2021. június 7

Dan Barna kéri a koalíciót, hogy utasítsák el a helyi választottak különnyugdíját

Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR–PLUS pártszövetség társelnöke hétfőn kijelentette, hogy kérni fogja a koalíciós partnerektől a helyi választott tisztségviselők különnyugdíját biztosító jogszabály elutasítását. Barna arról számolt be a sajtónak, hogy a kérdés felvetődött az USR–PLUS országos tanácsának ülésén, mivel „enyhén szólva meglepő” szavazatok születtek erről a parlamenti szakbizottságok véleményének megfogalmazásakor. Az USR–PLUS következetes marad ebben a kérdésben, és ezt ma este a koalíciónak is továbbítom. A különnyugdíjak elleni harc azt jelenti, hogy darabról darabra bontjuk le a hazai törvénykezésbe mélyen beágyazott politikai kedvezmény- és kliensrendszert” – fogalmazott.
Barna hozzátette, meg akar bizonyosodni arról, hogy a különnyugdíjakat biztosító jogszabály nem fog érvénybe lépni. „Ismerjük a legutóbbi törvényhozás keserű tapasztalatait, és láttuk, hogy milyen nehéz a speciális nyugdíjak különböző kategóriáit megszüntetni, amikor azok bekerülnek az aktív jogrendszerbe. Ezért a mi álláspontunk az, hogy blokkolni kell azokat, nem szabad engednünk, hogy ez a kezdeményezés hatályba lépjen, és arra kérjük koalíciós kollégáinkat, hogy támogassák a törvény elutasítását, amely jövőre lépne hatályba” – mondta Dan Barna. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

„Lopással” vádolta meg a kormányt a PSD

Bírálja a Szociáldemokrat Párt (PSD) Florin Cîţu miniszterelnök döntését az idei második, július elsejétől esedékes gyermekpénzemelés elhalasztásáról. Az ellenzéki alakulat törvénytervezetet nyújt be jövő héten a parlamentbe, amely szerint már a jogszabály elfogadásától számítva nőne a gyermeknevelési támogatás összege. A PSD hétfői közleményében azt írja, „Cîţu és Orban szembehazudták a szülőket és a gyermekeket” a 2020-as választások előtt, amikor azt ígérték, hogy öt szakaszban emelik a gyermekpénzt mindaddig, amíg – a szociáldemokraták által elfogadtatott törvénynek megfelelően – a kiindulási összeg megduplázódik. Egy új, a szenátus által első házként már elfogadott javaslat szerint azonban a választási kampányban beígért öt szakaszból kettő kiesik: a 2021. július elsejétől esedékes harmadik, valamint a 2022. január elsejétől esedékes negyedik szakasz – állítja a PSD. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Koronavírus Romániában: 200-nál kevesebb eset

Az elmúlt 24 órában 89 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak Romániában, ezzel az igazolt fertőzéses esetek száma 1 078 952-re emelkedett a járvány kezdete óta – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 63 halálesetet jelentettek, de ezek közül az elmúlt 24 órában csak 16 történt (kétszer annyi, mint vasárnap) a többi tavaly szeptember és idén április között következett be, ám csak most vezették be a statisztikákba. A hétfői jelentésben szereplő elhunytak közül 39 férfi és 24 nő. Összesen 30 878 az elhunytak száma a járvány kezdete óta. A 89 új eset mellett másik 24 személynek lett újra pozitív a koronavírus-tesztje. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

A bukaresti nemzetközi repülőtér utasforgalma ötszörösére nőtt a járvány terjedésének lassulása után

A bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtér utasforgalma több mint ötször nagyobb a koronavírus-járvány terjedésének lassulása és a korlátozások részleges feloldása után, mint februárban, de még mindig csak a 40 százaléka a járvány előtti időszaknak – közölte hétfőn Cosmin Peşteşan, a bukaresti repülőtereket kezelő állami vállalat vezérigazgatója. A vállalatvezető elmondta, hogy a múlt hét óta naponta 15-17 ezer utas veszi igénybe a Bukarest melletti Otopeni településen levő légikikötőt, miután februárban csak 3 ezren utaztak.
A vezérigazgató szerint a reggeli órákban indul szinte valamennyi járat. Rámutatott: a légitársaságok arra számítanak, hogy júliusban és augusztusban az utasforgalom 75 százalékra nő a járvány előtti időszakhoz képest. Ugyanakkor hozzátette, hogy a légitársaságok még nem adtak el ennyi jegyet, az utasok egyelőre kivárnak. A repülőtér vezetősége arra számít, hogy az idén 6 millió utast fognak kiszolgálni. Tavaly 70 százalékkal, 4,4 millió főre csökkent a Henri Coanda nemzetközi repülőtér utasforgalma 2019-hez mérten a koronavírus-járvány miatt, miután 2019-ben 6 százalékkal, 14,7 millióra nőtt az előző évhez képest. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Elkezdődött a feliratkozás az idei képességvizsgára

Hétfőn elkezdődött a nyolcadik osztályos diákok feliratkozása az országos képességfelmérő vizsgára. A tanulók jelentkezését június11-éig várják. A szülőknek, diákoknak semmilyen formanyomtatványt nem kell kitölteniük, a képességvizsgára való feliratkozást a tanintézmények titkárságai automatikusan elvégzik. A képességfelmérő június 22-én kezdődik a román nyelv és irodalom vizsgával, majd a matematika vizsga következik június 24-én. A kisebbségi diákok június 25-én vizsgáznak anyanyelv és irodalomból. Az eredményeket június 29-én teszik közzé, az óvásokat június 30-án lehet benyújtani. A végleges eredményeket július 4-én hirdetik ki. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Andrei Demeny, RADOR