2024. június 14.

A román gazdák 730 ezer kifizetési kérelmet nyújtottak be közel 10 millió hektár területre

Mintegy 10 millió hektár területre 730 ezer kifizetési kérelmet nyújtottak be a romániai gazdálkodók a 2024-es évre vonatkozó kifizetési kérelmek kampánya keretében, tájékoztatott a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA). Az idei fizetési kérelmek benyújtási határideje két napja járt le. A legtöbb kérést Szucsáva, Bihar, Máramaros és Kolozs megyéből terjesztették be. Az ellentétes póluson Ilfov megye és Bukarest szerepel, a legkevesebb fizetési kérelemmel, jegyzi meg az APIA.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 0614)

A román szárazföldi erők megkapták az első török gyártású Bayraktar drónrendszert

A román szárazföldi erők megkapták az első török gyártású Bayraktar drónrendszert és már megkezdődtek az átvételi eljárások. Ezt követően e hónap végén vagy a jövő hónap elején sor kerül a román pilóták által lebonyolitandó első kiképző repülésekre. A védelmi minisztérium szerinta a pilóták nélkli repülőgépek bebizonyították hatékonyságukat a harci küldetésekben, nagyon nagy a repülési állóképességük, nagy területeket tudnak felügyelni, és fejlett csapásmérő képességekkel rendelkeznek. A román védelmi minisztérium 2022 augusztusában kérte a Parlament jóváhagyását három pilóta nélküli repülőgép-rendszer, egyenként hat repülőgép beszerzéséhez. A több mint 320 millió dollár értékű adásvételi szerződést 2023 áprilisában írták alá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)

Az ANAF által az év első öt hónapjában begyújtött költségvetési bevételek csaknem 18%-kal haladták meg a 2023-as év azonos időszakát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (ANAF) által begyújtött költségvetési bevételek az év első öt hónapjában csaknem 18%-kal haladták meg a 2023-as év hasonló időszakát. Pontosabban, mintegy 175 milliárd lej folyt be. A közlemény szerint az ANAF túllépte költségvetési bevétel-behajtási programját, több mint 2 milliárdos növekedést érve el a Pénzügyminisztérium által kitűzött célhoz képest. A költségvetési bevételek beszedésének legjelentősebb növekedését a legutóbbi jogszabályi változások hatálya alá került adók, illetékek és járulékok, azaz az egészségbiztosítási költségvetésbe és az állami társadalombiztosítási költségvetésbe történő befizetések, valamint a hozzáadott érték adó, nyereség- és jövedelemadó terén jegyezték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)

A Tech Expo pénteken megnyitja kapuit Bukarestben

Ma kezdődik Bukarestben a Tech Expo, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb technológiai és innovációs kiállítása, amely a nagyközönség számára ingyen látogatható. A rendezvény vasárnap estig tekinthető meg a Romexpo B1-es pavilonjában. Több mint 70 kiállító közel 1500 terméket és megoldást, a piac legújabb technológiai újításait mutatja be. A kiállításon az autórajongóknak szentelt terület is helyet kapott, akik megcsodálhatják a legújabb autómodelleket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)

Az átlagos nettó kereset 5 217 lej volt idén áprilisban

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteki adatai szerint az átlagos nettó fizetés 5 217 lej volt idén áprilisban, ami 32 lejjel magasabb márciushoz képest. A nettó átlagkereset legmagasabb értéke az informatikai szolgáltatási tevékenységben, ezen belül a számítástechnikai szolgáltatás terén volt, ami 11 971 lejnek felelt meg, mig a legalacsonyabb a ruhagyártásban – 2 787 lej. Az előző év áprilisához képest a nettó átlagkereset 14%-kal nőtt. 2024 áprilisában a bruttó átlagkereset 8 532 lej volt, 30 lejjel magasabb, mint márciusban, állapítja meg az INS.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.14)
Rozália Gănciulescu