2023. november 7.

Klaus Iohannis román elnök hivatalos látogatást tesz Belgiumban

Klaus Iohannis román elnök szerdán hivatalos látogatást tesz Belgiumban, mely alkalommal fogadja Fülöp király és politikai tanácskozást tart Alexander de Croo belga miniszterelnökkel. A látogatás arra tekintettel történik, hogy Belgium a jövő év első félévében átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A megbeszélések napirendjén szerepelnek a kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatok, a kereskedelem és a beruházások növelése, valamint az energiabiztonság, a kutatás, az egészségügy, az oktatás és a kultúra terén folytatott együttműködés. Ugyanakkor teritékre kerül a belgiumi román közösség helyzete is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.07)

Románia sereghajtó az Európai Unióban a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség tekintetében

Az Európai Bizottság jelentése szerint Románia sereghajtó az Európai Unióban a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség tekintetében. A nagyvállalatok igazgatósági tagjainak mindössze 11%-a nő, szemben az európai 25%-os átlaggal. A nők a politikában is gyengén képviseltetik magukat, a román parlamentben a képviselők 82 százaléka férfi, míg az Európai Unió átlaga 70 százalék körüli. Erre a helyzetre utalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is „A nők szerepe Románia fejlődésében” című keddi, bukaresti nemzetközi konferenciához intézett üzenetében. „Amikor orvos tanhallgató voltam, kollégáim fele nő volt. De akkor senki sem tudta, hogy hogyan lehet összeegyeztetni a munkát és a családot. Az volt az elvárás, hogy amikor anya leszel, otthagyod a karriered, hogy neveljed a gyereket, és azokat, akik a karrier mellett döntöttek, soha nem léptették elő. Napjainkban azonban sok minden megváltozott. A vezető pozíciókban lévő nők már nem kivételek, de nem is beszélhetünk még egy normális helyzetről, hiszen nap mint nap látjuk, milyen sokat kell még tennünk, amig eljutunk a férfiak és nők közötti egyenlőségig. Adottnak kellenne lennie annak, hogy az anyák és az apák Európa-szerte sikertörténetet tudnak felmutatni. Az egyenlő munkáért egyenlő fizetés magától értetődőnek kell lennie. Még mindig sok a tennivaló. Romániában, például, kevesebb mint minden ötödik parlamenti képviselő nő, de megváltoztathatjuk a történelem menetét. Európa ezért fektet be a megfizethető korai oktatásba, és biztosit jelentős forrásokat a jövő generációinak terveihez, hogy senkinek ne kelljen választania a szülői szerep és a karrier között”, hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke. A bukaresti konferenciát a Női Vállalkozók Szövetsége szervezte, az Európai Bizottság romániai képviseletének együttműködésével, azzal a céllal, hogy minél több nőt ösztönözzenek arra, hogy vezető pozíciót töltsön be hazánkban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.07)

Románia jelen van a londoni Nemzetközi Turisztikai Vásáron

Románia jelen van a „World Travel Market” Nemzetközi Turisztikai Vásáron, amelyet a napokban tartanak, Londonban. A rendezvény fontos lehetőséget kínál Románia, mint turisztikai célpont népszerűsítésére. A Gazdasági és Idegenforgalmi Minisztérium által szervezett román pavilonban a turisztikai ügynökségek, egyesületek, munkáltatói és szakmai szervezetek részéről összesen 40 kiállító van, de a vásáron részt vesznek a helyi hatóságok képviselői is. A vásár során bemutatásra kerül a Romániát népszerűsítő nyolc film, amely Charlie Ottley brit producerrel való együttműködésben készült.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.07)

A jövő évi oktatási költségvetés közel 57%-kal haladja meg az idei költségvetést

A jövő évi oktatási költségvetés közel 57%-kal haladja meg az idei költségvetést, közölte Marcel Boloş pénzügyminiszter, megjegyezve: beruházás-orientált költségvetésről van szó, amely figyelembe veszi az Országos Helyreállitási Tervben, a kohéziós politikában vállaltakat, akárcsak a július óta már folyósitott béremeléseket. Marcel Boloș azt is hangsúlyozta, hogy a 2024-es költségvetésben kiemelten a vidéki közösségek fejlesztésére, de az egészségügy és a nyugdíjak területén is jelentős forrásokat különítenek el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.07)

Románia egész Európában vezető szerepet tölt be a földgáz tekintetében

Románia egész Európában vezető szerepet tölt be a földgáz tekintetében, hiszen hagyományról beszélünk ebben az ágazatban, nyilatkozta kedden Sebastian Burduja energiaügyi miniszter, aki részt vett a Nemzetközi Gázkonferencia újabb kiadásának megnyitóján, amelyre hazánkban került sor. A miniszter kijelentette, hogy Románia világviszonylatban a harmadik gázpiaccal rendelkezik, és az első ország volt, amely a Fekete-tengerből földgázt termelt ki. Emellett 2027-ben Európa legjelentősebb földgáztermelője lesz, amikor a Neptun Deep projekt több mint 10 milliárd köbméter éves termelést juttat a nemzeti közlekedési rendszerbe, fűzte hozzá Sebastian Burduja, megjegyezve: Romániának minden érve megvan ahhoz, hogy közvetítse Brüsszel felé: földgáz nélkül, mint átmeneti üzemanyag, nem valósítható meg a zöld átállás, nemhogy az igazságos vagy intelligens átállás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.07)

Rozália Gănciulescu