2024. március 11.

A június 9-i választások megszervezéséről tárgyal a kormány

A végrehajtó testület első ülésén várhatóan három törvényt fogad el a választási folyamat menetrendjének meghatározására és a szervezési költségek jóváhagyására – számolt be a közszolgálati rádió hallgatóinak Andrei Şerban, szerkesztő.

Miután a kormány a múlt hét végén rendkívüli ülésen elfogadta az europarlamenti és a helyhatósági választások összevonásáról szóló sürgősségi rendeletet, ezen a héten a végrehajtó hatalom várhatóan további három rendeletet fogad el, hogy teljessé tegye a két június 9-i szavazás megszervezésének jogszabályi keretét. A választások szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos kiadások mértékének meghatározásáról, a választási időszak alatt végrehajtandó főbb intézkedések naptáráról, valamint az elkövetkező napokban meghozandó főbb technikai és szervezési intézkedésekről van szó. Mint ismeretes az európai parlamenti és a helyi választásokra ugyanazon a napon, június 9-én, vasárnap 7:00 és 22:00 óra között kerül sor, és a választók öt szavazólapot kapnak, egyet az európai parlamenti választásokra, és négyet a helyi választásokra. Szintén a végrehajtó hatalom asztalán van ezen a héten a Románia és az Európai Beruházási Bank közötti, a 319 km hosszú Ploieşti-Pascani autópálya megépítésére vonatkozó finanszírozási szerződést jóváhagyó törvénytervezet. A szerződés értelmében a hitel legfeljebb 20 részletben vehető igénybe, és egy részlet minimális összege 30 millió euró. A hitel a projekt teljes költségének legfeljebb 50%-át fedezi, az áfa és a kisajátítási költségek nem támogathatók. (Radio România Actualităţi)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) várhatóan ma dönt a közös főpolgármester-jelöltjük személyéről

A döntést a közvélemény-kutatások eredményeinek elemzése után hozzák meg, amelyekből kiderülne, hogy ki lenne a legjobb választás a jelenlegi polgármesterrel, Nicușor Dannal szemben. A kormánykoalíció vezetőinek Gabriela Firea vagy a PSD által javasolt Daniel Băluță, a 4. szektor polgármestere, illetve Sebastian Burduja miniszter vagy a PNL által támogatott Ionuț Lupescu volt labdarúgó közül kell majd választaniuk. Ami az európai parlamenti választásokat illeti, az Európai Bizottság romániai képviseletének vezetője, Ramona Chiriac jó eséllyel a PSD-PNL közös listáját fogja vezetni. (Radio România Actualităţi)

Az Egységes Jobboldali Szövetség vezetői ma bejelentették, hogy kérni fogják a Nép Ügyvédjétől, hogy a választások összevonásáról szóló sürgősségi rendeletet támadja meg az Alkotmánybíróságon

A szövetség képviselői szerint a törvényben olyan rendelkezéseket találtak, amelyek sértik mind az alkotmányt, mind a korábbi alkotmánybírósági határozatokat. Nicolae Ciucă szenátusi elnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője szerint a rendelet alkotmányos, és így visszaállt a helyhatósági választások rendes időpontja, tekintettel arra, hogy 2020-ban a járvány miatt rendkívüli helyzetben, ősszel tartották meg azokat. (Radio România Actualităţi)

Politikai semlegességet kér papjaitól az Ortodox Egyház

A Román Patriarchátus emlékezteti a papokat, hogy a választási kampányok során kötelesek semlegesek maradni, mind a nyilvános nyilatkozatokban, mind a gyakorlati munkájukban. A politikai választást csak titkos személyes szavazással lehet majd kifejezni – döntött a Román Ortodox Egyház Szent Szinódusa. A Basilica.ro, a pátriárkátus hivatalos hírügynöksége által ma közzétett útmutató szerint. A döntés az idei európai parlamenti, helyhatósági, törvényhozási és elnökválasztások előtt született. A Román Ortodox Egyház egy korábbi, 2008-as határozatot is fenntart, amely megtiltja, hogy a papok és szerzetesek politikai pártnak vagy politikai párttal egyenértékű szervezetnek legyenek tagjai. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR RADIO ROMÂNIA