2023. december 14.

A 2024-es költségvetés-tervezet az aktuális prioritásokra és igényekre épül

A 2024-es költségvetés-tervezet korszerű, az aktuális prioritásokra és igényekre épül, nyílatkozta Marcel Boloş pénzügyminiszter, aki egyúttal kiemelte a kormány kötelességét az adó- és költségvetési politika körültekintőbb irányitásával szemben. Internetes bejegyzésében a minszter azt írta, hogy a hatóságok 3,4 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, amit a beruházások, valamint a szolgáltatási és építkezési területek támogatnak. Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy jövőre több mint kilenc százalékkal emelkedik a nettó átlagkereset, a beruházási kiadások pedig elérik a 124 milliárd lejt, ami a bruttó hazai termék 7 százalékának felel meg, és ez rekordérték, ahogy a miniszter fogalmazott. Marcel Boloş arra is kitért, hogy a költségvetés elemzése során figyelembe vették az állami nyugdíjak 13,8 százalékos emelését januártól, valamint az ősztől az újraszámított nyugdíjak folyósítására szolgáló forrásokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

Klaus Iohannis elnök részt vesz az Európai Tanács ülésén

Klaus Iohannis államfő csütörtökön és pénteken részt vesz az Európai Tanács ülésén, ahol az Európai Unió vezetői megvitatják Ukrajna és Moldova Köztársaság csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, valamint a Kijevnek szánt újabb segélycsomag jóváhagyását. A találkozó további napirendi témái a 2021-2027-es többéves pénzügyi keret áttekintése, a közel-keleti helyzet, a biztonság és védelem, a migráció és az Európai Unió jövőbeni stratégiai menetrendje.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

Az egészségügyi szakszervezetek 20%-os fizetésemelést kértek a kormánytól

Az egészségügyi szakszervezetek 20%-os fizetésemelést kértek a kormánytól, de követelésüket Marcel Ciolacu miniszterelnök és Alexandru Rafila tárcavezető elutasitotta, megjegyve, hogy az egészségügyben dolgozók fizetése öt százalékkal emelkedik, amint ez valamennyi költésgvetési kategória esetében történik, közölte a szakszervezet. Iulian Pope, a Sanitas szakszervezet alelnöke nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ebben az esetben a szakszervezetek tiltakozásokba kezdenek. „Valószínűleg olyan döntést hozunk, amely tiltakozó akciókhoz vezet. Minden alkalommal, amikor tiltakozó akciókat szerveztünk, arra törekedtünk, hogy betegeink ne szenvedjenek. Ezúttal is így fogunk eljárni. Kikérjük  a szakszervezeti tagok véleményét is. Úgy gondolom, hogy készek a tiltakozás legkomolyabb formájára, amely az elmúlt húsz évben az egészségügyi rendszerben létezett”, magyarázta Iulian Pope. Mésrészt, a kormány közleményben azt állítja, hogy tárgyalt a szakszervezetekkel a béremelések kilátásairól és az egyenlőtlenségek felszámolásáról, de megállapodtak abban is, hogy az ágazati álláshelyek betöltésének rendjét a jövő évtől leegyszerűsítik, a bürokrácia leépitésével. A kormány és a szakszervezetek képviselői megvitatták a fiatal szakorvosok foglalkoztatási lehetőségeit is az egészségügyi rendszerben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

Sinaian nemzetközi konferenciát tartanak „Ukrajna újjáépítése és Románia stratégiai szerepe” témakörrel

Sinaian nemzetközi konferenciát tartanak „Ukrajna újjáépítése és Románia stratégiai szerepe” témakörrel, az Új Stratégiai Központ ( New Strategy Center) romániai civilszervezetének szervezésében. Ez alkalommal olyan kérdéseket vitatnak meg, mint a Duna szerepe, a hajózás szabadságával kapcsolatos kihívások, energiabiztonság,  élelmezésbiztonság és a kritikus infrastruktúra. A szerdán kezdődött konferencia megnyitóján Marcel Ciolacu miniszterelnök kijelentette: Románia és Ukrajna kapcsolata hamarosan eléri a valódi stratégiai partnerség szintjét, és országunk kulcsszerepet kíván játszani az ország újjáépítésében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.14)
Rozália Gănciulescu