2020. december 8

Nicolae Ciucăt nevezte ki az államfő ügyvivő miniszterelnöknek

A kormány bejelentette, hogy Nicolae Ciucă védelmi miniszter kedd reggel hivatalosan átvette űgyvivő miniszterelnöki mandátumát, miután hétfő este, Ludovic Orban kormányfő lemondása után, Klaus Iohannis államelnök a minisztert nevezte ki e tisztségbe az új kormány megalakulásáig. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

A szociáldemokraták szerint a választási eredmények alapján jogunk van javaslatot tenni a miniszterelnöki tisztségre

A szociáldemokraták, akik a vasárnapi palamenti választásokon a legtöbb szavazatot szerezték meg, de önmagukban nincs meg a többségük, az állitják, hogy a szavazás eredeménye feljogositja arra, hogy ők javasolják a mininiszterelnököt, miközben a liberálisok kijelentették, hogy kormánykoaliciót alkothatnak a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egyenlőség és Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta szövetséggel és az RMDSZ-el együtt.A szociáldemokraták Alexandru Rafilát, az Egészésgügyi Világszervezet romániai képviselőjét javasolják miniszterelnöknek a Cotroceni tárgyalásokon. Gabriela Firea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke leszögezte, hogy a parlamenti többségért a parlamentbe bejutott valamennyi párttal tárgyalnak, a liberálisok kivételével, és már gondolnak két kormányzási változatra, nevezetesen egy PSD-kormányra, amely kisebbségben lesz a parlamentben, vagy egy nemzeti egységkormány létrehozására, amelyet a PSD részéről jelölt Alexadru Rafila vezetne. Másrészt, a liberálisok szerint már körvonalazódik a többség az USR PLUS és az RMDSZ bevonásával, amelyet az nemzeti kisebbségek csoportjának parlamenti tagjai egészitenének ki. Rareş Bogdan librális alelnök szerint az új kormányt megalakitják Karácsonyig. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

Harmadszorra szervezik meg a Romániai vasúti szakma vásárát

Kilenc állami és magán vasúttársaság a harmadik Romániai vasúti szakma vásárán mutatja be kedden és szerdán munkahely- és szakképesitő tanfolyamok megszervezésére tett nagyon gazdag ajálnlatát. A vasúttársaságok által felajánlott munkahelyek az ország valamennyi vidékéről várják az érdeklődőket, akik kimondottan online formában jelentkezhetnek és adhatnak interjúkat, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak Mihai Roșianu, a vásár egyik képviselője. „A vásáron kilenc vasúttársaság vesz részt: vasúti szállitási szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, vasúti infrastruktúrát éptők, illetve e területen tanácsadással megbizott vállalatok. A legtöbb megüresedett munkahelyet Bukarestben hirdették meg, de megüresedett helyek vannak még Craiovan, Buzăuban, Déván, Temesváron, Konstancán és Jászvásáron is”, fűzte hozzá Mihai Roșianu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

Amerika hét milliárd dollárt fektet be a romániai nukleáris energia kapacitás kiterjesztésére

A két ország által októberben, Washingtonban aláirt kormányközi megállapodás értelmében Amerika hét milliárd dollárt fektet be a romániai nukleáris energia kapacitás kiterjesztésére. Adrian Zuckerman, az Egyesült Államok romániai nagykövete és Kimberley Reed, az amerikai Exim Bank elnöke kedden megtekintette a Cernavodai Nukleáris Energetikai Központot (CNE), ahol két új reaktort épitenek. A kormányközi megállapodás aláirásakor az Exim Bankkal egy memorandumot is parafáltak, mely szerint az amerikai kormány érdeklődést tanusit a romániai nukleáris energia terén gyarkorlatba ültetendő projektek fejlesztésének pénzügyi támogatása iránt is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

Rozália Gănciulescu