomozó hatóságok felkérnek bennünket, együtt fogunk velük működni, rendelkezésükre bocsátjuk az általuk kért összes dokumentumot”– szögezi le a tárca péntek reggel elküldött közleményében. A minisztérium azt is közölte, hogy leváltotta tisztségéből az igazgatót, és az intézmény vezetőségi szintjén személyzeti kiértékelést kezdeményez. A források szerint az igazgató kiadta a versenyvizsga tételeit két nőnek, ezzel hozzásegítve őket, hogy a meghirdetett állásokat elfoglalják a minisztériumban. Cserébe fizetésük egy részét követelte minden hónapban. A két alkalmazott az elmúlt két évben havi fizetése egyharmadát átadta neki. Az igazgató lakásán a hatóságok több köteg pénzt – összesen 174.000 lejt, 10.000 dollárt és 11.000 eurót – valamint kisméretű aranyrudakat találtak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)
Óraátállítás vasárnap hajnalban
któber 28-ról 29-re, szombatról vasárnapra virradó éjszaka lesz az óraátállítás, a 04.00 órából 03.00 óra lesz. Vasárnap a nap 24 órás helyett 25 órás lesz, az év leghosszabb napja. Romániában évente kétszer, márciusban és októberben állítjuk át az órát. A nyári időszámításra 1998 óta március utolsó vasárnapján térünk át, amikor az órákat egy órával előreállítjuk, a téli időszámításra pedig október utolsó vasárnapján állunk át. A nyári és téli időszámítás lényege, hogy az órákat minden tavasszal és ősszel egy órával átállítják, hogy jobban kihasználják a természetes fényt. Nyári időszámításkor az órákat egy órával előreállítják (3.00-ból 4.00 lesz), míg a téli időszámításkor az órákat egy órával visszaállítják, és 4.00-ból 3.00 lesz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)