2023. november 17.

Lesújtó az Európai Bizottság Romániára vonatkozó gazdasági előrejelzése
Elég siralmas képet fest a román gazdaságról az Európai Bizottság (EB) legfrissebb prognózisa. Az előrejelzés szerint a GDP (bruttó hazai termék) 2,2 százalékkal nő idén 2022-höz képest, az éves átlagos infláció 9,8 százalék lesz, a munkanélküliség pedig 5,4 százalék. A tavalyi év végén, amikor az idei büdzsé tervezetét kidolgozta, a Ciolacu-kabinet 2,8 százalékos növekedéssel kalkulált. Ami igazán mellbevágó az a GDP-arányos költségvetési hiány, mely az Európai Bizottság szerint 6,3 százalék lesz. Azt, hogy jelen pillanatban mire számít a kormány, nem igazán lehet tudni. A költségvetésben egy kezdettől fogva illuzórikus, 4,4 százalékos hiánycél szerepel, Marcel Ciolacu pedig október végén 5,7 százalékos deficitről beszélt, de mondott olyat is, hogy a hiány semmiképp nem fogja meghaladni a 6 százalékot. A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi Romániára vonatkozó előrejelzésében 6 százalékos deficit szerepel. Az EB elég pesszimistának tűnik a jövő évi kilátásokat illetően is. A gazdasági növekedésre vonatkozó, 3,1 százalékos prognózisa alig marad el a kormány által várt 3,2 százaléktól, azonban a költségvetési hiány tekintetében lesújtó az előrejelzése, 5,3 százalékos deficitre számít. Romániának az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében tett vállalása értelmében 2024-ben 3 százalékra kellene leszorítania a költségvetési hiányt, ami, a pénzügyi elemzők egyöntetű véleménye szerint teljességgel kizárt. A kormány egyelőre nem közölte a jövő évre vonatkozó prognózisát. Az EB 5,9 százalékos inflációt valószínűsít 2024-ben, ami a közelmúlthoz képest egészen tűrhető volna. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.17)
Tovább bővül a légvédelmi rakétarendszer
A védelmi minisztérium (MAPN) csaknem kétmilliárd eurós tendert írt ki egy rövid és egy nagyon rövid hatótávolságú (SHORAD/VSHORAD) légvédelmi rakétarendszer beszerzésére – közölte pénteken az Economedia.ro gazdasági lap a SICAP közbeszerzési portálon megjelent felhívást ismertetve. A 9,48 milliárd lejes (719 milliárd forint) értékű fegyvervásárlást a MAPN-hez tartozó hadiipari vállalat, a Romtehnica bonyolítja le. A szerződést hét évre kötik: a nyertes pályázónak öt éven belül kell leszállítania a – közúton, vasúton, illetve vízi és légi járművekkel is szállítható – rakétarendszereket, gondoskodnia kell a használatukhoz szükséges kiképzésről, és további legalább kétéves jótállást kell biztosítania. Daniel Petrescu vezérkari főnök korábban úgy nyilatkozott: a SHORAD/VSHORAD, valamint az ember által hordozható MANPAD légelhárító rakétarendszerek azt a hét, nagy hatótávolságú Patriot rakétaelhárító rendszert hivatottak kiegészíteni, amelyek közül az elsőt 2020-ban állította hadrendbe a román hadsereg – idézte fel az Economedia. Az MTI által idézett lap hozzátette: Románia NATO-tagként kötelezettséget vállalt arra, hogy a GDP legalább két százalékának megfelelő összeget fordít évente védelmi kiadásokra, de az ukrajnai háború hatására idén a katonai költségvetést a GDP 2,5 százalékára – mintegy 8 milliárd euróra – növelte, az összeg 40 százalékát pedig haderőfejlesztésre kell fordítania. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.17)
Magyarországon, Csehországban és Romániában volt a legnagyobb az infláció októberben
Októberben jelentősen mérséklődött az éves infláció az euróövezetben és az Európai Unióban, de a romániai infláció az egyik legmagasabb az EU-ban – derül ki az Eurostat pénteken közzétett adataiból. Ezek szerint az Európai Unióban a szeptemberi 4,9 százalékról 3,6 százalékra csökkent az éves infláció októberben. A tagállamok közül Magyarországon (9,6 százalék), Csehországban (9,5) és Romániában (8,3) volt a legmagasabb, Belgiumban (mínusz 1,7 százalék), Hollandiában (mínusz 1) és Dániában (mínusz 0,4) a legalacsonyabb. A múlt év szeptemberéhez képest az éves inflációs ráta 22 tagállamban – köztük Romániában 9,2 százalékról 8,3 százalékra – csökkent, öt országban pedig emelkedett. Az Országos Statisztikai Intézet korábban közölt adatai szerint a szeptemberi 8,8 százalékról októberben 8,07 százalékra csökkent az éves infláció Romániában. Az élelmiszerek 8,66, a nem élelmiszer jellegű termékek 6,24, a szolgáltatások 12,20 százalékkal drágultak az előző év azonos hónapjához képest. A Román Nemzeti Bank (BNR) az októberi inflációs jelentésében közölte, hogy fenntartja az idei év végére vonatkozó 7,5 százalékos inflációs előrejelzését, és 4,8 százalékra emelte a 2024 végére vonatkozó előrejelzést. A BNR augusztusi becslései 2023 végére 7,5 százalékos, jövő év végére pedig 4,4 százalékos inflációt vetítettek előre. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.17)
Árvízveszélyre figyelmeztetnek a hidrológusok
Első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több folyó vízgyűjtő medencéjére. Pénteken 21 órától szombat reggel 9 óráig másodfokú árvízriasztás lesz érvényben a Bisztra folyó vízgyűjtő medencéjében, Krassó-Szörény megyében. A narancssárga jelzésű riasztás dobrudzsai folyókra is érvényes. Ugyanakkor pénteken 16 órától szombaton 16 óráig elsőfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben a Túr (Szatmár), a Béga (Temes), a Temes, Berzava, Moraviţa (Krassó-Szörény és Temes), a Karas és a Néra (Krassó-Szörény) vízgyűjtő medencéjében. Hasonló figyelmeztetést adtak ki Iaşi, Vaslui, Bákó, Vrancea, Galac, Konstanca és Tulcea megyei folyókra is. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.17)
Andrei Demény