2019 december 23

Ma van a Hanuka első napja

Az izraelita egyház hívei számára ma kezdődik a Hanuka, azaz a Fény Ünnepe. Ez arra utal, hogy több mint 2000 évvel ezelőtt ekkor nyílt meg újra a Jeruzsálemi Zsinagóga, azt követően, hogy legyőzték azokat, akik görögökké akarták tenni a zsidókat. A Hanuka Ünnepség nyolc napig tart.

Aurel Vainer, a Zsidó Közösségek Föderációjának elnöke elmagyarázta, hogy Hanuka a Fény Hete, azon egyszerű oknál fogva, hogy a Jeruzsálemi Zsinagógában csoda történt, egy mécses, amelyben kevés olaj volt nyolc napig világított. „Mi nem teszünk egyebet, mint azt, hogy megemlékezünk, s kifejezzük megbecsülésünket azok előtt, akiknek sikerült kivívniuk és állandósítaniuk hitünk megőrzését.” – mondta Aurel Vainer a közszolgálati rádió tudósítása szerint. (Radio România Actualităţi)

Ma ülésezik a Szociáldemokrata Párt Országos Végrehajtó Bizottsága

A mai megbeszélésen a testület döntést hozhat arról, hogy benyújtanak-e óvást az Alkotmánybírósághoz azzal kapcsolatosan, hogy a kormány felelősségvállalással kívánja elfogadni a jövő évi költségvetési törvényt. A gyűlésen minden bizonnyal mérlegelik annak lehetőségét is, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be a kormány ellen. (Radio România Actualităţi)

Ma – korlátozásokkal – megnyithatják az A 1-es, Lugas – Déva autópálya harmadik szakaszát

Az új autópálya egy szakaszán egyelőre nem közlekedhetnek kamionok, a többi gépjármű esetében pedig 80, bizonyos helyeken 60 km/h- ás sebességkorlátozást vezettek be. Ezt a sztráda átvételi bizottsága javasolta. A szóban forgó korlátozás a Marosillye – Holgya települések közötti útszakaszra vonatkozik. Ezt ugyanis az a spanyolországi kivitelező készítette el, amelyikkel a megrendelő ezen a nyáron felbontotta a szerződést.

Az Útügyi Társaság nem siettette az átadást, részint azért, mert nem sikerült minden egyes műszaki problémát elhárítani, részint pedig azért, mert az európai finanszírozást kockáztatták volna akkor, ha az autópálya nem felel meg a szerződésben előírt paramétereknek. A munkálatok összértéke 580 millió lej, amelyből 500 milliót az Európai Bizottság fizet ki. A műszaki hibák elhárításáig Románia azt kockáztatja, hogy nem kap pénzt az Európai Bizottságtól, mi több, vissza kell fizetnie az okozott kár ellenértékét – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Alex Lancuzov, a Radio România Actualităţi tudósítója. (Rador Hírügynökség)

Mától kezdve meghatározatlan időre felfüggesztette tevékenységét a Bukaresti Táblabíróság

A döntéssel az intézmény dolgozói a kormány azon szándéka ellen kívánnak tiltakozni, amellyel megvonnák a bírák, valamint az igazságügyi személyzet szolgálati nyugdíjait.

A szóban forgó határozatot pénteken, a Bukaresti Táblabíróság közgyűlésén hozták. Ennek értelmében valamennyi lakossági szolgáltatást, beleértve a levéltár és iktatóiroda munkáját, továbbá a peres ügyek tárgyalását felfüggesztik. Ez utóbbi alól kivételt képeznek a sürgősségi eljárásban tárgyalt büntetőperek.

A közszolgálati rádió riportere, Diana Surdu arról számolt be, hogy a bírák sajtóközleményt adtak ki, amelyben úgy értékelik, hogy a kormány azon szándéka, hogy eltörli a szakmai nyugdíjakat, valamint egyéb pótlékokat a bírói függetlenség súlyos megsértése, amelyet az Alkotmánybíróság is annak minősít. (Radio România Actualităţi)

A hegyvidékre érvényes, sárga színű, hóviharra és erős havazásra figyelmeztető jelzést adott ki ma az Országos Meteorológiai Igazgatóság

A figyelmeztető jelzés december 23-ika, 20.00 óra és december 25-ke 10.00 óra között van érvényben. A Déli és Nyugati Kárpátokban a hóréteg vastagsága megnő, a szél ereje pedig elérheti a 80-90 km/h-t is, ami jelentős hóátfúvásokat eredményezhet.

Az Országos Útügyi Vállalat regionális kirendeltségei készültségben vannak, hogy szükség esetén megtisztítsák az utakat. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador