De îndată ce covorul multicolor de frunze „crocante” începe să se aștearnă timid la picioare și mirosul de preparate cu dovleac plutește în aer, ne tot bate un gând – o schimbare a decorului pentru a sărbători așa cum se cuvine sezonul de toamnă. Asta nu înseamnă doar o tărtăcuță de toamnă ici și un buchet de flori uscate colo – deși aceste articole sunt mai mult decât binevenite – dar nici că trebuie să vă schimbați mobilierul. Decorul de toamnă trebuie adoptat sub toate formele lui, de la texturi luxuriante la atingeri naturale, precum delicatele tablouri cu frunze. Una dintre cele mai încântătoare imagini ale toamnei este dată de multitudinea culorilor care îmbracă copacii în această perioadă. O plimbare în parc sau o drumeție prin pădure este un bun prilej pentru a aduna câteva frunze și a realiza cu ele un decor inedit pentru casă. Puneți, pur și simplu, frunzele la presat și uscat, iar apoi așezați-le în rame de tablouri între două straturi de sticlă. Cu câteva reîmprospătări ușoare ca aceasta în propriul cămin, inclusiv în camera de zi, bucătărie, dormitor și nu numai, veți simți confortul de a vă admira propriile abilități strălucitoare de decorare înainte de a vă da seama. Un decor de toamnă înseamnă o armonie perfectă a culorilor calde și a tonurilor de maro, bej, galben, portocaliu și arămiu. Dacă vreți să adaptați designul interior la fiecare anotimp, trebuie doar să alegeți câteva accesorii pe care să le rulați în funcție de sezon. Alegeți câteva locuri din casă pe care să puneți accentul de toamnă – poate fi ușa de la intrare, holul și masa din living, poate un perete din bucătărie, noptiera sau, de ce nu, un colț din baie. Nu veți umple casa cu frunze și dovleci, ci doar veți crea un punct de interes care să scoată din monotonie locuința.


* Adăugați accente în carouri – Carourile și toamna merg mână în mână. Adăugați un accent în carouri, ca o pătură clasică roșu cu negru, la capătul patului sau pe spătarul unui scaun pentru o notă confortabilă (dar practică). Se potrivește deosebit de bine cu nuanțe calde de lemn și piele.

* Aduceți atingeri de exterior – Mai ales toamna, camerele de zi tânjesc după o amenajare a unui colț de lectură, așa cum și noi tânjim după o carte bună și o băutură fierbinte într-o zi răcoroasă. Este rustic, dar rafinat, cu o vădită senzație de aer liber datorită atingerilor de elemente naturale. Un lampadar trepied, un șezlong din ratan și o măsuță de cafea acoperită de „intemperii” și o vază plină cu crengi de toamnă reprezintă exact structura de care aveți nevoie pentru a desăvârși acest decor.

* Coordonați-vă decorul – Schema de culori de toamnă este destul de clară, dar vă puteți eficientiza spațiul respectând doar o culoare sau două în diferite nuanțe. Poate alb și maro, de exemplu. Umpleți-vă canapelele cu o varietate de perne de diferite dimensiuni, forme și modele, dar toate în aceeași schemă limitată de culori. Creați o atmosferă calmă, liniștitoare, cu un decor frumos, care însă nu concurează pentru atenția dvs. Toamna este sinonimă cu tonuri pământii, nuanțe bogate de auriu și roșu, precum și cu neutre calde. În 2023, aceste culori revin semnificativ în designul interior. Pentru a trece casa dvs. de la vară la toamnă, pur și simplu stratificați în culori mai calde și mai bogate, care evocă sentimentul confortabil al sezonului. De asemenea, puteți „țese” în culorile și texturile bogate ale naturii pentru a crea o ambianță primitoare care invită la calm. Fie că este vorba de textile, decor sau chiar de culoarea pereților, nuanțele pământii pot aduce o atmosferă de toamnă spațiului de locuit.

* Schimbați-vă lenjeriile de pat – Odată ce prima frunză își schimbă culoarea de toamnă, luați în considerare schimbarea așternuturilor ușoare de vară cu straturi mai confortabile. Chiar mai bine ar fi să vă îmbrăcați patul cu lenjerie de pat în culori prietenoase cu toamna, cum ar fi cacao și portocală arsă.

* Schimbați-vă pernele – Una dintre cele mai ușoare și mai ieftine moduri de a adăuga un strop de noutate decorului tău (fie în camera de zi sau în dormitor) este să „activați” pernele. Cumpărați unele în culori sau modele de toamnă, pe care veți fi încântați să le scoateți din „depozit” în fiecare septembrie.

* Acoperiți-vă patul cu o cuvertură groasă – Confortabil, mai confortabil și cel mai confortabil – așa ar trebui să se simtă elementele lenjeriei de pat toamna. Recomandarea noastră? Drapați peste pat o pătură de tricot gros ca strat superior. Nu numai că vă va ține de cald în primele nopți răcoroase ale sezonului, dar prezența sa grea adaugă o estetică de toamnă chiar și lenjeriei de pat ușoare și strălucitoare.

* Adăugați un „pumn” de dovleci – Nu puteți nega farmecul dovlecilor, adevărați sau falși. Modelele catifelate oferă un indiciu de toamnă pe rafturile deschise și, mai ales, ies în evidență pe fundalul unui tapet botanic, nu numai de toamnă. Folosiți-le ca dovadă că nu trebuie să economisiți mult spațiu pentru a infuza sezonul în decorul dvs. Rafturile deschise sunt locul ideal pentru a proiecta o vinietă cu tematică de toamnă. Folosind dovleci, sfeșnice, vaze și alte obiecte, puteți să vă etalați atât articolele preferate de toamnă, cât și priceperea la decoruri inedite. Nu vă lăsați copleșiți la gândul că trebuie să vă revizuiți complet spațiile de locuit cu decorul de toamnă. În schimb, adoptați o abordare în bucăți mai mici, creând mici amenajări cu note de toamnă. Încercați să adăugați o pereche de sfeșnice pe șemineu, o vază cu flori uscate pe măsuța de cafea și să amestecați un dovleac sau doi în decorul de zi cu zi. Această abordare de dimensiuni mici este o modalitate prietenoasă cu bugetul de a aduce atmosfera în decorul dvs. și vă permite să rearanjați piesele an de an pentru un nou aspect în fiecare toamnă.

* Decorați-vă rafturile deschise cu ghirlande de toamnă – Nu vă lăsați bucătăria de izbeliște când vine vorba de decorarea sezonieră – asigurați-vă că o faceți într-un mod care să nu împiedice funcționalitatea acesteia. La urma urmei, va trebui să coaceți brioșele cu dovleac undeva! Păstrați ordine pe blaturi, în timp ce atârnați o ghirlandă de toamnă de-a lungul raftului deschis. Adăugați un fler sezonier spațiului tău fără a-l face să se simtă aglomerat.

* Evidențiați metalele „calde” – O paletă tradițională de culori de toamnă este plină de portocaliu, galben, maro și roșu. Totuși, nu este nevoie să vă limitați la aceste culori. Metalele calde, cum ar fi alama și cuprul, se potrivesc perfect cu căldura naturală a culorilor de toamnă. Aduceți în casă această tendință prin piese mici de decor, cum ar fi o lampă de masă din alamă sau un set de sfeșnice de cupru. Termenul „cozy” nu se aplică doar țesăturilor și tapițeriei; atunci când sunt imprimate cu cantitatea potrivită de patină, lemnul și metalele aduc o strălucire moale, perfectă pentru toamnă. Amintiți-vă, de asemenea, că metalele nu sunt doar pentru piese de mobilier – luați în considerare încorporarea lor în galeriile de artă de perete pentru un farmec neașteptat de toamnă.

* Agățați coronițe de toamnă – Coronițele sunt un „must-have” în timpul sărbătorilor de iarnă, dar cum rămâne cu toamna? Faceți câteva drumuri la magazinul preferat de produse pentru casă sau apucați-vă de bricolaj și împrăștiați câteva coronițe de sezon pentru a vă decora ferestrele, ușile sau șemineul în această toamnă. Fie că se află în centrul mesei sau pe pereți, în fiecare colț al casei, o coroniță de frunze, fructe de pădure, ghinde și multe altele se potrivește cu sezonul recoltelor și al sărbătorilor.

* Utilizați culori dezactivate – Nu este nevoie să vă decorați casa în portocaliu și negru strălucitor de la podea până în tavan. Pentru o abordare mai blândă a decorului de toamnă, utilizați în schimb culori de toamnă dezactivate.

* Afișați flori de toamnă – Florile sunt un decor obligatoriu pe tot parcursul anului. Păstrați totuși nuanțele strălucitoare pentru primăvară și vară. Odată cu venirea toamnei, alegeți să afișați flori în culori mai capricioase, cum ar fi margarete, în roșu bogat, portocaliu și neutru.

* Adăugați accente portocalii – Doar un strop de portocaliu poate fi tot ce are nevoie spațiul dvs. pentru a resimți transformarea completă. Aranjați un mic buchet din flori de portocal, în camera de zi, sau bazați-vă pe un indiciu de această nuanță într-o pernă, o pătură sau (desigur) un dovleac.

* Aplecați-vă spre iluminatul de accent – Pentru vibrații confortabile supreme în această toamnă și iarnă, luați în considerare sursele dvs. de lumină. Luminițele și lumânările — cu cât mai multe, cu atât mai bine! — adaugă instantaneu o lumină ambientală caldă și primitoare în orice spațiu. Pe măsură ce soarele apune din ce în ce mai devreme, veți pune lumina de accent să funcționeze puțin mai mult în fiecare zi.

* Afișați articole inspirate din natură – Oricât de mult adorăm dovlecii, aceștia nu sunt singurul obiect de decor inspirat de natură pe care îl puteți adăuga în decorul dvs. de toamnă. Încercați penele sau florile uscate în tonuri moi, neutre în loc de (sau pe lângă!) dovleci.

* Lăsați pielea să strălucească – Nu există o perioadă greșită din an pentru a prezenta o canapea din piele, dar toamna chiar strălucește. Gândiți-vă doar la acest aspect: tonurile pielii se potrivesc perfect cu nuanțele de toamnă, așa că este ușor să stratificați stilul de toamnă deasupra și în jurul unei astfel de piese. Adăugați câteva perne, o pătură și un teanc de cărți pe care ați tot vrut să le citiți și voilà! Este timpul pentru confortul desăvârșit!

* Adăugați un covor cu tonuri bogate – Înlocuirea unui covor nu este o sarcină ușoară, mai ales dacă implică rearanjarea mobilierului, dar este o schimbare care poate oferi un impact major. Un covor roșu intens, de exemplu, poate bifa toate căsuțele: culoare, textură și confort.

* Gândiți „soft” – Când vine vorba de decorul de toamnă, cu cât mai moale, cu atât mai bine. Acest lucru este valabil pentru covoare cu textură înaltă (cele foarte pufoase), pături de blană artificială, perne catifelate și accente de pene. Combinate, ele formează o cameră de zi elegantă, a cărei unică cerință este relaxarea.

* Afișați felinare – Lampioanele nu sunt destinate numai spațiilor în aer liber. Considerați-le un înlocuitor potrivit de sezon pentru o veioză, deoarece se potrivesc perfect cu alte elemente de toamnă. Adăugați unul pe o măsuță de cafea sau, la înălțimi diferite, la capătul unui hol sau la intrare.

* Stratificați texturile – Răchita este un material adesea asociat cu vara, dar tonurile sale naturale și textura rece funcționează la fel de bine și toamna. Pentru a vă asigura că se simte perfect în această poziție, juxtapuneți accente de răchită cu culori calde de toamnă și texturi mai moi.

* Închideți-vă draperiile – Pentru o schimbare de impact în acest sezon de toamnă, depozitați-vă draperiile de vară și scoateți în schimb altele mai grele. Draperii de culoare verde intens adaugă profunzime și greutate, și toate astea în timp ce țin aerul rece afară. Schimbarea draperiilor nu este o sarcină ușoară pentru toată lumea, dar dacă ale dvs sunt ușor de schimbat, mergeți fără regrete pe această idee.

* Distrați-vă cu designul – Decorarea nu trebuie luată niciodată prea în serios. Dacă stilul dvs se îndreaptă către liniștit și ciudat, aplecați-vă în această toamnă spre ghirlande cu pampoane, dovleci roz strălucitori și multă iarbă de pampas (un fel de stuf autohton). Nu este nevoie să vă „rupeți” bugetul pentru decorul de toamnă. Pentru o piesă de decor modern de toamnă, nu căutați mai departe de curtea din spate a casei. Tăiați o ramură mică acoperită cu frunze strălucitoare și îndrăznețe pentru un buchet instantaneu. Grăbiți-vă însă, culorile nu durează niciodată atât de mult pe cât ne-am dori.

* Agățați decorul de toamnă de corpurile dvs. de iluminat – Ori de câte ori credeți că nu aveți spațiu pentru a adăuga mai mult decor de toamnă, priviți în sus. Corpurile de iluminat pot fi locul perfect pentru a adăuga o altă doză de farmec toamna. Într-un spațiu de luat masa, de exemplu, pur și simplu înșirați o ghirlandă de flori uscate, fructe de pădure și ramuri răsucite prin candelabru. Toate privirile vor fi ațintite la înălțime datorită luminii de excepție, care duce stilul îndrăzneț până în tavan. De la candelabre la pandantive, drama este numele jocului – indiferent dacă este vorba de designul, dimensiunea sau culoarea corpului. Iluminatul a fost întotdeauna esențial pentru senzația generală a unei camere, dar acum este vedeta.

* Mergeți pe maximalism – Minimalismul continuă să defileze și în această toamnă, dar unele exemple de decoruri moderne de toamnă sunt pur maximaliste, demonstrând că puteți face un lucru serios și într-un spațiu mic. Nu vă sfiiți să vă stratificați articolele preferate de decor de toamnă cu textile confortabile și multă lumină ambientală.

* Răsfățați-vă cu o pernă în formă de dovleac – Cine poate nega farmecul unei perne în formă de dovleac? Sunt foarte specifice sezonului și este o bucurie să le scoateți din depozit în fiecare toamnă. Amintiți-vă: decorarea ar trebui să fie distractivă!

* Aranjați ierburi și cereale – Iată dovada că nu este nevoie de mult pentru a adăuga o notă de toamnă casei dvs. Un mic buchet de ierburi uscate și cereale este un mod subtil, dar festiv de a sărbători toamna. Adăugați o vază mică pe o măsuță de cafea, o masă de sufragerie, o consolă de intrare sau oriunde doriți – este într-adevăr o mică piesă de decor cu un impact major.

* Înlocuiți peretele-galerie – Dacă peretele-galerie este plin de scene de vară, acum este momentul să vă schimbați operele de artă. Mergeți la un magazin de antichități pentru a vă aproviziona cu „imprimeuri” de epocă sau faceți cumpărături pentru amintiri semnificative care merită înrămate. Amestecarea pieselor de epocă cu cele moderne creează o senzație aproape de perfecțiune, și este creată chiar de dvs. Peretele mereu popular gen galerie a evoluat, așa că ceea ce a fost cândva o destinație pentru portrete și picturi este acum o oportunitate de a prezenta orice colecție. Care este colecția potrivită pentru toamnă? Coșuri și tăvi țesute. Sunt o triplă amenințare – adăugând culoare, model și textura într-un mod complet proaspăt și elegant.

* Păstrați și un pic din lumina naturală – Există ceva special în lumina soarelui toamna. Bucurați-vă de fiecare secundă decorând o cameră în nuanțe de crem. Echilibrați ușurința și căldura într-un mod care vă va face să vă ghemuiți în așternuturile abia schimbate (cu cele de toamnă).  În plus, dacă spațiul dvs. nu are lumină naturală, decorul alb va păcăli ochiul să creadă că încăperea este mai însorită decât este.

* Afișați fructe de sezon – Este timpul să vizitați piața locală a fermierilor. Fructele de sezon (cum ar fi merele, perele, smochinele sau orice altceva crește în regiunea dvs.) reprezintă o expoziție frumoasă pe insula din bucătărie sau pe masa din sufragerie. Pentru un contrast rece, aranjați-le într-un bol metalic, ca de exemplu unul argintiu. Bonus: sunt delicioase și sănătoase.

* Înclinați-vă spre culori neutre – Cremul, bejurile și albul pot evoca ușurința verii, dar adaugă puțină căldură suplimentară, iar neutrele pot fi la fel de potrivite și toamna. Cum faceți asta? Este simplu: lumina lumânărilor și pături de pluș.

* Duceți decorul de toamnă și afară – Decorul de toamnă nu se limitează la interior. Un „mănunchi” de tărtăcuțe oferă o primire deosebit de caldă și la ușii de la intrare. Aranjarea dovlecilor într-o varietate de dimensiuni și culori care conduc spre ușa de la intrare cu siguranță vă va face să zâmbiți în fiecare zi.

* Jucați-vă cu scheme de culori – Dacă culoarea pereților este departe de a reprezenta tema de toamnă, acum este un moment excelent pentru a depăși granițele cu combinații de culori. Încercați perne portocalii cu pereți în tonuri de bijuterii. Sau dacă aveți o canapea în tonuri neutre, cu atât mai bine – acest lucru acționează ca un „popas” între ele pentru a dezvălui culorile din decorațiunile folosite. Vișiniul și nuanțele de bej, împreună cu roșul și portocaliul sau verdele și tonurile de maro dau o senzație rustică pentru o toamnă ca în povești. Încorporați portocaliul și griul, în special în nuanțe de dovleac și salvie, pentru a încălzi orice interior.

* Creați un colț confortabil – Aveați în copilărie un loc secret unde vă puteați strecura să citiți și să vă jucați? Aceasta este versiunea pentru adulți! Măriți nivelul de confort într-un colț, cu un fotoliu puf, plin cu pături. O lumânare cu parfum de toamnă este o necesitate, la fel și luminile delicate. Considerați că acesta este colțul perfect pentru lectura de toamnă.

* Îmbrățișați retragerile nordice de toamnă – Stilul scandinav senin este actualizat cu elemente mai sustenabile, fundamentate și artizanale, oferind mai mult caracter și o notă mai personalizată casei. Minimalismul devine mai studiat și unic, încălzindu-vă spațiul fără a copleși privirea. Materialele cheie includ piese realizate manual din materiale pământești, cum ar fi lemnul brut, piatra și betonul. Elementele includ accesorii ceramice cu model și țesături în ton cu modele micro-țesute. Într-un spațiu de locuit neutru, implementați accesorii unice cu forme sculpturale sau piese de accent pe care le veți găsi într-o mică piață de artizanat.

* Catifeaua, extra confortul de toamnă – În ceea ce privește tapițeria, cea mai importantă tendință a toamnei este catifeaua și nu am putea fi mai fericiți. Luxosul și irezistibilul pluș este textura perfectă pentru a crea o ambianță confortabilă, pregătită pentru toamnă. Pentru a îmbrățișa luxul catifelei, gândiți în straturi, cum ar fi pernele și canapeaua de pluș. Deoarece catifeaua este deja caldă și confortabilă prin natură, vă puteți distra cu culori îndrăznețe și mai reci.

* Adoptați stiluri noi – Nouă ne place Retro Fusion, pentru că este unul dintre cele mai nostalgice teme ale anului. Este vorba despre o combinație de palete bogate de culori calde din anii 70, cum ar fi galbenul muștar și miere, nuanțe milenare de roz, tonuri dramatice de roșu și verde luxuriant. În mobilier, combinați liniile Art Deco și Bauhaus – și totul este inspirat din anii ’20 – ’40 ai secolului trecut. Modul perfect de a completa stilul toamnei? Cu izuri de tchotchkes (mici obiecte decorative fără o valoare aparte) vintage: felinare și textile „economisite”. Vor aduce o personalitate uimitoare și eclectism prin nostalgia, bogăția și gloria anilor trecuți. Puțin industrial, puțin rustic-chic și foarte confortabil, rusticul modern redefinește amenajările contemporane cu culori moi și finisaje învechite – parcă anume făcut pentru toamnă! Nu există aproape nicio instanță de alb pur; când vine vorba de toamna rusticului modern, căldura se găsește în culori!

* Adoptați cât mai multe forme geometrice . . . –  Puteți aduce toate unghiurile potrivite în toate locurile potrivite cu piese geometric-chic, cum ar fi câteva mese fațetate. În această toamnă, ne îndreptăm către stiluri dimensionale care se joacă cu liniile, formele, formele și figurile. Pregătiți-vă să vedeți modelele tipice transformându-se în sculpturi funcționale, la modă.

* . . . dar și finisaje brute și naturale – Schimbăm finisajele puternic furniruite, lăcuite și lustruite pentru aspectul brut, recuperat, natural, care dezvăluie adevăratul caracter al lemnului. Cu cât mai robuste, cu atât mai bine, iar seturile de dormitor cu scânduri tăiate brut, sablate cu nisip, periate cu sârmă, accentuate cu urme de ferăstrău au acum o valoare aparte.

* Adunați-vă în jurul mesei – Când vine vorba de tendințe pentru zonele de servit masa, „adunarea” este în joc. Ceea ce înțelegem prin „adunare” este crearea unei atmosfere care încurajează mai multă intimitate și mai puțină formalitate. O modalitate de a face acest lucru este schimbarea scaunelor individuale cu bănci de luat masa, pe care pot sta înșirați câțiva oaspeți „buni”. Acest lucru îi aduce pe toți mai aproape, indiferent de ocazie.

* Nu neglijați veranda – Unul dintre cele mai bune lucruri despre schimbarea anotimpurilor este că aveți un nou motiv pentru a vă (re)împrospăta veranda. Este primul lucru pe care îl vedeți când ajungeți acasă și ultimul lucru pe care îl vedeți când plecați, ceea ce înseamnă că ar trebui să vă pună serios zâmbetul pe buze. Toamna este o perioadă atât de visătoare a anului – vremea se răcește (în sfârșit), copacii își schimbă culorile, totul cu aromă de dovleac este din nou pe rafturi, iar oamenii par să fie într-o dispoziție mai bună și încântați de sărbătorile viitoare. Decorarea verandei pentru sezonul de toamnă nu numai că vă face să aveți chef de sărbătorile ce se apropie cu pași repezi, ci oferă și un aspect superb pentru toți trecători. Dacă aveți suficient spațiu pe verandă, alegeți câteva piese de bază pentru a stiliza întregul design sezonier. Începeți cu o bancă și câteva jardiniere unice, apoi adăugați felinare pentru o atmosferă de vis. Decorarea verandei pentru toamnă ar trebui să inspire multă creativitate. Puteți folosi dovleci adevărați sau falși, puteți adăuga căpițe de fân pentru ședere și un sentiment de autenticitate, puteți folosi plante/flori de toamnă reale sau false și puteți agăța o coroană pentru atingerea finală perfectă.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.thespruce.com/modern-fall-decor-8358259

https://jane-athome.com/fall-home-decor-ideas/

https://ralphand.co/blogs/news/autumn-home-interior-trends-2023-comfort-cosiness-and-sustainability

https://www.charlotteobserver.com/reviews/trendy-fall-decor/

https://www.bhg.com/modern-fall-decor-ideas-6744082