Salatele în pungi „prea contaminate cu pesticide”, avertizează un studiu realizat în Franţa

Salatele nu ar fi atât de verzi. Un studiu realizat de revista „60 Millions de consommateurs” publicat joi relevă că, dintre referințele de salata mielului sau aisberg vândute la pungi în supermarketuri, doar o salată din cinci este lipsită de orice contaminare.
Pentru a ajunge la această concluzie, revista de apărare a consumatorilor a analizat în laborator 26 de referințe vândute atât de mărci naționale precum Bonduelle, Florette, sau Les Crudettes, cât și de mărci de distribuție, precum Aldi, Lidl, Carrefour, Monoprix, dar și Intermarché și E. Leclerc. Drept urmare, din toate salatele testate, doar cinci nu au prezentat nicio urmă de contaminare cu pesticide.
„Printre altele, au fost detectate 28 de molecule diferite, 8 sunt suspectate de a avea proprietăți cancerigene sau reprotoxice”, avertizează revista. „Cantitățile găsite se încadrează în limitele de reglementare, chiar și pentru cea mai mare din test”, notează „60 Millions de consommateurs”. Cu alte cuvinte, nu există – teoretic – niciun risc pentru sănătate. Dar până în prezent, oamenii de știință nu știu aproape nimic despre efectele cocktail dintre toate aceste molecule.
Salatele în pungi sunt în mod regulat supuse retragerilor. Și din motive întemeiate, lăstarii de salată sunt deosebit de fragili și sensibili la dăunători, precum afidele și limacșii, ceea ce obligă fermierii să folosească produse fitosanitare pentru a-și proteja culturile. Studiul mai relevă că salatele etichetate organice sunt contaminate de pesticide. Fără a fi stropite pe lăstari, acestea ar putea persista în solurile de cultură. (www.lefigaro.fr – 28 martIE)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (29 martie)