2024. június 4.

Ismét fontolóra veszik a hatósági árak bevezetését az élelmiszerek esetében

A kormány felülvizsgálja a romániai termelők alapvető élelmiszerárait egy esetleges új felső határ bevezetése céljából. Marcel Ciolacu miniszterelnök elmondta, hogy a hatóságok már tárgyalnak a termelőkkel, hogy kiderítsék, egyes hazai élelmiszereknél túlzó árréseket alkalmaznak-e, így azok végül drágábbak, mint a hasonló importáltak. A végrehajtó hatalom esetleges beavatkozása a polcon lévő árakat célozza majd meg – mondta Marcel Ciolacu, anélkül, hogy határidőt szabott volna a romániai élelmiszerek kereskedelmi adalékanyagára vonatkozó esetleges felső határérték hatályba lépésére.

A közszolgálati rádió reggeli hírműsorában idézte Marcel Ciolacu miniszterelnök erre vonatkozó nyilatkozatát:

Marcel Ciolacu: A romániai termelőkről beszélünk. Semmilyen körülmények között nem avatkozunk be újra a teljes láncba, csak az alaptermékekhez ragaszkodunk. A végtermékről beszélünk. Láthatták, hogy eljöttünk az INVESTALIM-hoz és az építőanyagokhoz, és a termelés növelésére vonatkozó iránymutatásokat is készítettünk. A következő útmutatók azok lesznek, amelyek Romániából származó nyersanyagot használnak; ugyanez vonatkozik az élelmiszeriparra és az építőanyagokra is. Ugyanez a megközelítés az árakkal. Elemzést végeznek, ha túlzások vannak a román termékek nagyon magas árrésével, hogy az importált termékeknek alacsonyabb legyen az ára.

Riporter: A szenátus ezen a héten folytatja a vitát azokról a kérdésekről is, amelyekről néhány romániai élelmiszergyártó számolt be. Ők azt sérelmezik, hogy bizonyos áruházláncok elriasztják őket, és indokolatlanul kivonják termékeiket az értékesítésből. Az ágazat romániai termelői azt is állítják, hogy megpróbálták őket árcsökkentésre kényszeríteni, hogy az érintett eladók fenntarthassák magas árrésüket. (Radio România Actualităţi)

Újabb államkötvényeket bocsátottak ki

A pénzügyminisztérium ebben a hónapban 863 millió lejes hitelt vett fel a bankoktól két államkötvény-kibocsátás révén – derült ki a Nemzeti Bank (BNR) adataiból. A kamatláb évi 6,82 százalék. Ma újabb aukciót terveznek, amelyen az állam további 75 millió lejt szeretne bevonni. A pénzügyminisztérium 6,2 milliárd lejes hitelfelvételt tervezett erre a hónapra, amelyhez további 750 millió lejes hitelfelvétel járulhat hozzá további, nem kompetitív kötvényaukciós liciteken. A 6,95 milliárd lejes teljes összeg egymilliárd lejjel több, mint a múlt hónapban, és az államadósság refinanszírozására, valamint az államháztartási hiány finanszírozására fordítják. (Radio România Actualităţi)

Elégetik a lejárt szavatosságú gyógyszereket

Az Egészségügyi Minisztérium véglegesítette a lejárt szavatosságú gyógyszerek lakossági begyűjtésének szabályait. Alexandru Rafila miniszter ma a Besztercén azt mondta, hogy két hónapon belül minden kórházban bevezetik az új előírásokat, amelyek az ilyen anyagok ártalmatlanításának költségeit is tartalmazzák.

Alexandru Rafila: Megfogalmaztunk egy rendeletet ezekről a lejárt szavatosságú gyógyszerekről. Ez szabályozza, hogyan kell megsemmisíteni őket, beleértve a finanszírozási részt is, ami inkább szimbolikus, de szintén szabályozni kell – vagyis a lejárt gyógyszerek megsemmisítésével kapcsolatos költségeket. Ezek nem túl magas költségek, mert legfeljebb több tíz kilogrammnyi gyógyszerről beszélünk, amelyet egy kórháznak meg kell semmisítenie, így a költségek nem túl magasak.

Riporter: A törvény szerint minden állami vagy magán egészségügyi intézmény köteles a lakosságtól összegyűjteni a lejárt gyógyszereket. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR RADIO ROMÂNIA