Lucrările de restaurare a Casei Memoriale „Ion Creangă” din Humulești au fost finalizate

Lucrările de restaurare a Casei Memoriale „Ion Creangă” din Humulești au fost finalizate, iar aceasta va fi redeschisă publicului.

Proiectul, în valoare de aproape două milioane de lei, a beneficiat și de o contribuție de 380.000 de lei din partea Uniunii Europene. Mai multe aflăm acum de la Geanina Buftea.

Reporter: Casa copilăriei lui Ion Creangă de la Humulești, din județul Neamț, va reintra curând în circuitul turistic, după ce lucrările de restaurare au fost terminate și recepționate.

Rocsana Josanu, directorul Direcției pentru Cultură: Restaurarea de la Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești este una reușită. Practic, a fost păstrată substanța istorică și frumusețea acestui obiectiv de patrimoniu. Fără aceste fonduri europene, un asemenea proiect nu ar fi putut să fie derulat în condiții la fel de bune.

Reporter: Specialiștii nemțeni au și o nemulțumire.

Rocsana Josanu: Multă lume confundă căsuța părintească, cea a amintirilor din copilărie, în care s-a născut scriitorul Ion Creangă și a copilărit, cu acea casă, pe care el a numit-o Bojdeucă, din Iași, din mahalaua Țicăului și unde scriitorul a locuit în perioada maturității.
Reporter: Valoarea totală a lucrărilor de la Muzeul Memorial din Humulești este de 1,8 milioane de lei, fonduri europene și de la bugetul județean./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 februarie