2023. december 22.

Országszerte folytatódnak az 1989. decemberi forradalomban elhunytak emlékére rendezett események

Bukarestben a decemberi hősök tiszteletére 9 órakor a Forradalom téri emlékműnél, majd 10 órakor a Román Televíziónál és a Román Rádió Berthelot tábornok utcai koncertterme előtti emlékműnél tartottak ünnepségeket és koszorúzásokat. Különleges pillanatra került sor 13:00 órakor a „Henri Coandă” Otopeni nemzetközi repülőtéren a csendőrök hőseinek emlékművénél. (Radio România Actualităţi)

Közel 1300 kilogramm petárdát, tűzijáték elemeket és rakétákat foglaltak le a bihari rendőrök

A szóban forgó eszközök birtoklása és árusítása Romániában engedélyhez kötött, amivel a tettenért kereskedők nem rendelkeztek. A termékeket három szlovákiai cég online árulta, és futárral küldték romániai vásárlóknak. A bűncselekmény bizonyítása érdekében a Fegyveres Szolgálat rendőrei végrehajtották a bíróság által kiadott, a postai küldemények lefoglalására, átadására és átvizsgálására felhatalmazó parancsot. A nagyváradi futárcég raktárában több mint 120 csomagot találtak, amelyek olyan tárgyakat tartalmaztak, amelyeket a törvény szerint csak pirotechnikusok használhatnak, de amelyeket országszerte illetéktelen személyeknek akartak eladni. A rendőrök folytatják a nyomozást. (Radio România Actualităţi)

A közlekedési minisztérium további 62 új elektromos vonatot vásárolhat

A szerelvények rövidebb távokon fognak közlekedni. A szerződést egy lengyel gyártóval köthetik meg, ugyanazzal amelyik húsz elektromos vonatot szállít majd a hosszabb távokra is. Az EU által finanszírozott szerződés értéke három milliárd euró, de meghaladhatja a négy milliárdot, ha aktiválnak egy záradékot, amely szerint a karbantartási és javítási időszakot 15-ről 30 évre megduplázzák.

A közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Alex Lancuzov riporter további közlekedési információkkal is szolgált: „Ez az utolsó nap, amikor korlátozásokkal kell számolni a Craiova-Pitești gyorsforgalmi úton, Slatina keleti részén, ahol a második szakasz Balș-Slatina és a harmadik szakasz Slatina-Colonesti közötti összeköttetésen, egy 32 kilométeres gyorsforgalmi útszakaszon dolgoznak, amely holnap nyílik meg. Vigyázzanak tehát a DN65-ös úton a kerülőútra. Számítsanak arra, hogy sorok alakulnak ki. Aradon pedig az első munkálatok óta eltelt 12 év után végre megnyílt a Mikelaka-hágó a DN7-es aradi körgyűrűn. Itt a Bukarest-Arad vasútvonalon a CFR sorompónál a sofőrök szabadulnak meg a soroktól. Súlyos baleset történt ma reggel Biharban, a DN19-es úton, a Nagyvárad és Bihar közötti úton, valamint az A3-as Bihar-Bors autópálya összekötő szakaszán. Egy személygépkocsi vezetője elütött egy kerékpárost. A férfi súlyos állapotban van. A legfrissebb információk pedig a vasúttársaságtól származnak. Teljesen leállt a vasúti forgalom a Bukarest-Craiova szakaszon. Ma reggel kisiklott egy CFR Călători vonat mozdonya /…/ Bukarest és Videle között, Vadu-Lat térségében. Tíz személyvonat leállt, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják tovább. A kisiklásos balesetnek nincs sérültje. A bukaresti Északi Pályaudvaron több mint két órás késések vannak, mind az érkező, mind a célállomásokra induló vonatok esetében. (Radio România Actualităţi)

Kábítószerekkel kereskednek a konstancai kikötőben?

A rendőrök ellenőrzik az Europol szakszervezet vezetőjének állításait, aki egy közösségi hálózaton közzétett bejegyzésében azt nyilatkozta, hogy a konstancai kikötőben kábítószert lehet vásárolni anélkül, hogy az illetékes hatóság képviselői elvégeznék a megfelelő ellenőrzéseket. A konstancai kikötő biztonságát erre szakosodott cégek biztosítják, nem rendőrök – reagált Cosmin Andreica állításaira a rendőrségi főfelügyelőség.

A közszolgálati rádiónak nyilatkozva Costi Dumăscu a következőket mondta: Az Europol szakszervezet vezetője tegnap a szervezet Facebook-oldalán tett közzé képeket arról a kísérletről, amelyet ő és egy kollégája végzett, és amelyben azt próbálja bemutatni, hogy a tengeri kikötő, ahonnan a kábítószer bejut az országba, nem biztosít elegendő emberi erőforrást és logisztikát a jelenség elleni küzdelemhez. „Hogyan lehet egy kiló kokaint vásárolni Európa legjobban őrzött kikötőjéből, a konstancai kikötőből?” – írta ironikusan Andreica. A képeken egy állítólagos kábítószercsomagot tart a kezében, amelyet állítása szerint egy hajón lévő matróztól vásárolt, majd az egyik kapun keresztül autóval, ellenőrzés nélkül elhagyja a telepet. Cosmin Andreica a posztban kifejti, mit akart demonstrálni: a konstancai kikötőben, ahogy az egész országban, nagyon kevés rendőr dolgozik a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben. Rosszul fizetik őket, és csak a hétfőtől péntekig, 8:00 és 16:00 óra közötti hivatalos munkaidőben, bár a fennmaradó időben mindig otthonról hívják őket dolgozni anélkül, hogy éjszakai órákat vagy a hétvégi vagy ünnepnapi munkáért járó pótlékot kapnának, és a konstancai kikötőt egyetlen rendőrjárőr őrzi – zárja bejegyzését Cosmin Andreica. Néhány órával később, az Europol szakszervezeti vezetőjének hozzászólása után kiadott közleményében a román rendőr-főfelügyelőség azt írja, hogy a konstancai kikötő biztonságát erre szakosodott cégek biztosítják, nem pedig rendőrök. A tájékoztatás tehát egyértelműen elfogult, tekintve, hogy a Román Rendőrségnek nem volt és nincs biztonsági feladata, kivéve a saját főhadiszállását. A rendőrség jelen van a kikötőben, de más struktúrákon keresztül, mint például a Tengeri Közlekedési Rendőrség vagy a Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat a tengeri kikötőkben, tehát nem ők őrzik a kapukat – hangsúlyozza a főfelügyelőség. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin