2024. február 5.

A Sanitas és a Solidaritatea Sanitară elnevezésű szakszervezeti szövetségek képviselői ma Marcel Ciolacu miniszterelnökkel konzultálnak

A megbeszélésekre a közelmúltbeli tiltakozásokkal összefüggésben kerül sor, és elsősorban az alacsony bérekkel és a személyzet hiányával kapcsolatos követelésekre vonatkoznak. Az érdekvédelmi szervezetek legalább 20%-os fizetésemelést szeretnének az egészségügyi rendszerben, és elégedetlenek azzal, hogy bizonyos személyzeti kategóriák esetében a prémiumok még mindig a 2018-as szinten vannak.

Răzvan Gaie, a Sanitas alelnöke: Az egészségügyi rendszer akut munkaerőhiányban szenved, és itt elsősorban az ápolókról, nővérekről, gondozókról, beteghordozókról, a nem egészségügyi személyzetről stb. beszélnék. Szerencsére az új bértábla lehetővé tette, hogy legyen elegendő alapellátó orvos, talán a szakorvosra is. De egy rezidens orvos az első évben, nem kap többet, mint nettó 3.500 lejt, egy rezidens orvos a negyedik szakmai évben valahol 4.700 lej körül, azzal összefüggésben, hogy ügyeletet is vállal, és egy nővér egy járóbeteg szakrendelőben, valahol 2.400 – 2.500 lej körül, és egy nővér egy sebészeti osztályon egy nagyon nagy kórházban nem kap többet, mint 3.800 lej.

Riporter: Nemrég Alexandru Rafila egészségügyi miniszter biztosítékokat adott arra nézve, hogy az egészségügyi szakszervezetek által megfogalmazott bérkövetelések közül sok minden bizonnyal teljesülni fog. Ugyanakkor elismerte, hogy vannak eltérések a kórházi személyzet fizetéseiben. (Radio România Actualităţi)

Fellendült az idegenforgalom

Tavaly több mint 13 millióan regisztráltak a romániai turistaszállásokon, ami 10,5%-os növekedést jelent 2022-hez képest. Ezek közel 85%-a romániai turista volt, derül ki az Országos Statisztikai Intézet által közzétett adatokból. Az átlagos tartózkodási idő egy-két nap volt mind a román, mind a külföldi turisták esetében. Megyék szerint a szálláshelyekre érkezők száma Bukarest, Constanța és Brassó megyében volt magasabb. Országok szerint a legtöbb turistaszálláson megszálló külföldi turista Németországból, Olaszországból és Izraelből érkezett az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint. (Radio România Actualităţi)

Akadozik a közlekedés a Bâlea Vízesés és a Bâlea-tó között

Ennek oka az, hogy a kötélpálya üzemeltetője úgy döntött, az erős szél miatt nem indítja el a forgalmat, és a transzfogarasi út is le van zárva ezen a szakaszon. A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a Fogaras-hegységben található Bâlea turisztikai központ körzetében narancssárga szélkód van érvényben, ahol a széllökések sebessége meghaladja a 120 km/órát. A Bâlea-tó térségében több hütte (kunyhó) van, itt található a Jégszálló, valamint a helyi meteorológusok és itt találhatóak a hegyimentők székhelyei is. Nem ez az első eset, hogy a Bâlea-tó körzetében az időjárási viszonyok miatt leállt a kötélpályás közlekedés. Télen, amikor a transzfogarasi út le van zárva, a Bâlea-tóra csak drótkötélpályán lehet feljutni. (Radio România Actualităţi)

A környezetvédelmi minisztérium a héten nyilvános vitát tart a „roncskályha” elnevezésű programról

A program első kiadása kísérleti jellegű lesz, és csak a hegyvidéki területeken zajlik majd, ahol a tél hosszabb és keményebb. Az első kedvezményezettek várhatóan 27 megye településeinek lakói lesznek. A tervezet szerint a program teljes költségvetése 500 millió lej lesz. A pályázók a költségek 70 százalékát kapják meg, de legfeljebb 10 000 lejt egy háztartást kiszolgáló fűtőberendezésenként. A programnak az energiahatékonyság növekedéséhez, azaz a felhasznált fa mennyiségének csökkenéséhez kell vezetnie. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin