2024. március 20.

A Román Posta alkalmazottjai országos szintű figyelmeztető sztrájkot tartottak

Országos szinten, kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést tartottak szerdán 8 és 10 óra között a bérezésükkel elégedetlen és a lejárt kollektív munkaszerződés helyett új szerződést követelő romániai postások. Mircea Burlacu, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) alelnöke közölte, hogy a következő lépés az általános sztrájk lesz, megjegyezve, hogy Valentin Ştefan, a Román Posta vezérigazgatója azzal fenyegetett, egyes megyei igazgatókon keresztül, hogy felbontja az alkalmazottak munkaszerződését, ha általános sztrájkba lépnek. Az érdekképviseleti vezető szerint a román posta alkalmazottainak kétharmada minimálbérből él. A szakszervezet havi 400 lejes nettó alapbéremelést és a „hűségpótlékok” 5-10 százalékos növelését követeli számukra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

Az Európai Bizottság romániai képviselete éves konferenciát szervez a PNRR alkalmazásáról

Az Európai Bizottság romániai képviselete szerdán éves konferenciát szervez az Országos Helyreallítási Terv (PNRR) alkalmazásáról. A fő témák a programozási időszak közepén zajló végrehajtási szakaszra, valamint a pénzügyi stabilitás fenntartására és a kettős, zöld és digitális átmenet PNRR révén történő támogatására utalnak. Felszólalnak a romániai PNRR koordinálásáért közvetlenül felelős európai tisztviselők, valamint román hivatalosságok és szakértők. A terv a fellendüléshez és a gazdasági növekedéshez szükséges reformok és beruházások ambiciózus menetrendjét tartalmazza, az Európai Bizottság által a PNRR-en keresztül Romániának juttatott összeg körülbelül 29 milliárd euró.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

A gyógyászati ásványvizek kitermeléséért járó jogdíjak 80%-át a helyi önkormányzatok kapják

Az RMDSZ által kezdeményezett és a képviselők által elfogadott bányatörvény-módosítások szerint a gyógyászati ásványvizek kitermeléért járó, az állam által beszedett jogdíjak 80 százalékába a helyi önkormányzatokat részesitik. E rendelkezés eddig csak a felszíni erőforrások, valamint a szénsavas és szénsavmentes ásványvizek kitermelésére vonatkozott. Dan Tănasă, A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője elmarasztalta a projektet, azzal érvelve, hogy minden polgárnak egyenlő mértékben kell részesülnie az ország természeti erőforrásaiból. A dokumentumot kihirdetés végett megküldik az államfőnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

Az Alkotmánybíróság megvitatja a szökevényekre vonatkozó törvénnyel kapcsolatban a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőtábla által beterjesztett észrevételt

Az Alkotmánybíróság szerdán megvitatja a szökevényekre vontakozó törvénnyel kapcsolatban a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőtábla által beterjesztett észrevételt. A törvény előírja, hogy azok az elítéltek, akik hét napon belül nem jelentkeznek a rendőrségen, hogy letartóztassák őket, szökevényeknek minősülnek, és hat hónaptól három évig terjedő további büntetésre számíthatnak. A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a törvény sérti az állampolgárok tisztességes eljáráshoz és az egyéni szabadsághoz való jogát. A híres szökevények listáján szerepel Sorin Oprescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu és Dragoș Săvulescu. Egyébként, kedden visszahozták Romániába Cătălin Cherecheș-t, Nagybánya volt polgármesterét, aki Németországba menekült, miután kenőpénz elfogadása miatt öt év börtönbüntetésre ítélték, és karanténba helyezték az aradi szigorú büntetés-végrehajtási intézetben. Később Bukarestbe helyezik át.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

Románia ad otthont Európa legnagyobb NATO hadműveleti bázisának Mihail Kogălniceanun

Románia a Mihail Kogălniceanu katonai bázison ad otthont Európa legnagyobb NATO hadműveleti bázisának, egy igazi szárazföldi repülőgép-hordozónak, amint ez a Szövetségen belül ismert. A bázis korszerűsítése 2010-ben kezdődött, az afganisztáni háború kirobbanása nyomán, de jelenleg a katonai komplexum bővítésének új szakaszába lépett. Fontos pénzeszközöket különítenek el egy katonai város felépítésére, amelyben kórház és iskola is lesz. A Mihail Kogălniceanu katonai bázis tíz ezer katonának ad helyet. A tervek szerint a bázis modernizálását 2030-ra befejezik. A katonai komplexum jelenleg helyet ad a megerősített légirendészeti küldetéseket segítő külföldi vadászgép-különítményeknek, de az amerikai kontingens nagy részének is. Több mint 2000 hektár földet már kisajátítottak a katonaváros megéptése céljából. A Mihail Kogălniceanu bázis területén öt év alatt más katonai struktúrákat is építenek, igazi katonai város lesz itt, melléképületekkel, kórházzal és iskolával. A repülőtér jelenlegi kifutópályáját megduplázzák, a különböző típusú vadászrepülőgépeket és drónokat üzemanyagraktárak és hangárok szolgálják ki majd. Ugyanakkor egy másik kifutópályát is épitenek repülőgépek számára. A kormányzati beruházást 2,5 milliárd euróra becsülik; végül Mihail Kogălniceanu átveheti a németországi Ramstein amerikai bázistól a logisztikát és a humánerőforrást.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

Rozália Gănciulescu