2021. szeptember 30

Klaus Iohannis elnök az emelkedő energiaárak megvizsgálását kérte az Európai Tanácstól

A román államelnök kérését egy videokonferencia keretében fogalmazta meg, amelyen részt vett az Európai Tanács elnöke, illetve más európai vezetők is. Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság javaslata és a tagállamok illetékes minisztereinek közreműködése alapján jól előkészített, közös európai megoldást kell találni az európai állampolgárok számára az emelkedő energiaárak hatásának enyhitésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.30)

Felolvasták a parlamentben a PSD bizalmatlansági inditványát

A csütörtöki parlamenti plénumon felolvasták a Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát, amely a Florin Cîţu vezette koalíciós kormány megbuktatását célozza. Az „Elég a szegénységből, drágulásból és bűnözőkből, le a Cîţu-kormánnyal!” című kezdeményezésben a szociáldemokraták azzal vádolják a tavaly decemberben  beiktatott jobbközép koalíciós kormányt, hogy a hatalomért folytatott csatározás közepette magára hagyta, és mély politikai, gazdasági, társadalmi válságba sodorta Romániát. A bizalmatlansági inditványt 157 szociáldemokrata parlamaneti képviselő irta alá és ahhoz, hogy elfogadják a szükséges 234 szavazat helyett 280 támogató szavzatra lenne szükség a PSD, az USR PLUS és az AUR honatyái részéről. Másrészt, az RMDSZ és a más kisebbségek által támogatott liberálisok összesen 181 szavazatot gyűjtenének össze, ami nem elég az inditvány megakadályozására. Florin Cîţu miniszterelnök azzal vádolja politikai ellenfeleit, hogy nem tanusítanak érdeklődést az állampolgárok iránt. A PSD indítványának vitáját és szavazását október 5-re tűzték ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.30)

Megkezdődött a felíratkozás a COVID-lottóra

Csütörtökön megkezdődött a felíratkozás az oltási lottóra, amely a koronavirus elleni vakcina felvélenek ösztönzésére hívatott. Több mint ezer díjat sorolnak ki, 15 millió lej értékben. Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint a COVID-lottóra azon személyek regisztrálhatnak, akik mindkét adag vakcinát megkapták,  azaz akik felvették a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca vakcina mindkét adagját, illetve a Johnson and Johnson vakcina egyetlen adagjával oltottak be. Feliratkozni ugyanazon portálon kell, amelyen a zöld igazolvány is megkapható, pontosabban a certificat-covid.gov.ro portálon. Összesen 19 sorsolás lesz, 14 hetente, három havonta és kettő az utolsó héten. Minden résztvevőnek négy esélye van a nyerésre: így nyerhet 10 000 lejt vagy 100 000 lejt, 300 000 lejes nyereményt, 500 000 lejes nyereményt és egy millió lej értékű fődíjat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.30)

Romániába valamivel több mint három milliárd euró külföldi közvetlen tőkeberuházás érkezett tavaly

Romániába tavaly valamivel több mint három milliárd euró külföldi közvetlen tőkeberuházás érkezett, 41,9 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben, közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank. A jegybank most tette közzé a 2020-ra vonatkozó külföldi közvetlen tőkeberuházásokról szóló végleges jelentését. A 2014 és 2018 közötti, négyéves folyamatos növekedés után a 2020-as év immár sorozatban a harmadik, amikor csökkenés figyelhető meg a külföldi közvetlen tőkeberuházások tekintetében, hiszen 2018-ban 5,226 milliárd euró áramlott a román gazdaságba a 2017-ben jegyzett 4,797 milliárd euró után, 2019-ben 5,173 milliárd euró, míg 2020-ban 3,005 milliárd euró. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.30)
Rozália Gănciulescu, RADOR