2024. április 15.

A parlament e heti napirendjéről

Avárhatóan ezen a héten dönt a Képviselőház a szerencsejátékok és az elektronikus cigaretta reklámozását korlátozó törvényjavaslatokról. A közelmúltban egy másik, az iparágat célzó törvényjavaslatot is elfogadott a törvényhozás, mégpedig az úgynevezett „nyerőgépek” betiltásáról szóló jogszabályt a tizenötezer lakosnál kisebb városokban. A Szenátusban ma tárgyalják az új erdészeti törvényt, amely a lopások és az illegális fakitermelés elleni küzdelem érdekében az erdei utak videókamerákkal történő megfigyelését is tartalmazza.

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Alina Stănuță a reggeli hírműsorban beszámolt, Mircea Fechet környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szerint az új erdészeti törvénykönyv, amely az Országos Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (PNRR) egyik mérföldköve, intézkedéseket ír elő az illegális fakitermelés elleni küzdelemre. A falopás ellen, amellyel a román társadalomnak továbbra is szembe kell néznie, több, a dokumentumban szereplő intézkedéssel is küzdenek majd.

Mircea Fechet: „A tolvajok szállítóeszközeinek elkobzása, az erdőkhöz való szabad hozzáférés, nagyon szeretném, ha ezek a módosítások nem a minisztérium vagy bármelyik politikai párt módosításai lennének, hanem olyanok, amelyekben mindannyian egyetértünk, hogy az egész bizottság elfogadja őket”. (Radio România Actualităţi)

Nőtt az áramfogyasztás

Az idei év első két hónapjában a teljes villamosenergia-fogyasztás 1,7%-kal nőtt 2023 azonos időszakához képest, miközben a hazai villamosenergia-termelés kismértékben csökkent – derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. A gazdaság villamosenergia-fogyasztása 3%-kal, a közvilágításé 12%-kal nőtt, míg a háztartásoké 2,6%-kal csökkent. A hő- és vízerőművekben csökkent a villamosenergia-termelés, az atomerőművekben és a fotovoltaikus létesítményekben termelt napenergiában viszont enyhén nőtt. Románia villamosenergia-exportja az év első két hónapjában csökkent, míg a források változatlanok maradtak az előző év azonos időszakához képest. (Radio România Actualităţi)

A Trei parale együttes is fellép a Román Rádió művészeti díjakat kiosztó gáláján

A Trei parale (Három garas) zenekar szolgáltatja a zenei aláfestést a Románia Rádió kulturális díjátadó gáláján, amelyre április 22-én, 19 órai kezdettel kerül sor az Odeon Színházban. A már bejelentett művészek, akik szintén leteszik névjegyüket a 23. kiadásra: Ștefan Câlția festőművész, aki az okleveleket tervezte, valamint Andi Vasluianu és Elvira Deatcu színészek, akik a gála műsorvezetői lesznek.

A Trei parale zenekar is jelölt a díjra jelöltek között van a zenei kategóriában, a „Románia. 100 perc” című dupla lemezükért, amely az Electrecord kiadónál jelent meg. A szóban forgó lemezen a művészek meglepő és olykor meghökkentő hangzás elérésével szenvedélyesen és eredetien rekonstruálják az archaikus paraszti hangszerek hangszínében a több mint 150 évvel ezelőtti román zenét. (Radio România Actualităţi)

Százhat éve nyitották meg Ion Creangă emlékmúzeumát

Ma 106 éve, hogy felavatták Románia első irodalmi múzeumát, Țicău-n az úgynevezett „Bojdeucát” (Kunyhó), amely 1872 nyarától haláláig Ion Creangának adott otthont. Ebből az alkalomból a Román Irodalmi Múzeum kulturális és művészeti rendezvénysorozatot szervezett a hétvégén, amelyen több száz gyermek vett részt szüleik kíséretében. Így tartottak húsvéti tojással kapcsolatos műhelymunkát, a iaşi-i Gyermekpalotában pedig A háromlábú kecske című előadást mutatták be. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR RADIO ROMÂNIA